Adama
Vinasa Rompak

Scrisoarea FOM către şeful MADR. Cu ce propuneri vin oierii de munte?

Publicat: 19 ianuarie 2016 - 12:35
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Care este situaţia actuală a oieritului românesc, ce decizii au afectat crescătorii de ovine şi cu ce propuneri vin aceştia pentru un viitor mai bun al sectorului? Răspunsurile vin de la reprezentanţii Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOM) într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului agriculturii, Achim Irimescu.

În primul rând, oierii supun spre analiză aspecte importante precum situaţia şetelului de ovine la nivel naţional.
“I. -. Situaţia şeptelului pe categori de fermieri.
- 5 - 5,5mil. ovine fermieri profesionişti
- 0,9-1mil. ovine fermieri din vegetal
- 1,8-2mil. ovine fermieri cu activitate part- time
- Aprox.2mil. ovine primari, consilieri locali şi alte rubedenii
- Diferenţa de şeptel - “fermieri”, “băieţi deştepţii”, “gulere albe”, “specia ciobani politici”.
- 0,8 mil. ovine gospodăriile populaţiei între 0-50 ovine. În anul 2005 la gospodăriile populaţiei erau în efectiv de 2 mil. ovine.(...)
Situaţia actuală generată de o legislaţie perfidă (Legea pajistilor, Legea silviculturii, Legea vânătorilor şi a fondului cinegetic, măsuri aberante de mediu şi climă, ecocondiţionalitate, parcuri şi rezervaţii naturale, site-ul Natura 2000, ordinele şi hotărârile ANSVSA etc.) a creat apariţia speciei ciobanilor politici – beneficiari ai subvenţiilor pe păşuni. În zona montană, lipsa profitului, infrastructura inexistentă în anumite locuri, lipsa personalului din cauza condiţiilor grele de muncă, inexistenţa unor strategiii pentru cointeresarea tinerilor (câţi tineri au accesat măsura 112 şi profesează meserria de oier?), îmbătrânirea populaţiei rurale, va face ca după anul 2020 numărul oilor în România să fie sub 4 mil. de capete. În momentul de faţă beneficiari ai subvenţiilor pe păşuni sunt în jur de 18-20% din oierii profesionisti!!!!”

Problemele sectorului sunt multe...
Petru Eugen Gonţea, preşedintele FOM consideră că în anul 2016, indicat ar fi ca sprijinul cuplat de producţie în sectorul ovine-caprine să nu fie condiţionat de genetică din următoarele motive:
“- Agenţia Naţională de Zootehnie nu are pregătite programe de ameliorare pentru secţiunile lapte şi carne de oaie, iar programul existent pentru îmbunătăţirea “cojocului de lână”, care s-a practicat până în momentul de faţă nu ţine pasul cu cerinţa de piaţă, este anacronic şi neelocvent pentru genetică.
- Lipsa personalului calificat în meseria de bonitor controlor în toate judeţele;
- Lipsa de fonduri pentru dotări şi logistica necesară desfăşurării activităţii la nivel de asociaţii pe judeţe;
- Hrănirea corespunzătoare a ovinelor, mai ales în zona montană;
- În toată Europa procentul efectivelor cuprinse pe programe de genetică nu depăşeşte 8-10 %, a se vedea efortul bugetar pe care trebuie să îl susţină statul în cazul susţinerii financiare a 3,5mil ovine în program de genetică (acest efectiv nu va putea fi cuprins în genetică şi dacă va fi făcut numai din pix, a se vedea efectivele cuprinse în COP şi RG timp de 25 ani şi evoluţiile calitative. Această activitate la rasa Merinos a dus la îngroşarea firului de lână ajungând de râsul Europei).
- În toată Europa obietivul principal şi primordial este performanţa ceea ce implică regândirea Registrului Genealogic şi înlocuirea lui cu Cartea de Rasă, care să cuprindă şi secţiunea Performanta proprie (pp).
- Aproximativ 60-70% din efectivele de ovine practică transhumanţa mică sau mare în perioadele critice ale COP (monta. măsurători etc.)”

FOM propune:
- corectarea legilaţiei privind acordarea subvenţiei pe păşuni numai utilizatorilor adevăraţi deţinători de animale;
- excluderea de la plata pe suprafaţă a celor care închiriază sau concesionează animale pentru păşunat;
- modificarea încărcăturii pe suprafaţă de la 0,3 UVM la minim 0,5;
- atribuirea de păşuni şi fâneţe în concordanţă cu efectivul deţinut şi programat pentru fiecare oier pentru a se evita fenomenul de haiducie pe care legislativul i-a obligat să îl practice;
- revizuirea şi anularea contractelor de arendă şi concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului la persoanele care nu deţin animale.

Recomandări pe termen lung
Iar pentru viitor, Federaţia vine cu recomandări precum:
“- Elaborarea de către ANZ a programelor de ameliorare pentru lapte şi carne de oaie.
- Înlocuirea RG cu Cartea de Rasă care să cuprindă şi secţiunea performanţă proprie (PP).
- Fermierilor care se înscriu în formula genetică cu respectarea corectă a procedurilor, propun dublarea sumei pe cap de ovină faţă de suma atribuită în momentul de faţă.
- Fermierii care nu se înscriu în formula genetică propun să boniteze berbecii, iar fiecărui berbec bonitat să i se atribuie un efectiv de 30 max.40 ovine/cap berbec.
- Numărul fermelor beneficiare ale sprijinului cuplat zootehnic să fie condiţionat de eliberarea unei adeverinţe de către asociaţie la campania de montă prin care se atestă că berbecii corespund şi se evită incestul şi cosangvinizarea turmei, iar adeverinţa se va depune la APIA care va fi generatoare de SCZ pentru ovine.”

Vizualizat: 3242 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
01. 23, 2016. Saturday 08:18

ai teren,dupa incarcatura ai oi,nu invers.nu calci culturile,padurile,livezile si proprietatile altora dupa placul tau,ca de tu esti mare fermier.ar fii cazul sa-i respectati si pe altii penru munca si investitiile lor,nu doar voi aveti drepturi.

1.
zootehnist
|
01. 19, 2016. Tuesday 14:49

Omul ăsta este dus cu capul

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii