Marsat Roman şi-a încheiat socotelile pentru 2016, an în care a obţinut producţii foarte bune la culturile de primăvară, în special floarea-soarelui şi porumb, chiar dacă seceta a fost un factor limitativ.
„Am ieşit bine cu porumbul, cu toate că ne-am confruntat cu perioade de secetă. Pe unele parcele am obţinut şi 10 tone la hectar, iar pe suprafeţele semănate câteva zile mai târziu am înregistrat mai puţin. În schimb la floarea-soarelui am avut vârfuri de producţie, în medie peste 3,5 tone la hectar. A fost un an foarte bun pentru floare, am valorificat producţia la un preţ bun. Am vândut tot, de la 1,35 la 1,42 pe kilogram”, a declarat Vasile Balcan, director general şi administrator unic al societăţii Marsat Roman, pentru AGROINFO.
În ceea ce priveşte cultura de soia, a recoltat în medie 2,2 tone, de pe o suprafaţă de 220 de hectare. „Ne-am păcălit un pic că am dat la început la un preţ mai jos, dar în final suntem mulţumiţi de preţul de valorificare. Toată cantitatea o avem contractată, deşi încă nu am livrat-o. Am avut un contract cu Lehliu (Fabrica de Uleiuri Vegetale de la Lehliu - n.r.). Preţul de achiziţie a fost de 1,35 lei/kg”, susţine acesta.
La sfecla de zahăr a obţinut o medie de circa 50 tone la hectar, însă deocamdată a recoltat doar 100 de hectare din cele 400 înfiinţate. „Sfecla de zahăr e singura cultură cu precontract şi un preţ garantat. Toată cantitatea o livrăm la Agrana, la un preţ de 32 euro tona. E o cultură profitabilă, ţinând cont şi de faptul că este puternic subvenţionată. Anul acesta s-a acordat în jur de 780 euro pe hectar. O mare parte din cheltuieli sunt acoperite de subvenţie. Cu cât ai producţii mai mari şi beneficiile sunt mai mari. Dar şi cheltuielile sunt mai mare comparativ cu porumbul. Pentru înfiinţarea unui hectar de sfeclă de zahăr am cheltuit peste 6.000 de lei”, ne-a spus cel care administrează o suprafaţă de peste 3.000 de hectare.
Marsat Roman are o capacitate de stocare de 120 mii de tone. „Nu vindem decât dacă ni se oferă un preţ bun. De exemplu avem depozitate în silozuri 44 mii tone de grâu. Nu valorificăm pentru că preţul e foarte mic. Acum e chiar şi mai mic decât la recoltare. Dacă la recoltare se cumpăra cu 54-55 de bani kilogramul, acum nimeni nu oferă mai mult. Nu am dat decât grâu furaj, cel de panificaţie l-am stocat. Am vândut 2.000 de tone la Agricola International, la preţuri între 56 şi 59 de bani/kg. La grâul de panificaţie, consumul intern este totuşi foarte mic şi depindem mai mult de livrările externe. Acum, grâul pentru panificaţie, cu un conţinut de proteină de minim 12%, e în jur de 140 euro tona în port la Constanţa. Mai aşteptăm până în ianuarie să vedem cum se mişcă piaţa. Sperăm să nu ieşim în pierdere”, ne-a mărturisit Vasile Balcan.