Adama
Vinasa Rompak

Nu toate produsele vândute ca tradiţionale sunt atestate legal

Publicat: 10 noiembrie 2011 - 21:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Popularitatea de care se bucură produsele tradiţionale îi determină pe unii producători şi comercianţi să vândă sub această etichetă şi produse alimentare care nu sunt atestate ca atare.

Peste 1.500 de kilograme de produse alimentare care erau vândute drept "tradiţionale", dar care nu sunt înregistrate ca atare în Registrul naţional al produselor tradiţionale româneşti, au fost retrase de la comercializare de către comisarii Protecţiei Consumatorului Bistriţa-Năsăud până când acestea vor îndeplini normele legale în vigoare.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud, citat de Agerpres, controlul desfăşurat la zece producători din judeţ a vizat legalitatea utilizării termenilor care fac trimitere la caracterul tradiţional în cazul produselor comercializate sub marcă proprie sau a altor operatori.

“Au fost identificate la comercializare produse alimentare preparate din carne, produse lactate, dulceţuri, produse de panificaţie, preparate din legume-fructe care au înscrise pe etichete termeni de forma 'tradiţional/tradiţionale' sau expresii similare care conduc la ideea de tradiţional fără ca produsele respective sa fie certificate legal, existând situaţii de utilizare abuzivă a acestor termeni, în condiţiile în care produsele nu sunt certificate şi nu sunt înregistrate în Registrul naţional ca produse tradiţionale", se arată în comunicatul menţionat.

Alimente tradiţionale_b

Comisarii Protecţiei Consumatorului au verificat aproape 4,5 tone de produse denumite “tradiţionale”, în valoare totală de circa 42.000 lei, din care peste 1.500 kilograme, în valoare de 14.000 lei, au fost oprite temporar de la comercializare. În urma controlului au fost amendaţi opt operatori economici cu câte 5.000 lei fiecare şi s-a emis decizie de încetare a practicii comerciale incorecte pentru aceştia.

“După caz, au fost notificate comisariatele protecţiei consumatorilor din judeţele în care producătorii sau distribuitorii produselor au pus pe piaţă produse neconforme pentru a se extinde verificările”, se mai precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Felii de brânză_b

În judeţul Bistriţa-Năsăud, doar câteva produse lactate sunt atestate ca produse tradiţionale

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, doar şapte firme şi o asociaţie a crescătorilor de ovine din judeţul Bistriţa-Năsăud deţin atestate de produse tradiţionale, pentru caş, telemea, caşcaval, brânză de burduf, brânză de vaci, brânză frământată de oaie şi lapte acru.

Vizualizat: 1873 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cluj: Amenzi pentru produsele etichetate „tradiţional” dar neînregistrate la MADR

Cluj: Amenzi pentru produsele etichetate „tradiţional” dar neînregistrate la MADR

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj au dat amenzi în valoare totală de 50.000 de lei unor agenţi economici care comercializau produse alimentare, inscripţionate pe etichete cu „tradiţional”, dar care nu erau înregistrate la Ministerul Agriculturii.

Târgul „Produs în Bucovina” a avut un succes neaşteptat

Târgul „Produs în Bucovina” a avut un succes neaşteptat

Târgul de Toamnă „Produs în Bucovina” s-a bucurat de un succes deosebit de mare la ediţia de anul acesta organizată la Bucureşti. Mii de bucureşteni au luat parte la evenimentele care au avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, în Capitală. 

Târg de produse tradiţionale şi ecologice în cadrul AFF SIBIU 2011

Târg de produse tradiţionale şi ecologice în cadrul AFF SIBIU 2011

Un nou târg de produse tradiţionale şi ecologice, îşi va deschide porţile în zilele de 29 şi 30 octombrie 2011, orele 10 -18, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, ca parte a evenimentului ASTRA Film Festival Sibiu.

Agroturismul şi produsele tradiţionale din Buzău, promovate peste hotare

Agroturismul şi produsele tradiţionale din Buzău, promovate peste hotare

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău a iniţiat un proiect de promovare a produselor tradiţionale româneşti şi a agroturismului în cadrul Programului operaţional „Marea Neagră”.

Târgul de bucate tradiţionale “Branduri transilvănene”

Târgul de bucate tradiţionale “Branduri transilvănene”

Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu organizează, în perioada 1-2 octombrie 2011, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber), prima ediţie a Târgului de bucate tradiţionale “Branduri transilvănene”.  

Produse atestate ca fiind „traditionale din Bucovina”

Produse atestate ca fiind „traditionale din Bucovina”

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a eliberat, începand cu anul 2005, atestate pentru 115 produse tradiţionale din judetul Suceava (lactate-29, băuturi nealcoolice-3 şi produse din carne- 83), acestea fiind valabile doar pe plan naţional, niciunul din produsele tradiţionale din ţară nefiind recunoscute la nivelul Uniunii Europene. 

Brânza în bărbânţă şi laptele acru, produse tradiţionale ecologice atestate de Ministerul Agriculturii

Brânza în bărbânţă şi laptele acru, produse tradiţionale ecologice atestate de Ministerul Agriculturii

Două produse preparate de oierii din zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud, „brânza în bărbânţă” şi „laptele acru”, au fost atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), acestea fiind sută la sută ecologice, informează mediafax.

Berea românescă fără pesticide, cinci mărci avizate

Berea românescă fără pesticide, cinci mărci avizate

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) a monitorizat calitatea berii comercializată pe piaţa locală. Rezultatele obţinute atestă faptul că mărcile prezente sunt de calitate şi nu conţin pesticide.

Pălinca de Sălaj, nu poate fi vândută în magazine

Pălinca de Sălaj, nu poate fi vândută în magazine

Cunoscuta „pălincă de Sălaj”, atestată ca produs tradiţional de către Ministrul Agriculturii şi marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), nu se poate comercializa în magazine.

Apicultorii fac controale incognito prin magazine după „miere falsă”

Apicultorii fac controale incognito prin magazine după „miere falsă”

Apicultorii membri a Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) vor monitoriza piaţa mierii, pentru a detecta negustorii care vând miere falsificată, sau miere cu adaosuri nenaturale ca şi cum ar fi 100%  naturală, scrie money.ro.

Produsele tradiţionale româneşti premiate de Europa

Produsele tradiţionale româneşti premiate de Europa

Institutul Internaţional pentru Gust şi Calitate (ITQI) din Bruxelles a conferit, joi, pentru prima dată, distincţia Superior Taste Award dulceţii de cireşe negre „Topoloveana” fără zahăr adăugat şi pentru al doilea an consecutiv magiunului de prune Topoloveni, informează producătorul Sonimpex Serv Com.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii