Piaţa agricolă a devenit o loterie. Fermierii nu ştiu dacă preţul primit astăzi pentru un kilogram de porumb este lozul norocos sau dacă ar trebui să mai amâne tranzacţia. Timpul nu este de partea lor şi nici calitatea recoltei din acest an nu le dă mai mult curaj. În aceste condiţii, agricultorii îşi riscă “la cântar” şi afacerea, şi traiul!
„În agricultură e afacere, e piaţă; preţurile nu se controlează, nu se dirijează, ele se formează în urma cererii şi a ofertei. Regula-i simplă: se produce mult - scade preţul; e recoltă puţină - creşte preţul! Lucru îndeobşte ştiut, România este o ţară preponderent agricolă, produce mult şi - aproape logic şi legic - preţurile sunt foarte mici. Este adevărat că preţul unui kilogram de grâu, de soia, de floarea-soarelui, dar mai ales preţul unui kilogram de porumb nu acoperă cheltuielile de producţie, îndeosebi în condiţii de irigare! Subvenţia europeană şi ajutorul complementar ar trebui să ne aducă mult mai aproape de realitatea economică, altfel... dispărem! Agricultorii români ar fi trebuit să ajungă la un alt nivel de subvenţionare, cel puţin la fel cu cel din restul statelor comunitare”, ne-a declarat Ionel Panaite, fermier din judeţul Galaţi.
Producătorul opinează că la 40 de bani kilogramul de porumb, e dezastru! “Păi, cheltuieşti aproape 2 lei/kg la cultivare şi iei 40 de bani la vânzare? Porumbul, pe lângă celelalte plante de cultură, în primul rând cere îngrăşământ mult şi multă apă! În condiţiile date, noi, micii fermieri, ce facem? Intrăm în colaps!?”, se întreabă retoric fermierul.
“Dacă ai nevoie de bani, nu poţi stoca...”
... spune Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani. “Acum în toamnă, avem scadenţa la ratele pentru utilajele cumpărate. Mai e şi impozitul pe venit. Ne trebuie bani pentru sămânţă, îngrăşăminte, toate cer bani... şi preţurile sunt dezarmante. Pentru avansul SAPS se vehiculează în presă tot felul de sume, de la 79 azi, la 69 mâine; ştie cineva o cifră exactă? Dacă îmi dă mie astăzi un oficial de la APIA o cifră exactă pentru subvenţie şi să fie aia pe care o spune... jos pălăria! Mai rău este că vin la noi, cu ziarul în mână, proprietarii de pământ de la care am arendat şi ne spun «Uite, primiţi atâţia bani!» Degeaba încercăm noi să le spunem că e şi reducere liniară, că de fapt nu primim atât, că ei nu ne cred... Dacă scrie la ziar, aşa e!” ne-a explicat agricultorul.
Da Click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
Precizare: Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro