În laborator, „microbul cercetării” de înaltă ţinută. La Staţiunea Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, una dintre unităţile de elită ale Horticulturii româneşti, activitatea ştiinţifică este de aleasă ţinută, semn că resursa umană are caratele unei munci făcute cu abnegaţie şi pasiune.
„Am reuşit să publicăm un articol despre castravetele amar (Momordica charantia), Rodeo, aclimatizat de noi în anul 2013, într-o revistă de biotehnologie de înaltă ţinută academică şi ne-am bucurat de faptul că acest material ştiinţific a intrat în baza internaţională de date”, ne-a declarat Costel Vînătoru, coordonatorul Laboratorului Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău.
Valorosul nucleu de tineri cercetători ai SCDL Buzău se pregăteşte să se prezinte cât se poate de bine la întâlnirile cu oamenii de ştiinţă din elita horticulturii mondiale. „Vom susţine, în această vară, două referate ştiinţifice la Bucureşti, în formatul unei sesiuni cu participare internaţională, iar în toamnă, vom fi prezenţi cu alte două lucrări la sesiunea de referate organizată de USAMV Cluj-Napoca; de asemenea, la care au fost invitaţi specialişti şi profesionişti ai domeniului de peste hotare”, a precizat şeful laboratorului.
Rămânând în arealul cercetării, trebuie subliniat faptul că în SCDL Buzău sunt în derulare două lucrări de doctorat. Bianca Zamfir va susţine o teză privind conservarea şi valorificarea germoplasmei la tomate, iar Camelia Bratu, care a omologat anul acesta, împreună cu Costel Vînătoru, un soi nou de vânătă albă, va prezenta lucrarea de doctorat axată pe pătlăgica vânătă.
De asemenea, Elena Barcanu are în studiu ardeioasele şi în curând va putea susţine şi expune rodul muncii de cercetare într-o teză pentru obţinerea titlului de doctor în ştiinţă.
Nucleul de cercetare al Laboratorului Genetică şi Ameliorare de la SCDL Buzău s-a „înnobilat” prin venirea unei noi tinere, dr. ing. Monica David, care vreme de aproape un deceniu a lucrat la Institutul Fundulea cu acad. Nicolae Săulescu. Este un cercetător bun; cu stagii de pregătire în afară, specialist în fiziologia plantelor şi care şi-a ales ca tematică de cercetare fasolea.
Visul lui Costel Vînătoru
„Am bucuria că munca de cercetare legumicolă este pe mâini bune. Dacă nu reuşesc să inoculez microbul cercetării bine adâncit în sufletul acestor tineri care mă înconjoară, atunci munca mea de peste 30 de ani pe care am depus-o până la sacrificiu (am avut doar două săptămâni de concediu şi două de spitalizare!) a fost în zadar! Visul meu este este să păstrez această resursă umană şi s-o specializez pentru că omul sfinţeşte locul!”, ne-a dezvăluit cu generozitatea-i cunoscută din frământările sale, Costel Vînătoru.