Producătorii de miere de albine şi-au exprimat nemulţumirea că nu îşi pot vinde produsele, miercuri, la lansarea proiectului 'Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural', eveniment organizat pentru a susţine demersul de a încuraja locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ să cumpere în mod frecvent produse locale, precum şi de a sprijini producţia locală.
Proiectul 'Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural' face parte din programul 'Fabricat în Iaşi'.
Evenimentul, organizat de organizaţia World Vision România, are ca scop şi stimularea şi susţinerea fermierilor din judeţele Iaşi şi Vaslui de a practica apicultura la un nivel eficient şi competitiv, astfel încât aceasta să devină o activitate economică generatoare de venit şi o alternativă viabilă la agricultura de subzistenţă.
Prezent la eveniment, prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi a declarat că doar 30 la sută din producţia de miere de albine este consumată în România, motiv pentru care trebuie găsite soluţii de promovarea a produselor.
'Proiectul are ca scop stimularea şi susţinerea apiculturii româneşti. Apicultura are un mare potenţial în România. De altfel, România este una dintre cele mai ridicat potenţial mielifer din Europa. Avem una dintre cele mai ridicate productivităţi pe familia de albine, circa 20 de kilograme de miere pe an. Cu toate acestea, apicultura românească este practicată la nivel de subzistenţă şi semisubzistenţă', a declarat Robert Pătrăşcoiu, managerul proiectului.
Conform acestuia, bugetul proiectului este de 430.000 de dolari şi se adresează unui grup ţintă de 200 de beneficiari din mediul rural din judeţele Iaşi şi Vaslui. Conform statisticilor, în timp ce sectorul procesării de miere este foarte bine dezvoltat, 57 la sută din apicultorii români au sub 20 de stupi, 95 la sută dintre apicultorii din aria de implementare a proiectului practică apicultura de subzistenţă şi semisubzistenţă. Potrivit aceloraşi statistici, majoritatea producătorilor nu reuşesc să îşi vândă produsele în magazine, ci la rude, cunoştinţe, relaţii la 'sub preţ'.
Potrivit specialiştilor, consumul de miere de albine în România este printre cele mai scăzute din Europa, de 400 de grame pe an pe cap de locuitor, comparativ cu alte ţări precum Germania care consumă 1.800 de grame pe an pe cap de locuitor.
Proiectul 'Fabricat în Iaşi' are drept scop sprijinirea producţiei locale şi îmbunătăţirea situaţiei economice a oraşului Iaşi prin păstrarea resurselor financiare în comunitate, crearea locurilor de muncă, încurajarea spiritului antreprenorial şi responsabilităţii cetăţenilor faţă de comunitatea în care trăiesc.
Asociaţia pentru Promovarea Cunoaşterii (APEC) organizează proiectul 'Fabricat în Iaşi' în perioada octombrie 2010 - octombrie 2011 pentru a încuraja locuitorii oraşului Iaşi să cumpere în mod frecvent produse locale.
Sursa: Agerpres