Soţii Ropotan din comuna gălăţeană Băleni sunt vestiţi în tot judeţul pentru cuptorul lor de patiserie.
Cu prilejul Sfintelor Sărbători Pascale, au avut aşa de multe comenzi, încât, la cuptorul fermecat, aşa cum îi place să-l alinte, şi-a organizat activitatea şi în schimb de noapte. „Am luat comenzi cam în limita a cât putem să producem, nu avem cum lucra mai mult. Astfel, am onorat clienţilor noştri livrarea a peste 2.000 de cozonaci. Toată lumea caută aceste produse tradiţionale gustoase. În hipermarketuri, cozonacii vin la raft împachetaţi cu o lună înainte, iar eu îi ofer calzi”, ne-a declarat Neculai Ropotan.
„Luminiţa de la capătului... cuptorului!”
Soţia lui, Luminiţa, este artizana acestei afaceri. Are studiile de specialitate în patiserie-cofetărie. A lucrat ani buni în unităţile de lux din Galaţi, aşa că are experienţă în domeniu. În săptămâna luminată de dinaintea Paştilor, cuptorul fermecat de la Băleni a lucrat fără odihnă la foc continuu, a copt pâine, cozonaci, produse de patiserie. Luminiţa Ropotan, şi Paula Dumitrache, mâna ei dreaptă şi fata ei de bază în ale profesiei, nu au avut timp să-şi şteargă sudoarea de pe frunte. „Nu avem capacitate de scoatere mai mare din cuptor. Deocamdată, este de ajuns. Dacă am mai face o investiţie să mai cumpărăm încă un cuptor, nu o vom amortiza nici în zece ani. Cozonacii sunt produse sezoniere, se caută acuma, în perioada sărbătorilor de Paşti, se mai vând la o săptămână, de Paştile Blajinilor şi apoi tocmai de Crăciun. Asta e vremea lor! Mai vine vreun client să mai comande un cozonac sau doi pe săptămână”, a precizat Ropotan.
Cozonacul – un produs sută la sută natural
Soţii Ropotan ne spun că produsul muncii lor – cozonacul – adică prăjitura din aluat dospit - este natural sută la sută, fără amelioranţi şi fără conservanţi. Laptele de vacă ouăle provin în cea mai mare parte din gospodăria proprie, iar făina şi uleiul sunt asigurate din lanurile de grâu şi floarea-soarelui pe care le cultivă. Preţul unui cozonac simplu, în greutate de 70 de grame costă doar 7 lei. Cel mai scump, având toată umplutura tradiţională: rahat, stafide, cacao şi miez de nucă, ajunge la 10 lei bucata.
Pe flux de producţie şi pâine, şi cornuri
„Fluxul tehnologic la cozonac este de durată, reţeta în mare e ca la bunica acasă, aluatul trebuie lăsat cu grijă la dospit, intră la cuptor ca umplutura şi plămădeala să se coacă bine... Şi apoi, din când în când mai trebuie să întrerupi fluxul, noi mai facem pâine, cornuri, plăcinte, produse care au o altă tehnologie şi un alt regim de temperatură şi timp de lucru. Noi nu avem două cuptoare ca să meargă unul pe pâine şi celălalt numai pe cozonac”, ne explică Neculai Ropotan.
O maşină de covrigi performantă
Totuşi, Neculai Ropotan s-a încântat şi a făcut o investiţie chiar înaintea sărbătorilor de primăvară. A cumpărat de la Bucureşti o maşină de făcut covrigi. După cum ne spune, este performantă, dispune de un utilaj de opărire, de toate echipamentele de lucru, afacerea l-a costat undeva la 7000 de euro. „Voi produce covrigi pentru comunitatea locală, şcoala este vizavi de spaţiul de producere şi sper ca elevii să aprecieze corespunzător acest produs alimentar. Am făcut primele probe tehnologice înainte de Paşti şi am constatat că nu sunt probleme. La fiecare şase minute iese şarja de 50 de covrigi. Îi voi vinde cu 50 de bani bucata!”, a precizat Ropotan.
În continuare, interlocutorul afirmă că are reţetele deja pregătite şi speră ca toţi locuitorii comunei – cu mic, cu mare – vor face coadă la... covrigăria lui din centrul comunei!