Adama
Vinasa Rompak

Iaşi: Conferinţă privind perspectivele şi oportunităţile apiculturii în mediul rural

Publicat: 28 februarie 2011 - 09:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de miere de albine şi-au exprimat nemulţumirea că nu îşi pot vinde produsele, miercuri, la lansarea proiectului 'Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural', eveniment organizat pentru a susţine demersul de a încuraja locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ să cumpere în mod frecvent produse locale, precum şi de a sprijini producţia locală.

Proiectul 'Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural' face parte din programul 'Fabricat în Iaşi'.

Evenimentul, organizat de organizaţia World Vision România, are ca scop şi stimularea şi susţinerea fermierilor din judeţele Iaşi şi Vaslui de a practica apicultura la un nivel eficient şi competitiv, astfel încât aceasta să devină o activitate economică generatoare de venit şi o alternativă viabilă la agricultura de subzistenţă.

Prezent la eveniment, prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi a declarat că doar 30 la sută din producţia de miere de albine este consumată în România, motiv pentru care trebuie găsite soluţii de promovarea a produselor.

'Proiectul are ca scop stimularea şi susţinerea apiculturii româneşti. Apicultura are un mare potenţial în România. De altfel, România este una dintre cele mai ridicat potenţial mielifer din Europa. Avem una dintre cele mai ridicate productivităţi pe familia de albine, circa 20 de kilograme de miere pe an. Cu toate acestea, apicultura românească este practicată la nivel de subzistenţă şi semisubzistenţă', a declarat Robert Pătrăşcoiu, managerul proiectului.

Conform acestuia, bugetul proiectului este de 430.000 de dolari şi se adresează unui grup ţintă de 200 de beneficiari din mediul rural din judeţele Iaşi şi Vaslui. Conform statisticilor, în timp ce sectorul procesării de miere este foarte bine dezvoltat, 57 la sută din apicultorii români au sub 20 de stupi, 95 la sută dintre apicultorii din aria de implementare a proiectului practică apicultura de subzistenţă şi semisubzistenţă. Potrivit aceloraşi statistici, majoritatea producătorilor nu reuşesc să îşi vândă produsele în magazine, ci la rude, cunoştinţe, relaţii la 'sub preţ'.

Potrivit specialiştilor, consumul de miere de albine în România este printre cele mai scăzute din Europa, de 400 de grame pe an pe cap de locuitor, comparativ cu alte ţări precum Germania care consumă 1.800 de grame pe an pe cap de locuitor.

Proiectul 'Fabricat în Iaşi' are drept scop sprijinirea producţiei locale şi îmbunătăţirea situaţiei economice a oraşului Iaşi prin păstrarea resurselor financiare în comunitate, crearea locurilor de muncă, încurajarea spiritului antreprenorial şi responsabilităţii cetăţenilor faţă de comunitatea în care trăiesc.

Asociaţia pentru Promovarea Cunoaşterii (APEC) organizează proiectul 'Fabricat în Iaşi' în perioada octombrie 2010 - octombrie 2011 pentru a încuraja locuitorii oraşului Iaşi să cumpere în mod frecvent produse locale.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2492 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii