Domeniul produselor tradiţionale nu este controlat de nicio instituţie în privinţa respectării normelor de fabricare, numărul produselor tradiţionale din România fiind de aproape cinci ori mai mare decât al celor atestate în toată Uniunea Europeană, susţine Asociaţia Română a Cărnii (ARC).
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are o răspundere în domeniul produselor tradiţionale şi sperăm să o preia cu adevărat. În acest domeniu, a emis un ordin prin care acordă aceste atestate de produse tradiţionale, dar pe care nu le controlează. Face la fel ca şi cu licenţele de fabricaţie, dă o hârtie în baza căreia producătorii beneficiază de nişte drepturi şi după aceea nu se mai întâmplă nimic, nici în pieţele deschise, nici în târgurile de produse tradiţionale, nu vezi un funcţionar al MADR care controlează şi verifică un produs tradiţional, astfel încât să ştim dacă respectă sau nu atestatul primit”, a declarat directorul executiv al ARC, Mihai Vişan.
România este „ţara pastramelor”
Potrivit acestuia, la ora actuală producătorii tradiţionali nu sunt controlaţi de nicio instituţie, deşi în primul rând „ar trebui să se bage cei care le-au emis atestate”.
„Fiecare Direcţie Agricolă poate să dea un atestat pe un produs, dovadă şi faptul că România are 4.000 de produse tradiţionale atestate, iar toată UE are în jur de 850. Noi suntem ţara pastramelor, cu atestat pentru 60 de pastrame, dar avem şi atestat de produs tradiţional pentru untura de porc. MADR trebuie ca măcar pe domeniul în care emite hârtii să facă ordine pentru că, în primul rând, pierd adevăraţii producători de produse tradiţionale, care se vor deprecia şi după cinci ani nu le mai cumpără nimeni produsele deoarece nu mai ştie cine este sau nu cinstit”, a precizat Vişan.
Registrul Industriilor Alimentare – un proiect contestat
Acesta a prezentat şi opinia ARC referitoare la proiectul MADR privind înfiinţarea unui Registru al Industriilor Alimentare (RIA), gestionat de MADR, prin care toţi operatorii economici din România, care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, vor trebui să se înregistreze gratuit în acest registru.
„Acest registru nu există nicăieri în Europa. Înregistrarea tuturor operatorilor se face la o singură autoritate în fiecare ţară din UE, de regulă la cea de siguranţă a alimentelor. Acesta reprezintă un fel de licenţe de fabricare redivivus, care nu au avut niciun impact sau efect asupra pieţei”, a subliniat Mihai Vişan.
Potrivit proiectului de act normativ elaborat de MADR, înscrierea în RIA se va face pentru toţi producătorii de alimente indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate. În schimb, reglementările acestui act normativ nu se vor aplica alimentelor produse în gospodării individuale pentru consumul propriu.
sursa: Agerpres