Adama
Vinasa Rompak

Produse atestate ca fiind „traditionale din Bucovina”

Publicat: 24 august 2011 - 12:28
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a eliberat, începand cu anul 2005, atestate pentru 115 produse tradiţionale din judetul Suceava (lactate-29, băuturi nealcoolice-3 şi produse din carne- 83), acestea fiind valabile doar pe plan naţional, niciunul din produsele tradiţionale din ţară nefiind recunoscute la nivelul Uniunii Europene. 

Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în primul semestrului al anului 2011, în România s-au atestat 552 de produse traditionale, de aproape trei ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul operatorilor economici tradiţionali a urcat la 85 de la 55.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a eliberat atestate pentru 115 produse tradiţionale din judeţul Suceava (lactate-29, băuturi nealcoolice-3 şi produse din carne- 83), acestea fiind valabile doar pe plan naţional, niciunul din produsele tradiţionale din ţară nefiind recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Ştiu că s-au înaintat cereri pentru obţinerea protecţiei denumirii în U.E. a Magiunului de prune de Topoloveni, a Cârnaţilor de Pleşcoi şi a Novacului afumat din Ţara Bârsei”, a declarat Doina Antonesei, consilier în Cadrul Direcţiei Agricole Suceava.

Aceasta a mai declarat că promovarea produselor tradiţionale cu caracteristici specifice poate fi un atu important pentru economia rurală şi nu numai, în special în zonele defavorizate, pentru creşterea venitului agricultorilor.

Produsele din carne - ponderea majoritară a produselor atestate
În Suceava, cele mai multe produse tradiţionale au fost atestate în anii 2005 şi 2006. Ponderea cea mai mare a produselor atestate este reprezentată de produsele din carne, urmate de produsele din lapte, pâine şi zaharoase. Printre produsele tradiţionale înregistrate în 2005 se numără  brânza de Horodniceni, Caşcavalul de Izvorul Alb, Caşcavalul de Cosvana, Caşcavalul de Rădăsani, Brânza de burduf de Stănişoara, Urda de Poiana Mărului, Cârnaţii, Lebărul, Toba, Salamul de vită de Udeşti sau Pastrama afumată de Bosanci.

În anul 2009 doar două produse tradiţionale au fost atestate şi anume Brânza sărată şi Caşcavalul de Boroaia. În anul 2010 s-au atestat şapte produse lactate şi din carne- Caşul, Caşcavalul, Brânza de burduf şi Urda de Delut, Caltaboşul şi Cârnaţii de casă afumaţi de Horodnic şi Păstrăvul Afumat de Bucovina.

Pentru a figura în registrul de atestare a produselor tradiţionale, produsul trebuie să fie fabricat din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie şi prelucrare autentic.
Sursa: ziaruldeiasi.ro

Vizualizat: 1749 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Dulceaţa din afine ecologice, în premieră la târgul de la ASAS

Dulceaţa din afine ecologice, în premieră la târgul de la ASAS

Renumiţi pentru magiunul de prune, producătorii din Topoloveni au prezentat, pentru prima dată, în acest week-end, în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), la avanpremiera Festivalului dulceţii, compotului şi sucului natural, dulceaţa din afine ecologice.

Festivalul Dulceţii, în avanpremieră la Târgul de la ASAS

Festivalul Dulceţii, în avanpremieră la Târgul de la ASAS

Sâmbătă şi duminică vor fi expuse spre degustare şi vânzare diverse sortimente de dulceaţă la târgul din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice unde are loc avanpremiera Festivalului dulceţii, compotului şi sucului natural.

Tradiţionalul „Praznic de Pită Nouă” de la Pecica, vechi de peste 80 de ani

Tradiţionalul „Praznic de Pită Nouă” de la Pecica, vechi de peste 80 de ani

Tradiţionalul „Praznic de Pită Nouă”, sărbătoare care se va desfăşura la Pecica, judeţul Arad, timp de patru zile, de joi şi până duminică, se organizează anual de aproape un secol.

Târg de produse tradiţionale şi ecologice, în Dumbrava Sibiului, Ediţia a X-a

Târg de produse tradiţionale şi ecologice, în Dumbrava Sibiului, Ediţia a X-a

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte, sâmbătă şi duminică, a X-a ediţie a Târgului de produse tradiţionale şi ecologice, în cadrul Complexului Muzeal ASTRA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adina Sava
|
08. 26, 2011. Friday 10:57
Produsul traditional romanesc ”Magiun de prune Topoloveni” detine certificarea de Indicatie Geografica Protejata la nivel european din 8 aprilie 2011. Vedeti va rog Jurnalul oficial al Comisiei Europene, L 94/21 din 8.4.2011: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:094:0021:0022:FR:PDF si comunicatul Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/28_en.htm.
Chiar si pe site-ul MADR exista informatia: http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=3991.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii