Avem produse româneşti foarte bune. Atât de bune, încât străinii le premiază. Un astfel de exemplu este Brânza lui Vodă, produsă de Căşăria Petruvio, după reţete românești cu tradiţie de câteva sute de ani. Un salt în timp, şi Brânza lui Vodă, care înnobila mesele voievozilor români, ajunge, în zilele noastre, la cea mai mare şi prestigioasă competiţie de specialitate din lume, International Cheese Awards, unde primeşte o medalie de argint. Iată povestea acestui produs românesc de excepţie!
Cășăria Petruvio este o manufactură înfiinţată în 2015, care produce brânză artizanală gourmet după reţete româneşti cu tradiţie, păstrate din generaţie în generaţie, încă de la 1600. Gustul, cremozitatea şi textura deosebite au făcut ca această brânză autohtonă să înnobileze mesele domnitorilor români de la Vodă Radu Mihnea, până la Vodă Ioan Cuza. De aici i se trage numele, spune producătorul.
Cășăria Petruvio produce 3 sortimente de brânză artizanală maturată, sub marca Brânza lui Vodă. Iată cum le prezintă producătorul:
Brânza lui Vodă - COLANUL ROŞU: are o crustă gălbui-portocalie, comestibilă, ce îmbracă miezul de culoarea untului. Cu un gust complementar strugurilor negri şi o aromă fină de fân de pajişte, acest sortiment încântă întreaga cavitate bucală transformând deschiderea şi/sau finalul unei mese într-o adevarată bucurie.
Brânza lui Vodă - COLANUL ALBASTRU: are o crustă de culoare galben-pai, comestibilă, ce îmbracă un miez care are un gust cu o foarte suavă nuanţă dulce-acrişoară şi o aromă fină de fân proaspăt cosit.
Brânza lui Vodă - COLANUL ALB: are o crustă de culoare galbenă, comestibilă, care îmbracă un miez cu găuri mari ce are o cremozitate şi textură deosebite şi al cărui gust variază de la dulce-fructat la uşor aromat, aceasta datorându-se conţinutului de ierburi florale din hrana vacilor.
Brânza este produsă numai din ingrediente naturale: lapte de vacă pasteurizat, sare, culturi lactice, cheag şi este înnobilată peste 120 de zile, iar câteva exemplare exclusiviste sunt înnobilate până la 365 de zile. Fiecare roată de brânză este prelucrată manual.
Brânza lui Vodă, de pe mesele domnitorilor români, în topul internaţional al brânzeturilor
La prima participare într-un concurs, respectiv International Cheese Awards, Cășăria Petruvio a obţinut medalia de Argint în categoria „Best Overseas Cheese” (Cea mai bună brânză străină - n.red.), pentru sortimentul Brânza lui Vodă - Colanul Roşu.
International Cheese Awards, desfăşurată la Nantwich, Anglia, în perioada 26-27 iulie 2016, este cea mai prestigioasă competiţie de specialitate din lume. Potrvit organizatorilor, ediţia din acest an a stabilit un nou record mondial de participare: 5.000 de sortimente de brânzeturi şi produse lactate din 27 de ţări au concurat pentru o medalie.
La categoria la care a obţinut medalia de argint (locul II), Brânza lui Vodă a concurat cu alte 17 sortimente de brânzeturi din Belgia, Portugalia, Canada, Irlanda, Austria şi Letonia.
Procesul de producţie
Brânza lui Vodă este produsă întotdeauna imediat după muls, din lapte integral. Fiecare roată de brânză este prelucrată manual, folosind vechi tehnici artizanale. Brânza este produsă din lapte de vacă pasteurizat la temperaturi joase, pentru deplina siguranţă a consumatorului şi, în acelaşi timp, pentru păstrarea tuturor caracteristicilor naturale ale laptelui. Este 100% naturală, fără amelioratori de gust, conservanţi, coloranţi sau alte adaosuri, spune producătorul.
Povestea Brânzei lui Vodă
Urmare poruncilor date, Vodă Radu Mihnea (despre care Nicolae Iorga scria că a fost „urmaş adevarat al dinastiei celei vechi”, domn al Ţării Românesti şi al Moldovei, „cunoscut prin învăţătura, dreptatea şi demnitatea sa”) află în persoana unui anume Trifan, de prin părţile Tătărănilor de Dăneşti, un căşar care făcea o brânză „mai bună decât brânza adusă de la talieni”. De atunci şi până mai hăt încoace, prin intermediul negustorilor evrei, brânza căşarului şi a urmaşilor săi ajungea negreşit la domnitor, indiferent cine era acesta. De aceea, i-au zis „Brânza lui Vodă”. Se mai zice că acel căşar avea un zămnic (pivniţă – n.red.) prin care curgea un izvor şi că ăsta ar fi unul din secretele „mărcii” sale.
Astfel spune căşarul Petruvio, pe numele său întreg Viorel Petru Trifan, povestea brânzei domnitorilor români, produs cu care a cucerit juriul internaţional.
Pe la începutul anilor '60, un frate al bunicului dinspre tată mi-a încredinţat o reţetă de branză pe care a moştenit-o din moşi-strămoşi. Făcuse această brânză până prin anii începutului colectivizării, când, pentru că i se luase totul, a renunţat s-o mai producă şi, totodată, n-a vrut să transmită neprietenilor meştesugul obţinerii ei. Deşi eram un copil, mi-a zis că poate, odată şi odată, voi aduce pe masa românilor asemenea bunătăţi, mai povesteşte căşarul Petruvio, care susţine că este singurul care mai cunoaşte în zilele noastre secretele producerii Brânzei lui Vodă.
(sursa foto: petruvio.ecwid.com, internationalcheeseawards.co.uk)