Actele normative care reglementează activitatea în agricultură sunt, adesea, lacunare, interpretabile şi neclare. Şi uite aşa, fermierii rămân cu incertitudinile şi cu problemele lor şi, în final, şi fără bani.
O situaţie recentă semnalată de cititorii noştri este legată de obţinerea adeverinţelor de la asociaţiile crescătorilor de bovine, necesare pentru dosarul depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru plata CNDP în zootehnie.
O sesizare a fost trimisă pe adresa redacţiei revistei Ferma, semnată de un crescător de bovine din Constanţa, prin care ne aduce la cunoştinţă „situaţia, în contradicţie cu legea (Ordin MADR 920/2013), cu privire la depunerea cererilor pentru subvenţia pe cap de animal, specia bovină (...). Crescătorii sunt îndrumaţi, cu bună ştiinţă, către o asociaţie de crescători care nu eliberează gratuit adeverinţa necesară la APIA dacă fermierii nu devin membri şi nu plătesc taxa de 10 lei/cap de animal. Or, dosarele ar fi trebuit să fie acceptate şi înregistrate aşa cum prevede legea şi anume, dosarul se putea depune cu şi fără această adeverinţă până la data de 28/10/2013, această adeverinţă adăugându-se ulterior dosarului în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită de depunere a cererilor. Această adeverinţă se obţine GRATUIT de la o organizaţie/asociaţie de crescători recunoscută, chiar dacă fermierul este sau nu membru al acestei asociaţii”, spune semnatarul scrisorii.
Alţi fermieri ne-au scris la Vocea Fermierului, pentru a reclama situaţii în care li s-au preceput bani pentru eliberarea adeverinţei.
Adeverinţa a costat de la 30 de lei în sus
Luminiţa Stănescu ne-a scris că a plătit 30 de lei pe adeverinţa necesară pentru completarea dosarului de subvenţie, în condiţiile în care Ordinul MADR nr. 920/2013 prevede eliberarea acesteia în mod gratuit. „În ţara asta toţi vor să-l jupoaie pe ţăran. Un exemplu ar fi dosarele pentru subvenţia la bovine. Printre celelalte acte necesare, în Ordinul 920 a fost strecurat un punct care spune că este nevoie şi de o adeverinţă de la o asociaţie a crescătorilor de bovine, indiferent dacă fermierul este membru sau nu la acea asociaţie. Adeverinţa se eliberează de către asociaţie - chipurile - gratuit. Vreau să spun că nimeni nu a eliberat gratuit adeverinţa. Toţi au cerut bani, de la 30 lei în sus, fiecare cum a putut să-l jecmănească pe bietul ţăran. Răspunsul asociaţiei a fost că ei sunt firmă privată şi nu prestează servicii gratuite. Unde este adevărul, căci eu nu m-am lămurit şi am fost uşurată de 30 lei? În ţara asta, fiecare îşi face legea”, a scris aceasta la Vocea Fermierului.
A fi sau a nu fi... membru în asociaţie!
Fermierul bihorean Marius Micle susţine că patru asociaţii din judeţ au condiţionat acordarea adeverinţei de statutul de membru. „Mă numesc Marius (32 ani) şi vă scriu din satul Vărzarii de Jos, judeţul Bihor. Atât eu, cât şi bunicul meu, suntem în imposibilitatea de a accesa subvenţia pentru bovine (pe cap de animal) din cauza faptului că nici una dintre cele 4 asociaţii de fermieri din Bihor, acreditate să elibereze adeverinţa care atestă calitatea de crescător de bovine, nu vor să elibereze adeverinţa decât dacă devii membru al asociaţiei (cotizaţia fiind de 10 lei/cap de animal), ceea ce noi nu dorim. Ordinul MADR 920/2013, care reglementează acordarea subvenţiei, prevede clar că adeverinţa se eliberează gratuit atât membrilor, cât şi celor care nu fac parte din nici o asociaţie. Noi am depus dosarul la APIA Ştei, celelalte documente sunt complete, dar lipseşte adeverinţa”, ne-a scris acesta.
“Nu ai animale, nu ai ce căuta la subvenţia pe păşune!”
Legea pajiştilor este, de asemenea, un subiect de dezbatere important pentru crescătorii de animale din România. Paul Creiţaru consideră că singura soluţie corectă de gestionare a păşunilor ar fi o subvenţie comună. „Domnilor, fără a fi ironici, dacă subvenţia pe păşune se contopeşte cu cea de pe animal, ar fi singura scăpare de baronii ce mai gestionează păşunea, altfel la stilul românesc de legiferare şi guvernare şi peste zece ani vom proiecta tot... proiecte şi norme. Este aşa greu să aplicăm legea? Nu ai animale, nu ai ce căuta la subvenţia pentru păşune!”, ne-a scris Paul Creiţaru.
SCRIE-NE POVESTEA TA!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, opinia sau problema ta!
http://agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-adeverinte-gratuite-dar-conditionate#comment
PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro