La finele anului 2011, România avea înregistrate la nivel naţional un număr de circa 3.850 de produse alimentare în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, cu aproape 1.000 mai multe decât în 2010, potrivit datelor centralizate de direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Singurul produs cu protecţie comunitară – Magiunul de Topoloveni
Chiar dacă ne bucurăm de o diversitate a produselor tradiţionale înregistrate la nivel naţional, de la brânzeturi, produse din carne şi de panificaţie, până la băuturi, miere, fructe şi legume, deocamdată magiunul de Topoloveni rămâne singurul produs alimentar care a reuşit să obţină protecţia comunitară.
Specialiştii Ministerului Agriculturii susţin că la ora actuală alte două produse româneşti au depus documentaţie la minister pentru obţinerea protecţiei comunitare, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi peştele Novac afumat din Ţara Bârsei.
„La ora actuală au fost depuse documentaţii la minister pentru Cârnaţii de Pleşcoi şi peştele Novac afumat din Ţara Bârsei de către Asociaţia pentru Promovarea Cârnaţilor de Pleşcoi şi Asociaţia Doripesco, prima solicitând Indicaţie Geografică Protejată (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejată (DOP), ambele sisteme asigurând protecţia denumirii produselor agricole şi alimentare identificate”, a declarat, pentru Agerpres, Iuliu Gabriel Maloş, consilier produse tradiţionale în MADR.
Specialitatea Tradiţională Garantată (STG) este un alt sistem de atestare care asigură, de asemenea, protecţia denumirii produselor agricole la nivel european.
Cele mai multe produse tradiţionale înregistrate sunt produse lactate
În luna decembrie a anului 2011, aflat într-o vizită oficială în România, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a declarat după întâlnirea cu producătorii români de produse tradiţionale că autorităţile şi producătorii români ar trebui să fie mai activi pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale cu protecţie la nivel european.
Potrivit datelor MADR, ponderea cea mai mare a produselor tradiţionale înregistrate şi atestate o reprezintă produsele lactate (aproape 39% din total), urmată de produsele din carne (peste 30%), produsele de patiserie şi panificaţie (15%), băuturi alcoolice (circa 9%) diferenţa fiind data de alte produse şi de legume şi fructe.
sursa: Agerpres