Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum? Scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
“Vocea fermierului” este secţiunea dedicată în întregime opiniilor dumneavoastră. Aici puteţi scrie ce dificultăţi aţi întâmpinat cu privire la: încasarea plăţilor SAPS, accesarea fondurilor europene, arendarea terenului agricol, păşunat, plăţi pe agromediu, plăţi CNDP la animale şi multe altele.
De asemenea, aici veţi împărtăşi cu colegii de breaslă soluţii de succes, veţi afla secretele recoltelor bogate sau veţi putea intra în dezbateri de proiecte cu temă de interes comun.
Iată ultimele mesaje primite de la cititorii agroinfo.ro:
Alexandru: Bună ziua, mă numesc Holenciuc Alexandru, am 27 de ani, sunt fermier în judeţul Arad şi am o singură întrebare. Am preluat de anul acesta o exploataţie în jur de 50 ha de teren agricol pe care îl lucrez fiind ambiţionat de faptul că o să putem primi fonduri pentru tinerii fermieri şi vom putea să ne dezvoltăm treptat. Se pare că nu voi putea accesa Măsura 112 pentru tinerii fermieri deoarece în acest an nu se va mai organiza. Anul viitor, adică 2014, nu vom mai fi eligibili deoarece avem de un an exploataţia deschisă. Ce ne facem? Nu se pot găsi soluţii şi pentru noi? Ca mine sunt mulţi tineri. Dacă nu se organizează anul acesta depuneri pe Măsura112 atunci măcar să se facă o excepţie pentru anul următor pentru noi şi cine a început o exploataţie anul ăsta şi nu a avut cum să depună să poată depune anul viitor. Vă mulţumesc
Iosif: Mă numesc Iosif şi am o fermă de bovine într-o zonă x, am accesat proiectul 141 l din anul 2010, deci am intrat în anul 4. În principiu totul a fost în regulă până când a ajuns şi la noi împărţirea pământului, iar asociaţiile l-au împărţit în favoarea lor desigur, şi mie mi s-a dat un loc aici, unul acolo, unul dincolo, astfel încât eu cu 35 de animale care trebuie scoase la păscut sau pentru a produce fâneaţa trebuie să dau mai mult pe motorină decât pe preţul fânului, mă plimb pe drumuri mai mult decât cosesc sau strâng. Pe perioada proiectului am achiziţionat o autoîncărcătoare, am renovat grajdurile şi am mărit efectivul de animale. Mi-am îndeplinit absolut toate criteriile înafară de pământul comasat, am 16 hectare din care nu am nici măcar 2 la un loc... nu mai fac fată cu motorina care se scumpeşte şi eu trebuie să mă plimb mai mult decât să produc. V-aţi lovit de această problemă? Cum putem proceda, de ce unii care doar administrează pământurile ţăranilor, dar nu muncesc nimic, iau subvenţii pe spatele lor deoarece repede îi prostesc şi ţăranii cu ei ţin căci cred că le fac bine şi le dau în continuare pământurile pentru a lua ei subvenţii şi ţăranii să plătească impozitele, iareu când le propun să le lucrez panâmantul mă refuza, lasă că vine X că lui i-am dat tot timpul. Voi cum procedaţi?
Claudia: Cum puteţi spune că în perioada 12-14 martie s-au efectuat plăti la subvenţii pentru animale când în conturile fermierilor nu a intrat nici un leu? Chiar ieri am fost la banca să verific contul şi nimic
Elena: Şi eu am păţit aşa, am sunat la APIA şi mi-au spus că doar 40% din beneficiari au primit banii iar eu nu mă număr pe aceste liste... aşteptăm şi iar aşteptăm.
Da Click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
Precizare: Comentariile sunt moderate şi ne asumăm corectarea şi rescrierea acestora fără a influenţa/modifica în vreun fel sensul cuvintelor sau expresiilor. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro