La începutul lunii august 2015, mai mulţi fermieri erau nemulţumiţi de faptul că în conturi nu le intraseră subvenţiile cuvenite. Producătorii agricoli sunt loviţi, pe de o parte, de stat, care nu le dă banii la timp, şi pe de altă parte de traderii de cereale, care găsesc pretexte să le plătească recoltele cu un preţ cât mai mic.
„Sunt beneficiarul Măsurii 214 - Pachetul 4: Culturi verzi şi nu am primit diferenţa din cuantumul SAPS şi din plăţile compensatorii de agromediu care se acordă, în sumă de 126 euro anual pe hectar. Dar mai trebuie să mi se acorde şi banii din subvenţie, contribuţia de la bugetul de stat, în total ar trebui să primesc cam 350 de mii de euro”, ne-a declarat Dumitru Ene, producător agricol gălăţen.
Fermierul susţine că toate solele au fost controlate „la sânge” de către inspectorii APIA Galaţi, dar nici până acum nu s-a emis vreo decizie de plată.
„În aceste condiţii, mă văd nevoit să apelez la credite bancare, orice fermier are mare nevoie de bani pentru înfiinţarea culturilor, voi cere adeverinţă de la APIA şi va trebui să solicit un împrumut care mai întotdeauna este împovărător pentru producătorul agricol”, a explicat Dumitru Ene.
Preţul grâului a scăzut până la 0,65 lei/kg
Cultivatorul gălăţean este strâmtorat cu banii, nu a vândut producţia de cereale păioase obţinută, pentru că grâul nu are preţ. „Este mare secetă prin părţile noastre şi am avut bafta ca pe o bună parte din cele 1.700 de hectare pe care le lucrez să plouă foarte, foarte puţin. Totuşi, sunt mulţumit de producţia de grâu pe care am obţinut-o, dar nemulţumit de preţurile care se practică pe piaţă. Preţul de la recoltare, la grâu, a tot scăzut; dacă dăm jos transportul, acum a ajuns undeva la 0,65 lei/kg. Grâul ar fi trebuit, în opinia mea, să fie preţuit la 0,8 – 0,85 lei kilogramul”, susţine fermierul care, deocamdată, a depozitat boabele aurii în spaţiile de depozitare proprii.
Marii traderi îi lovesc pe producătorii agricoli la... proteină!
În opinia cultivatorului, marii traderi au început să-i lovească pe producătorii agricoli la... proteină! „Acum au găsit-o şi p’asta: se spune că mare parte din grâul din recolta 2015 nu are suficient conţinut de proteine, deci este grâu furajer şi să ni-l cumpere pe mai puţini bani. Vizavi de calitate, trebuie să afirm faptul că avem marfă bună, de calitate, la grâul nostru produs la Slobozia Conachi toţi indicii indicii chimici pentru stabilirea calităţii sunt buni”, ne-a declarat Dumitru Ene.