Adama
Vinasa Rompak

Peste 3.800 de produse alimentare româneşti au fost înregistrate la MADR cu denumirea de „produs tradiţional”

Publicat: 12 ianuarie 2012 - 13:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La finele anului 2011, România avea înregistrate la nivel naţional un număr de circa 3.850 de produse alimentare în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, cu aproape 1.000 mai multe decât în 2010, potrivit datelor centralizate de direcţia de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Singurul produs cu protecţie comunitară – Magiunul de Topoloveni
Chiar dacă ne bucurăm de o diversitate a produselor tradiţionale înregistrate la nivel naţional, de la brânzeturi, produse din carne şi de panificaţie, până la băuturi, miere, fructe şi legume, deocamdată magiunul de Topoloveni rămâne singurul produs alimentar care a reuşit să obţină protecţia comunitară.

Specialiştii Ministerului Agriculturii susţin că la ora actuală alte două produse româneşti au depus documentaţie la minister pentru obţinerea protecţiei comunitare, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi peştele Novac afumat din Ţara Bârsei.
„La ora actuală au fost depuse documentaţii la minister pentru Cârnaţii de Pleşcoi şi peştele Novac afumat din Ţara Bârsei de către Asociaţia pentru Promovarea Cârnaţilor de Pleşcoi şi Asociaţia Doripesco, prima solicitând Indicaţie Geografică Protejată (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejată (DOP), ambele sisteme asigurând protecţia denumirii produselor agricole şi alimentare identificate”, a declarat, pentru Agerpres, Iuliu Gabriel Maloş, consilier produse tradiţionale în MADR.

Specialitatea Tradiţională Garantată (STG) este un alt sistem de atestare care asigură, de asemenea, protecţia denumirii produselor agricole la nivel european.

Cele mai multe produse tradiţionale înregistrate sunt produse lactate
În luna decembrie a anului 2011, aflat într-o vizită oficială în România, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a declarat după întâlnirea cu producătorii români de produse tradiţionale că autorităţile şi producătorii români ar trebui să fie mai activi pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale cu protecţie la nivel european.

Potrivit datelor MADR, ponderea cea mai mare a produselor tradiţionale înregistrate şi atestate o reprezintă produsele lactate (aproape 39% din total), urmată de produsele din carne (peste 30%), produsele de patiserie şi panificaţie (15%), băuturi alcoolice (circa 9%) diferenţa fiind data de alte produse şi de legume şi fructe.

magiun_b

sursa: Agerpres

Vizualizat: 2681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ROMALIMENTA: Autorităţile ar trebui să exercite un control mai riguros asupra produselor tradiţionale

ROMALIMENTA: Autorităţile ar trebui să exercite un control mai riguros asupra produselor tradiţionale

Autorităţile statului ar trebui să exercite un control mai riguros în sfera produselor tradiţionale, pentru a limita prezenţa pe piaţă a mărfurilor falsificate, dar şi pentru a asigura o fiscalizare corectă în acest segment de activitate, a declarat preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (ROMALIMENTA), Sorin Minea.

Telemeaua de Covurlui va deveni produs tradiţional sub protecţie europeană în cel mult doi ani

Telemeaua de Covurlui va deveni produs tradiţional sub protecţie europeană în cel mult doi ani

Telemeaua de Covurlui ar putea fi certificată drept produs tradiţional aflat sub protecţie europeană, în cel mult doi ani. Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale din această zonă a judeţului Galaţi a demarat deja procedurile necesare pentru protecţia la nivel naţional.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii