Adama
Vinasa Rompak

PRODUS ROMÂNESC: De pe MESELE DOMNITORILOR, pe PODIUMUL unui CONCURS INTERNAŢIONAL!

Publicat: 21 august 2016 - 21:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Avem produse româneşti foarte bune. Atât de bune, încât străinii le premiază. Un astfel de exemplu este Brânza lui Vodă, produsă de Căşăria Petruvio, după reţete românești cu tradiţie de câteva sute de ani. Un salt în timp, şi Brânza lui Vodă, care înnobila mesele voievozilor români, ajunge, în zilele noastre, la cea mai mare şi prestigioasă competiţie de specialitate din lume, International Cheese Awards, unde primeşte o medalie de argint. Iată povestea acestui produs românesc de excepţie!

Cășăria Petruvio este o manufactură înfiinţată în 2015, care produce brânză artizanală gourmet după reţete româneşti cu tradiţie, păstrate din generaţie în generaţie, încă de la 1600. Gustul, cremozitatea şi textura deosebite au făcut ca această brânză autohtonă să înnobileze mesele domnitorilor români de la Vodă Radu Mihnea, până la Vodă Ioan Cuza. De aici i se trage numele, spune producătorul.

Cășăria Petruvio produce 3 sortimente de brânză artizanală maturată, sub marca Brânza lui Vodă. Iată cum le prezintă producătorul:
Brânza lui Vodă - COLANUL ROŞU: are o crustă gălbui-portocalie, comestibilă, ce îmbracă miezul de culoarea untului. Cu un gust complementar strugurilor negri şi o aromă fină de fân de pajişte, acest sortiment încântă întreaga cavitate bucală transformând deschiderea şi/sau finalul unei mese într-o adevarată bucurie.

BRANZA-LUI-VODA-ROSU_b

Brânza lui Vodă - COLANUL ALBASTRU: are o crustă de culoare galben-pai, comestibilă, ce îmbracă un miez care are un gust cu o foarte suavă nuanţă dulce-acrişoară şi o aromă fină de fân proaspăt cosit.
Brânza lui Vodă - COLANUL ALB: are o crustă de culoare galbenă, comestibilă, care îmbracă un miez cu găuri mari ce are o cremozitate şi textură deosebite şi al cărui gust variază de la dulce-fructat la uşor aromat, aceasta datorându-se conţinutului de ierburi florale din hrana vacilor.

Brânza este produsă numai din ingrediente naturale: lapte de vacă pasteurizat, sare, culturi lactice, cheag şi este înnobilată peste 120 de zile, iar câteva exemplare exclusiviste sunt înnobilate până la 365 de zile. Fiecare roată de brânză este prelucrată manual.

Brânza lui Vodă, de pe mesele domnitorilor români, în topul internaţional al brânzeturilor

La prima participare într-un concurs, respectiv International Cheese Awards, Cășăria Petruvio a obţinut medalia de Argint în categoria „Best Overseas Cheese” (Cea mai bună brânză străină - n.red.), pentru sortimentul Brânza lui Vodă - Colanul Roşu.

TROFEE-BRANZA-VODA_b

International Cheese Awards, desfăşurată la Nantwich, Anglia, în perioada 26-27 iulie 2016, este cea mai prestigioasă competiţie de specialitate din lume. Potrvit organizatorilor, ediţia din acest an a stabilit un nou record mondial de participare: 5.000 de sortimente de brânzeturi şi produse lactate din 27 de ţări au concurat pentru o medalie.

BRANZA-CONCURS_b

La categoria la care a obţinut medalia de argint (locul II), Brânza lui Vodă a concurat cu alte 17 sortimente de brânzeturi din Belgia, Portugalia, Canada, Irlanda, Austria şi Letonia.

Procesul de producţie

Brânza lui Vodă este produsă întotdeauna imediat după muls, din lapte integral. Fiecare roată de brânză este prelucrată manual, folosind vechi tehnici artizanale. Brânza este produsă din lapte de vacă pasteurizat la temperaturi joase, pentru deplina siguranţă a consumatorului şi, în acelaşi timp, pentru păstrarea tuturor caracteristicilor naturale ale laptelui. Este 100% naturală, fără amelioratori de gust, conservanţi, coloranţi sau alte adaosuri, spune producătorul.

Povestea Brânzei lui Vodă

Urmare poruncilor date, Vodă Radu Mihnea (despre care Nicolae Iorga scria că a fost „urmaş adevarat al dinastiei celei vechi”, domn al Ţării Românesti şi al Moldovei, „cunoscut prin învăţătura, dreptatea şi demnitatea sa”) află în persoana unui anume Trifan, de prin părţile Tătărănilor de Dăneşti, un căşar care făcea o brânză „mai bună decât brânza adusă de la talieni”. De atunci şi până mai hăt încoace, prin intermediul negustorilor evrei, brânza căşarului şi a urmaşilor săi ajungea negreşit la domnitor, indiferent cine era acesta. De aceea, i-au zis „Brânza lui Vodă”. Se mai zice că acel căşar avea un zămnic (pivniţă – n.red.) prin care curgea un izvor şi că ăsta ar fi unul din secretele „mărcii” sale.

Astfel spune căşarul Petruvio, pe numele său întreg Viorel Petru Trifan, povestea brânzei domnitorilor români, produs cu care a cucerit juriul internaţional.

Pe la începutul anilor '60, un frate al bunicului dinspre tată mi-a încredinţat o reţetă de branză pe care a moştenit-o din moşi-strămoşi. Făcuse această brânză până prin anii începutului colectivizării, când, pentru că i se luase totul, a renunţat s-o mai producă şi, totodată, n-a vrut să transmită neprietenilor meştesugul obţinerii ei. Deşi eram un copil, mi-a zis că poate, odată şi odată, voi aduce pe masa românilor asemenea bunătăţi, mai povesteşte căşarul Petruvio, care susţine că este singurul care mai cunoaşte în zilele noastre secretele producerii Brânzei lui Vodă.

(sursa foto: petruvio.ecwid.com, internationalcheeseawards.co.uk)

Vizualizat: 7816 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

AVERTISMENTUL unui MEDIC CELEBRU pentru ROMÂNI: Mâncați PRODUSE ROMÂNEȘTI ca să EVITAȚI CANCERUL!

AVERTISMENTUL unui MEDIC CELEBRU pentru ROMÂNI: Mâncați PRODUSE ROMÂNEȘTI ca să EVITAȚI CANCERUL!

DE CE SĂ MÂNCĂM ROMÂNEȘTE? Reputatul medic român prof. Mircea Beuran atrage atenția că alimentele care vin din import și de care sunt burdușite rafturile supermarketurilor cresc riscul îmbolnăvirii de cancer. Medicul chirurg insistă pe consumul de hrană românească tradițională!

GUVERN, OFICIAL: Avem PRODUS MONTAN!

GUVERN, OFICIAL: Avem PRODUS MONTAN!

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Denumirea de PRODUS MONTAN poate fi folosită de producătorii agricoli din România! Executivul a adoptat în ședința săptămânală, ținută miercuri, 20 iulie, o hotărâre prin care stabilește condițiile în care produsele din fermă pot să capete această denumire. Ce condiții trebuie să îndeplinească produsul montan?

PRODUSUL ROMÂNESC. GUVERNUL CIOLOȘ vrea să INVESTEASCĂ bani în ACEST STUDIU!

PRODUSUL ROMÂNESC. GUVERNUL CIOLOȘ vrea să INVESTEASCĂ bani în ACEST STUDIU!

EXCLUSIV. Primul ministru Dacian Cioloș vrea să finanțeze efectuarea unui studiu de piață care să ajute produsul românesc. Ce produse românești, produse din fermele noastre, se vând mai bine? Care sunt mai profitabile?

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

12 iunie 2024 - 23:58

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume a înregistrat, pe parcursul anului 2023, o producţie medie anuală de lapte de 12.265 kilograme pe cap de vacă.

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

12 februarie 2024 - 20:48

Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

12 februarie 2024 - 20:48

Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

12 februarie 2024 - 20:48

Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

16 aprilie 2023 - 07:28

Sărbătorile pascale sunt petrecute de românii noștri în familie, alături de ființele dragi. Multe dintre tradițiile noastre străvechi au dispărut. În spațiul rural, din fericire, s-au conservat o parte din obiceiurile, ritualurile care creionează identitatea noastră ca neam.

Termen limită două săptămâni pentru banii fermierilor, crescătorilor de animale!

Termen limită două săptămâni pentru banii fermierilor, crescătorilor de animale!

15 noiembrie 2022 - 14:42

Decizia de ultimă oră a ministrului Petre Daea pentru ca 220 de milioane de euro să ajungă la fermieri și crescători de animale.

Cum ajung produsele agroalimentare românești în supermarketuri!

Cum ajung produsele agroalimentare românești în supermarketuri!

14 noiembrie 2022 - 22:06

Peste 50 de cooperative și producători agricoli au încheiat, în ultima lună, contracte pentru livrarea a peste 140 de tone de produse agroalimentare românești prin Casa de Comerț Unirea, anunță Ministerul Agriculturii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii