Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SANCŢIUNI de ZECI DE MII DE LEI! REGULA DISCRIMINATORIE din ORDINUL SUBVENŢIILOR APIA!

Publicat: 05 aprilie 2017 - 20:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERI SANCŢIONAŢI DE APIA LA PLATA SUBVENŢIILOR! 40% din bani a pierdut un crescător de taurine de carne din cauza unei prevederi din Ordinul 619/2015, care stabileşte criteriile de eligibilitate, condiţiile specifice şi modul de acordare a plăţilor directe către fermierii români. Legea este neclară şi discriminatorie, acuză fermierul.

Emeric Nemedy, fermier din judeţul Timiş, creşte taurine de carne din rasele Angus şi Galloway. În 2016, Nemedy a solicitat sprijin cuplat pentru 54 de taurine de carne. După controale, APIA a determinat că fermierul poate primi banii pentru doar 45 de animale. Mai exact, din 138.410 lei pe care ar fi trebuit să îi primească, APIA a decis să îl sancţioneze cu 56.488 lei. Mai exact, 40% din suma pe care ar fi trebuit să o încaseze în contul sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pe 2016. Cuantumul SCZ pentru taurine de carne este 690,61 euro/cap de animal pentru anul 2016.

La alineatul (1) al articolului 74, litera h) din OMADR 619/2015 prevede că animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puțin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploatație a acestora și până în momentul ieșirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, cu excepţia vacilor din rase de carne şi sau metise cu rase de carne care trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere”.

emeric-nemedy_b

Nu-i corect! Trebuia să fie aceeaşi dată pentru toţi fermierii. Cel care vine şi depune ultimul cererea mai are şanse să îşi introducă încă nu ştiu câţi viţei născuţi. Dacă era pentru toţi la fel, trebuia să fie până la data depunerii cererilor pentru toţi fermierii, nu data depunerii cererii de către fiecare fermier. Pentru toţi să fie 15 mai sau o altă dată de referinţă, fixă. Cred că nu vor nici să mergem toţi în ultima zi să depunem cererile. Eu am avut patru animale cu diferenţa de o zi. Anul trecut, până în 30 mai puteam să depunem cererea fără penalizări. Eu am depus cererea în 26 mai şi termenul de 8 luni ar fi fost îndeplinit în 27 mai, explică Nemedy.

Pentru asta a fost penalizat de APIA: pe 26 mai 2016, data când a depus cererea de plată, animalele stătuseră în exploataţie cu o zi mai puţin decât cele 8 luni prevăzute în Ordinul 619.

De la APIA abia acum mi-au zis că nu sunt în regulă. Am avut şi control, controlul a zis că animalele sunt, totul e în regulă. Dar cu datele astea de referinţă ne-au jucat, iar jocul ăsta costă. Dacă astea patru bucăţi erau în regulă, neregulile erau, în total, sub 10% şi pierdeam banii doar pe animalele care nu erau eligibile. Aşa, au fost peste 10%, iar dacă neregula este între 10% şi 20%, APIA socoteşte direct 20% şi înmulţeşte cu doi, deci sancţiunea e de 40% din bani, mai spune fermierul.

Nemedy susţine şi că ar trebui explicat clar în lege şi ce înseamnă data intrării animalului în exploataţie, ca să nu existe dubii şi erori de interpretare. Recunoaşte că el a interpretat greşit acest termen: a socotit că e data naşterii viţelului, în loc de data la care viţelul este înregistrat de medicul veterinar, aşa cum consideră APIA. În acest caz au fost trei dintre animalele pentru care a solicitat sprijinul cuplat în 2016.

E o lege pentru văcari, nu pentru avocaţi! O fi convenabil pentru unii să fie legea ambiguă şi cei mai mulţi să iasă din schemă în felul ăsta, spune Nemedy.

grigorean_b

Dumitru Grigorean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), explică de ce a fost posibil aşa ceva: Cea mai mare problemă, care abia acum s-a rezolvat, a fost că programul de înregistrare a cererilor nu a fost funcţional, şi funcţionarul APIA nu a avut cum să vadă eligibilitatea la momentul depunerii. Dacă programul ar fi fost funcţional sută la sută anul trecut, în momentul în care depunea cererea, i-ar fi arătat programul că animalul nu este eligibil.

Grigorean spune că, tocmai ca să evite probleme legate de condiţiile de eligibilitate, ACBCR a verificat, anul trecut, dosarele cererii de plată pentru o mare parte dintre membrii Asociaţiei.

Preşedintele ACBCR mai spune că dacă termenul de 8 luni de menţinere în fermă ar fi fixat până la data limită de depunere a tuturor cererilor de plată, APIA nu ar putea verifica dacă fermierul a respectat acest termen. De exemplu, un fermier depune cererea de plată la 1 mai, pentru un animal pe care îl are în fermă de 7 luni şi jumătate. La 15 mai, data limită de depunere a tuturor cererilor, ar fi împlinit termenul de 8 luni necesar pentru obţinerea sprijinului. Numai că, există riscul ca animalul să fie vândut a doua zi după depunerea cererii, fără ca proprietarul care a depus cererea de plată să mai aştepte să se facă cele 8 luni. Poate să vândă animalul a doua zi după ce a depus cererea, dacă apare un cumpărător. Să ducă documente de mişcare ale animalelor care să arate că au fost ţinute 8 luni în fermă ar fi o complicaţie inutilă, şi pentru APIA, care ar avea mai mult de lucru, şi pentru fermier, explică Grigorean.

Pe 31 martie 2016, MADR a publicat un proiect de modificare a Ordinului 619/2015, care se află în dezbatere publică. Chiar dacă MADR ar modifica, la solicitarea fermierilor, o parte dintre prevederile Ordinului, legea nu se aplică retroactiv.

Vizualizat: 8293 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SUMA PE HECTAR pentru SPRIJIN CUPLAT NOTIFICATĂ PENTRU 2016!

SUMA PE HECTAR pentru SPRIJIN CUPLAT NOTIFICATĂ PENTRU 2016!

CUANTUM SUBVENȚII 2016! Ministerul Agriculturii a stabilit bugetele pentru sprijin cuplat vegetal, pentru fiecare cultură agricolă care beneficiază de această subvenție. Suprafața agricolă eligibilă pentru plată nu este, la această oră, determinată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: SANCȚIUNI pentru DEPUNEREA cu ÎNTÂRZIERE a CERERII UNICE!

APIA: SANCȚIUNI pentru DEPUNEREA cu ÎNTÂRZIERE a CERERII UNICE!

CERERE PENTRU SUBVENȚII. Fermierii care depun cu întârziere cererea unică pentru subvenții vor fi sancționați și în acest an de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Sancțiunile pentru depunerea cu întârziere a cererilor unice sunt explicate într-un proiect de ordin MADR, afișat pe pagina Ministerului Agriculturii.

SANCȚIUNI pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!

SANCȚIUNI pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!

ORDIN MADR! Sancțiunile pentru plățile compensatorii acordate fermierilor români au fost publicate miercuri, 15 februarie 2017, pe pagina Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! SANCȚIUNI pentru FERMIERI!

OFICIAL! SANCȚIUNI pentru FERMIERI!

NOUTĂȚI PENTRU FERMIERI! Sancțiunile pentru ecocondiționalitate pot să vă excludă de pe lista de plată a subvențiilor! Ordinul privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate pentru subvențiile aferente anului 2016 a fost publicat marți, 27 decembrie 2016 în Monitorul Oficial.

SANCȚIUNI la PLATĂ!

SANCȚIUNI la PLATĂ!

PROIECT DE ORDIN. Fermierii români pot să rămână fără subvenții dacă Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) constată că nu au respectat regulile impuse. Proiectul Ordinului privind aprobarea sistemelor de sancțiuni pentru cererile de plată depuse în anul 2016 de beneficiarii măsurii 215 – Plăți pentru bunăstarea animalelor este publicat pe pagina Ministerului Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

31 iulie 2020 - 08:01

VOCEA DISPERATĂ A CRESCĂTORULUI DE ANIMALE DIN ROMÂNIA. Crescătorul de animale Romi Mariș din județul Hunedoara ne-a scris că și-a mutat cele 80 de vaci pe care le are pe o pășune la 150 de kilometri de Orăștie unde are ferma, iar acum de câteva zile, a fost nevoit să le mute mai departe, pe o pășune din comuna Vața de Jos. Mai am puțin și trec granița în Ungaria, spune cu amărăciune crescătorul.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NE PUN BEȚE-N ROATE ÎN LOC SĂ NE AJUTE! OARE CE SE URMĂREȘTE?!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NE PUN BEȚE-N ROATE ÎN LOC SĂ NE AJUTE! OARE CE SE URMĂREȘTE?!

21 iulie 2020 - 09:55

DEBLOCAȚI ADEVERINȚELE APIA PENTRU SUBVENȚII! Stăm cu fânul în câmp, lucrătorii din ferme ne pleacă pentru că nu avem cu ce să-i plătim, brânza nu se vinde, iar cei de la APIA ne pun bețe-n roate în loc să ne ajute. Oare ce se urmărește?! Ne-a scris revoltat crescătorul de animale Ion Jinaru din județul Timiș.

FERMIER: CHEM MAȘINILE DE LA ABATOR ȘI TRIMIT 500 DE VACI LA TĂIERE!

FERMIER: CHEM MAȘINILE DE LA ABATOR ȘI TRIMIT 500 DE VACI LA TĂIERE!

17 iulie 2020 - 09:21

VOCEA DISPERĂRII.  Dacă vom reuşi să ne menţinem până la toamnă, chem maşinile de la abator, vom urca 400-500 de vaci şi le ducem la tăiere. Nu se mai poate! Este disperat crescătorul de animale Ștefan Muscă.

FACILITĂȚI FISCALE pentru FERMIERI, PE MASA GUVERNULUI!

FACILITĂȚI FISCALE pentru FERMIERI, PE MASA GUVERNULUI!

17 iulie 2020 - 08:40

ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT. Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-au întâlnit cu prim-ministrul României, cu ministrul de Finanțe și cu cel al Agriculturii. Organizația a cerut mai multe facilități fiscale pentru fermieri și achitarea urgentă a despăgubirilor pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta extremă. Ce s-a decis în cadrul întâlnirii aflați din comunicatul transmis pentru AGROINFO de Alianța pentru Agricultură.

ESTE DUREROS SĂ VEZI UN FERMIER CĂ PLÂNGE PENTRU CĂ-ȘI VINDE VACILE!

ESTE DUREROS SĂ VEZI UN FERMIER CĂ PLÂNGE PENTRU CĂ-ȘI VINDE VACILE!

16 iulie 2020 - 12:46

UNDE A AJUNS ZOOTEHNIA DIN ROMÂNIA?! Dureroasă realitate! Un crescător de vaci plânge ca un copil că este forțat să-și vândă vacile, pentru că nu mai este rentabilă o fermă de animale în România. A crescut într-o fermă, de copil a avut grijă de animale și acum este nevoit să renunțe la ceea ce știa să facă mai bine și să se îndrepte spre un domeniu de activitate total opus ca să poată supraviețui.

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

13 iulie 2020 - 14:37

NECAZURI. Trudim zi și noapte, hoții ne fură munca, băieții deștepți ne iau subvențiile, ajutoarele europene și terenurile de la ADS, statul român nu ne sprijină, ne-a scris cu amărăciune un tânăr crescător de ovine din localitatea Bârsa, județul Arad.

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

12 iulie 2020 - 16:41

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit apelul disperat al unui tânăr fermier din județul Vaslui. Cerem Ministerului Agriculturii să vină în sprijinul nostru și să nu ne abandoneze, altfel acesta va fi ultimul an ca și fermieri pentru noi, lucru dorit de companiile străine cu profil agricol care au venit în ultimul an aici și care dispun de capital străin aproape nelimitat, ne-a scris tânărul fermier.

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

12 iulie 2020 - 16:04

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

FERMIER UCIS DE TAUR!

FERMIER UCIS DE TAUR!

07 iulie 2020 - 12:34

TRAGEDIE. Un taur furios a omorât luni seara un bărbat și a rănit grav un altul, animalul fiind, în cele din urmă, împușcat. S-a întâmplat la o fermă din comuna Săvădisla din județul Cluj, a confirmat pentru Mediafax primarul localității, Tamas Gebe.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii