Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ARC: Produsele tradiţionale româneşti nu sunt controlate de nicio instituţie

Publicat: 20 martie 2012 - 10:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Domeniul produselor tradiţionale nu este controlat de nicio instituţie în privinţa respectării normelor de fabricare, numărul produselor tradiţionale din România fiind de aproape cinci ori mai mare decât al celor atestate în toată Uniunea Europeană, susţine Asociaţia Română a Cărnii (ARC).

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are o răspundere în domeniul produselor tradiţionale şi sperăm să o preia cu adevărat. În acest domeniu, a emis un ordin prin care acordă aceste atestate de produse tradiţionale, dar pe care nu le controlează. Face la fel ca şi cu licenţele de fabricaţie, dă o hârtie în baza căreia producătorii beneficiază de nişte drepturi şi după aceea nu se mai întâmplă nimic, nici în pieţele deschise, nici în târgurile de produse tradiţionale, nu vezi un funcţionar al MADR care controlează şi verifică un produs tradiţional, astfel încât să ştim dacă respectă sau nu atestatul primit”, a declarat directorul executiv al ARC, Mihai Vişan.

România este „ţara pastramelor”
Potrivit acestuia, la ora actuală producătorii tradiţionali nu sunt controlaţi de nicio instituţie, deşi în primul rând „ar trebui să se bage cei care le-au emis atestate”.
„Fiecare Direcţie Agricolă poate să dea un atestat pe un produs, dovadă şi faptul că România are 4.000 de produse tradiţionale atestate, iar toată UE are în jur de 850. Noi suntem ţara pastramelor, cu atestat pentru 60 de pastrame, dar avem şi atestat de produs tradiţional pentru untura de porc. MADR trebuie ca măcar pe domeniul în care emite hârtii să facă ordine pentru că, în primul rând, pierd adevăraţii producători de produse tradiţionale, care se vor deprecia şi după cinci ani nu le mai cumpără nimeni produsele deoarece nu mai ştie cine este sau nu cinstit”, a precizat Vişan.

Registrul Industriilor Alimentare – un proiect contestat
Acesta a prezentat şi opinia ARC referitoare la proiectul MADR privind înfiinţarea unui Registru al Industriilor Alimentare (RIA), gestionat de MADR, prin care toţi operatorii economici din România, care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, vor trebui să se înregistreze gratuit în acest registru.
„Acest registru nu există nicăieri în Europa. Înregistrarea tuturor operatorilor se face la o singură autoritate în fiecare ţară din UE, de regulă la cea de siguranţă a alimentelor. Acesta reprezintă un fel de licenţe de fabricare redivivus, care nu au avut niciun impact sau efect asupra pieţei”, a subliniat Mihai Vişan.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de MADR, înscrierea în RIA se va face pentru toţi producătorii de alimente indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate. În schimb, reglementările acestui act normativ nu se vor aplica alimentelor produse în gospodării individuale pentru consumul propriu.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1871 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

Roşiile crescute la umbră au mai mulţi antioxidanţi

Roşiile crescute la umbră au mai mulţi antioxidanţi

19 mai 2020 - 13:28

Revista americană 'Journal of Agriculture and Food Chemistry' a publicat recent un studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Almeria (Spania) care ar putea pune pe gânduri mulţi cultivatori şi consumatori de tomate.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Pintea (APIA): NU E NEVOIE ca FERMIERII SĂ AIBĂ INTERNET pentru DEPUNEREA CERERII! CÂŢI au depus cererile PRIN TELEFON!

Pintea (APIA): NU E NEVOIE ca FERMIERII SĂ AIBĂ INTERNET pentru DEPUNEREA CERERII! CÂŢI au depus cererile PRIN TELEFON!

07 aprilie 2020 - 18:42

CERERI SUBVENŢII APIA 2020. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, în cele două zile de depunere electronică, s-a depus deja un număr de 16.698 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 111.448 hectare, pentru subvenţiile aferente anului 2020.

Expoziţia AGRIPLANTA-ROMAGROTEC 2020, REPROGRAMATĂ din cauza COVID-19!

Expoziţia AGRIPLANTA-ROMAGROTEC 2020, REPROGRAMATĂ din cauza COVID-19!

06 aprilie 2020 - 19:35

DECIZIE PANDEMIE COVID-19. DLG InterMarketing, organizatorul celor mai mari expoziţii agricole în câmp din România, anunţă reprogramarea expoziţiei AgriPlanta-RomAgrotec 2020, din cauza măsurilor de prevenţie împotriva răspândirii coronavirusului COVID-19. 

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

30 martie 2020 - 16:43

EIA (Energy Information Administration), agenţia Departmentului pentru energie care aministrează informațile energetice ale SUA se așteaptă ca producția de biocombustibili să crească în continuare, dar într-un ritm relativ lent, în perioada 2020-2050, în conformitate cu actualele perspective energetice. Producția de etanol, care reprezintă mai mult de 90% din totalul biocombustibilului consumat, este de o importanță vitală pentru agricultura din SUA, deoarece pentru producţia aceastuia se utilizează mai mult de o treime (34,5%) din producția totală de porumb a Statelor Unite.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

ANUNŢ MADR mult AŞTEPTAT: Ce program continuă şi în 2020?

ANUNŢ MADR mult AŞTEPTAT: Ce program continuă şi în 2020?

27 martie 2020 - 11:39

AJUTOR PENTRU TOMATE şi în 2020. În Şedinţa Guvernului din data de 26 martie 2020 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, pentru anul 2020.

Ce se întâmplă cu LIVRĂRILE MICILOR FERMIERI? Iată PRECIZAREA MADR!

Ce se întâmplă cu LIVRĂRILE MICILOR FERMIERI? Iată PRECIZAREA MADR!

25 martie 2020 - 12:54

Noile măsuri luate de Guvern i-au neliniştit pe micii fermieri. Pe reţelele de socializare aceştia întreabă: mai putem face livrări de produse alimentare din fermele noastre către clienţi?

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, în Europa

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, în Europa

24 martie 2020 - 10:49

Fungicid de origine naturală, oferă agricultorilor care cultivă cereale, prima şi unica soluţie pentru Septoria în ultimii 15 ani

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Cugetări

Cugetări
Întrebare: Ce este iubirea? Detalii