Adama
Vinasa Rompak

Guvernul a aprobat Planul de management şi Regulamentul general ale Parcului Naţional Călimani

Publicat: 18 octombrie 2011 - 15:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Parcul Naţional Călimani, întins pe 24.041 hectare, cuprinde trei arii naturale protejate

Guvernul României a aprobat Planul de management al Parcului Naţional Călimani, document de referinţă pentru planificarea tuturor activităţilor pe termen scurt şi mediu legate de Parc pentru toţi deţinătorii/administratorii de terenuri şi pentru toţi cei ce doresc să iniţieze şi să desfăşoare activităţi în acest areal protejat, conform unui comunicat de presă al MMP.

Planul de management al Parcului Naţional Călimani stabileşte domeniile majore şi obiectivele de management, precum şi planificarea acțiunilor pentru îndeplinirea acestora în următorul cincinal.

Totodată, sunt propuse trei zone diferenţiate: zonă de protecţie strictă, zonă de protecţie integrală şi zonă de conservare durabilă.

Obiectivele Planului de Management vizează:
a) conservarea biodiversităţii şi peisajului la standarde ridicate printr-o monitorizare adecvată, permiţând studierea factorilor care le ameninţă, a dinamicii şi structurii acestora;
b) conştientizarea şi educarea publicului şi a factorilor interesaţi pentru înţelegerea importanţei conservării naturii şi pentru a obţine sprijin în vederea realizării obiectivelor Parcului;
c) încurajarea comunităţilor locale în dezvoltarea unor activităţi economice prietenoase faţă de natură în afara Parcului Naţional Călimani, care prin utilizarea durabilă a resurselor să le aducă beneficii şi să contribuie la reducerea presiunii asupra resurselor din Parc;
d) promovarea împreună cu comunităţile locale a valorilor culturale şi tradiţionale ;
e) exploatarea resurselor turistice în folosul Parcului prin dezvoltarea de programe specifice;
f) gospodărirea parcului astfel încât să se asigure resursele umane, financiare şi fizice necesare atingerii obiectivelor planului de management, obţinând în acelaşi timp recunoaşterea locală, naţională şi internaţională.

În aceeaşi şedinţă de Guvern a  fost  aprobat și Regulamentul general al Parcului Naţional Călimani, care stabilește o serie de reguli obligatorii pentru cei care vin în contact cu această arie naturală protejată.

Parcul Naţional Călimani are o suprafaţă totală de 24.041 hectare și este inclus în situl de importanţă comunitară  – ROSCI0019 Călimani  – Gurghiu, datorită valorii mari a biodiversităţii acestei zone, inclusiv la nivel european.
În interiorul parcului există trei arii naturale protejate de interes naţional, dintre care două sunt încadrate în categoria de rezervaţii naturale, respectiv: Rezervaţia peisagistică 12 apostoli şi
Rezervaţia peisagistică mixtă Iezerul Călimanului – incluse în zona de protecţie integrală, iar una este încadrată în categoria rezervaţie ştiinţifică – Rezervaţia ştiinţifică de jnepeniş cu Pinus cembra –  inclusă în zona de protecţie strictă a parcului.

Pe suprafaţa parcului au fost identificate un număr de minim de 187 specii de ciuperci, 96 de specii de muşchi, 104 specii de licheni, 774 specii de cormofite, 236 specii de microartropode edafice – dintre care două specii endemice pentru Călimani, 67 specii de insecte, trei specii de peşti, opt specii de amfibieni, cinci specii de reptile, 108 specii de păsări şi 20 de specii de mamifere.
Toate acestea găsesc condiţii de viaţă în cele 15 habitate de interes comunitar care se găsesc pe suprafaţa parcului, dintre care un număr de trei sunt prioritare.

Vizualizat: 1232 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Brăila: Situri Natura 2000 - noi arii naturale protejate

Brăila: Situri Natura 2000 - noi arii naturale protejate

Zilele trecute, Executivul a aprobat un act normativ privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000.
Potrivit acestuia, au fost declarate noi arii de protecţie specială avifaunistică (situri Natura 2000) şi s-au extins unele arii anterior declarate.


“Cupa Deltei la ştiucă”

“Cupa Deltei la ştiucă”

În perioada 27-30 octombrie 2011, la Crişan, se va desfăşura în premieră “Cupa Deltei la ştiucă” – un adevărat eveniment care, cu siguranţă, va prinde în cârlig mulţi împătimiţi …“născuţi în zodia peştilor”! 

Platanii din Oradea atacaţi de „Tigrul Platanilor”

Platanii din Oradea atacaţi de „Tigrul Platanilor”

În urma controalelor efectuate de către inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor  în parcurile şi spaţiile verzi din municipiul Oradea, în vederea monitorizării anumitor organisme de dăunare, a fost depistat şi identificat la platan în parcul Universităţii Oradea dăunătorul Corythucha ciliata (tigrul platanului).

Biodiversitatea protejată din Deltă, distrusă de incendii

Biodiversitatea protejată din Deltă, distrusă de incendii

Ministrul Mediului a criticat dur conducerea ARBDD. Incendiile care au mistuit vegetaţia de pe sute de hectare în Deltă sunt o dovadă a haosului din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii