Adama
Vinasa Rompak

SANCŢIUNI de ZECI DE MII DE LEI! REGULA DISCRIMINATORIE din ORDINUL SUBVENŢIILOR APIA!

Publicat: 05 aprilie 2017 - 20:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERI SANCŢIONAŢI DE APIA LA PLATA SUBVENŢIILOR! 40% din bani a pierdut un crescător de taurine de carne din cauza unei prevederi din Ordinul 619/2015, care stabileşte criteriile de eligibilitate, condiţiile specifice şi modul de acordare a plăţilor directe către fermierii români. Legea este neclară şi discriminatorie, acuză fermierul.

Emeric Nemedy, fermier din judeţul Timiş, creşte taurine de carne din rasele Angus şi Galloway. În 2016, Nemedy a solicitat sprijin cuplat pentru 54 de taurine de carne. După controale, APIA a determinat că fermierul poate primi banii pentru doar 45 de animale. Mai exact, din 138.410 lei pe care ar fi trebuit să îi primească, APIA a decis să îl sancţioneze cu 56.488 lei. Mai exact, 40% din suma pe care ar fi trebuit să o încaseze în contul sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pe 2016. Cuantumul SCZ pentru taurine de carne este 690,61 euro/cap de animal pentru anul 2016.

La alineatul (1) al articolului 74, litera h) din OMADR 619/2015 prevede că animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puțin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploatație a acestora și până în momentul ieșirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, cu excepţia vacilor din rase de carne şi sau metise cu rase de carne care trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere”.

emeric-nemedy_b

Nu-i corect! Trebuia să fie aceeaşi dată pentru toţi fermierii. Cel care vine şi depune ultimul cererea mai are şanse să îşi introducă încă nu ştiu câţi viţei născuţi. Dacă era pentru toţi la fel, trebuia să fie până la data depunerii cererilor pentru toţi fermierii, nu data depunerii cererii de către fiecare fermier. Pentru toţi să fie 15 mai sau o altă dată de referinţă, fixă. Cred că nu vor nici să mergem toţi în ultima zi să depunem cererile. Eu am avut patru animale cu diferenţa de o zi. Anul trecut, până în 30 mai puteam să depunem cererea fără penalizări. Eu am depus cererea în 26 mai şi termenul de 8 luni ar fi fost îndeplinit în 27 mai, explică Nemedy.

Pentru asta a fost penalizat de APIA: pe 26 mai 2016, data când a depus cererea de plată, animalele stătuseră în exploataţie cu o zi mai puţin decât cele 8 luni prevăzute în Ordinul 619.

De la APIA abia acum mi-au zis că nu sunt în regulă. Am avut şi control, controlul a zis că animalele sunt, totul e în regulă. Dar cu datele astea de referinţă ne-au jucat, iar jocul ăsta costă. Dacă astea patru bucăţi erau în regulă, neregulile erau, în total, sub 10% şi pierdeam banii doar pe animalele care nu erau eligibile. Aşa, au fost peste 10%, iar dacă neregula este între 10% şi 20%, APIA socoteşte direct 20% şi înmulţeşte cu doi, deci sancţiunea e de 40% din bani, mai spune fermierul.

Nemedy susţine şi că ar trebui explicat clar în lege şi ce înseamnă data intrării animalului în exploataţie, ca să nu existe dubii şi erori de interpretare. Recunoaşte că el a interpretat greşit acest termen: a socotit că e data naşterii viţelului, în loc de data la care viţelul este înregistrat de medicul veterinar, aşa cum consideră APIA. În acest caz au fost trei dintre animalele pentru care a solicitat sprijinul cuplat în 2016.

E o lege pentru văcari, nu pentru avocaţi! O fi convenabil pentru unii să fie legea ambiguă şi cei mai mulţi să iasă din schemă în felul ăsta, spune Nemedy.

grigorean_b

Dumitru Grigorean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), explică de ce a fost posibil aşa ceva: Cea mai mare problemă, care abia acum s-a rezolvat, a fost că programul de înregistrare a cererilor nu a fost funcţional, şi funcţionarul APIA nu a avut cum să vadă eligibilitatea la momentul depunerii. Dacă programul ar fi fost funcţional sută la sută anul trecut, în momentul în care depunea cererea, i-ar fi arătat programul că animalul nu este eligibil.

Grigorean spune că, tocmai ca să evite probleme legate de condiţiile de eligibilitate, ACBCR a verificat, anul trecut, dosarele cererii de plată pentru o mare parte dintre membrii Asociaţiei.

Preşedintele ACBCR mai spune că dacă termenul de 8 luni de menţinere în fermă ar fi fixat până la data limită de depunere a tuturor cererilor de plată, APIA nu ar putea verifica dacă fermierul a respectat acest termen. De exemplu, un fermier depune cererea de plată la 1 mai, pentru un animal pe care îl are în fermă de 7 luni şi jumătate. La 15 mai, data limită de depunere a tuturor cererilor, ar fi împlinit termenul de 8 luni necesar pentru obţinerea sprijinului. Numai că, există riscul ca animalul să fie vândut a doua zi după depunerea cererii, fără ca proprietarul care a depus cererea de plată să mai aştepte să se facă cele 8 luni. Poate să vândă animalul a doua zi după ce a depus cererea, dacă apare un cumpărător. Să ducă documente de mişcare ale animalelor care să arate că au fost ţinute 8 luni în fermă ar fi o complicaţie inutilă, şi pentru APIA, care ar avea mai mult de lucru, şi pentru fermier, explică Grigorean.

Pe 31 martie 2016, MADR a publicat un proiect de modificare a Ordinului 619/2015, care se află în dezbatere publică. Chiar dacă MADR ar modifica, la solicitarea fermierilor, o parte dintre prevederile Ordinului, legea nu se aplică retroactiv.

Vizualizat: 8813 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SUMA PE HECTAR pentru SPRIJIN CUPLAT NOTIFICATĂ PENTRU 2016!

SUMA PE HECTAR pentru SPRIJIN CUPLAT NOTIFICATĂ PENTRU 2016!

CUANTUM SUBVENȚII 2016! Ministerul Agriculturii a stabilit bugetele pentru sprijin cuplat vegetal, pentru fiecare cultură agricolă care beneficiază de această subvenție. Suprafața agricolă eligibilă pentru plată nu este, la această oră, determinată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: SANCȚIUNI pentru DEPUNEREA cu ÎNTÂRZIERE a CERERII UNICE!

APIA: SANCȚIUNI pentru DEPUNEREA cu ÎNTÂRZIERE a CERERII UNICE!

CERERE PENTRU SUBVENȚII. Fermierii care depun cu întârziere cererea unică pentru subvenții vor fi sancționați și în acest an de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Sancțiunile pentru depunerea cu întârziere a cererilor unice sunt explicate într-un proiect de ordin MADR, afișat pe pagina Ministerului Agriculturii.

SANCȚIUNI pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!

SANCȚIUNI pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!

ORDIN MADR! Sancțiunile pentru plățile compensatorii acordate fermierilor români au fost publicate miercuri, 15 februarie 2017, pe pagina Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! SANCȚIUNI pentru FERMIERI!

OFICIAL! SANCȚIUNI pentru FERMIERI!

NOUTĂȚI PENTRU FERMIERI! Sancțiunile pentru ecocondiționalitate pot să vă excludă de pe lista de plată a subvențiilor! Ordinul privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate pentru subvențiile aferente anului 2016 a fost publicat marți, 27 decembrie 2016 în Monitorul Oficial.

SANCȚIUNI la PLATĂ!

SANCȚIUNI la PLATĂ!

PROIECT DE ORDIN. Fermierii români pot să rămână fără subvenții dacă Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) constată că nu au respectat regulile impuse. Proiectul Ordinului privind aprobarea sistemelor de sancțiuni pentru cererile de plată depuse în anul 2016 de beneficiarii măsurii 215 – Plăți pentru bunăstarea animalelor este publicat pe pagina Ministerului Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii