Adama
Vinasa Rompak

„Copacii cu lalele” au înflorit la Reşiţa

Publicat: 01 iunie 2011 - 23:07
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Rarităţi în Europa, şase copaci din Reşiţa sunt plini de lalele. Aceştia au înflorit şi poartă acum florile la 3-4 metrii înălţime.

Monument al naturii, arborele cu lalele este o raritate pentru Europa, pentru că el creşte predominant în Orient şi America de Nord.

Totuşi, cu mulţi ani în urmă, un anonim a reuşit să aclimatizeze şase arbori de lalea în orăşelul siderurgic. Doi dintre arborii de lalea sunt în Parcul „Pescăruş” din Lunca Pomostului, alţi doi în parcul din faţa Grupului Şcolar Tehnic, un altul în „Parcul Copilului” şi unul chiar în faţa sediului SRI.

Monumente ale naturii pentru arbori

Reşiţenii care au trecut zilele astea prin parcurile din Lunca Pomostului au putut admira lalelele care au înflorit în... arbori. Asta pentru că au înflorit „copacii cu lalele” la Reşiţa. Descoperiţi chiar de elevii de la Grupul Şcolar „Ştefan Anghel”, care nu au ratat ocazia de a se fotografia cu arborii miraculoşi şi de a admira frumoasele lalele.

Elevii au demarat, în urmă cu patru ani, un proiect pentru ca aceşti arbori speciali să fie declaraţi monumente ale naturii şi au pus fiecărui asemenea copac o tăbliţă cu detalii despre arbore.
„Arborele cu lalele este unul de talie mare. În locurile lui de baştină, adică ţinuturile din America de Nord, ajunge la 40 de metri. Are frunzele în formă de liră, plasate în lobi, doi câte doi”, spun naturaliştii. Se găsesc şi exemplare care au mai mulţi lobi, dar slab conturaţi.

Toamna, frunzele se colorează în galben intens sau în arămiu. Florile sunt verzui dacă sunt privite din afară, dar au şi zone de portocaliu în interiorul bobocului abia deschis şi care arată ca o lalea.

arborele cu lalele_b

Floarea – lalea

În interiorul florii se află ovarul compus, precum şi antenele cu polen de o culoare galben deschis. Florile arborelui de lalea au un parfum suav, uşor astringent, dar care nu se simte decât în imediata lor apropiere. Înfloresc la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie. Preferă locuri cu climă moderată, deşi suportă bine şi îngheţurile din România, dar pe perioada de creştere este mai bine să fie protejat. Până la deschiderea masivă a florilor, bobocii sunt greu de reperat deoarece au culoarea asemănătoare cu a frunzelor tinere.


Vizualizat: 5946 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
idem
|
04. 22, 2013. Monday 18:21
Caesalpinia pulcherrima si Caesalpinia gilliesii cica ar rezista afara , nu e sigur daca si Flamboyant
2.
vera
|
04. 22, 2013. Monday 18:12
Daca ati reusit sa adaptati copacul asta , inseamna ca se poate adapta si Delonix regia, Poinciana regia : are flori rosii aprins ( Flamboyant il numesc francezii), mai multe flori decat frunze. Cine stie, e paradisiac;
1.
Ghita
|
06. 07, 2011. Tuesday 08:49
Buna,
Arborele lalea sau arborele de lalele (Liriodendron tulipifera) se gaseste in multe alte parcuri din Romania. In Timisoara sunt cativa copaci in parcul Botanic, in parcul Rozelor si in parcul de la Agronomie.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii