România se află printre ultimele trei state europene în privinţa consumului de lapte pe locuitor.
„În ediţia din acest an a campaniei „Da, lapte” ne reamintim că acest aliment complet face parte în mod natural din viaţa noastră, de la cea mai fragedă vârstă şi este unul dintre alimentele esenţiale ale unei alimentaţii echilibrate şi unui stil de viaţă sănătos. Din păcate, în România ne-am pierdut obiceiul de a bea lapte în fiecare zi şi consumăm de aproximativ de două ori mai puţin decât în ţările din Europa Occidentală, situându-ne printre ultimele trei ţări din Europa în privinţa consumului de lapte pe locuitor. Am relansat această campanie pentru a redescoperi beneficiile laptelui, dar şi noi modalităţi în care îl putem consuma, care pot deveni noi ocazii de răsfăţ”, a declarat Cristina Dumitru, Communication and Environment Manager Tetra Pak Romania şi Moldova, cu prilejul relansării campaniei.
Laptele conţine aproape toate componentele esenţiale: apă (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidraţi, micro şi macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 şi B12).
„Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Dacă ar avea şi fibre, l-am putea numi alimentul ideal, pentru că am putea trăi consumând doar lapte şi produse lactate. Dar nimeni nu e perfect... ”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Pe lângă legume, fructe, cereale, carne şi ouă, laptele este un element de bază într-o alimentaţie sănătoasă, deoarece, datorită nutrienţilor săi, laptele contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate dacă este băut în fiecare zi.
În opinia nutriţioniştilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de minimum 250 de ml, adică mai mult decât dublul consumului zilnic actual în România. Sursa: Agerpres