Probabil din motive de simplificare a lucrurilor, anumite publicaţii denumesc S.C.Z.-ul drept „subvenţia mare”, acreditând ideea că acest sprijin financiar ar avea caracter filantropic alocat de milostivii Uniunii Europene pentru unele „gazde” din România, trage atenţia Vasile Turculeţ, preşedinteleAsociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud.
“Drept urmare, cei care consideră că li se cuvine acest S.C.Z. doar pentru faptul că deţin un anumit număr de ovine (în cazul nostru) sunt foarte revoltaţi ba pe A.P.I.A.,ba pe asociaţiile acreditate C.O.P. că nu le întocmesc actele pentru a beneficia de această „subvenţie mare”, la care ar avea dreptul din oficiu de vreme ce cresc ovine în România care beneficiază de asemenea daruri din partea Uniunii Europene. Dacă cineva încearcă să explice că S.C.Z.-ul nu este de fapt o subvenţie cu scop social ci un sprijin financiar destinat selecţiei de rasă pentru a se ajunge la performanţe productive conforme cu anumite programe de ameliorare genetică, presupuşii beneficiari ai S.C.Z.-ului sunt gata să „le dea în cap” celor care amintesc despre astfel de condiţii.
În acest context mi s-a reproşat faptul că anumiţi proprietari de ovine „au pierdut sume importante de bani”, adică au pierdut ceea ce nici n-au avut vreodată şi nici nu li se cuvenea legal”, susţine Turculeţ.
Potrivit acestuia, explicaţiile referitoare la faptul că întocmirea de acte false se pedepseşte cu închisoarea pe lângă alte neplăceri care apar în acest caz, nu-i conving deloc câtă vreme ei au înţeles că prin P.A.C. este subvenţionată inclusiv agricultura din România „deşi agricultorul (cetăţeanul) român are dreptul să facă ceea ce vrea cu proprietatea lui”.
În treacăt fie spus, asociaţiile sunt bune doar atunci când le creează membrilor lor avantaje de orice fel, din care nu trebuie să lipsească încasarea S.C.Z., conchide Turculeţ.