Adama
Vinasa Rompak

De Sfintele Paşti, soţii Neculai şi Luminiţa Ropotan au plămădit peste 2.000 de cozonaci

Publicat: 22 aprilie 2014 - 10:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Soţii Ropotan din comuna gălăţeană Băleni sunt vestiţi în tot judeţul pentru cuptorul lor de patiserie.  

Cu prilejul Sfintelor Sărbători Pascale, au avut aşa de multe comenzi, încât, la cuptorul fermecat, aşa cum îi place să-l alinte, şi-a organizat activitatea şi în schimb de noapte. „Am luat comenzi cam în limita a cât putem să producem, nu avem cum lucra mai mult. Astfel, am onorat clienţilor noştri livrarea a peste 2.000 de cozonaci. Toată lumea caută aceste produse tradiţionale gustoase. În hipermarketuri, cozonacii vin la raft împachetaţi cu o lună înainte, iar eu îi ofer calzi”, ne-a declarat Neculai Ropotan.

Neculai-Ropotam_b

„Luminiţa de la capătului... cuptorului!”
Soţia lui, Luminiţa, este artizana acestei afaceri. Are studiile de specialitate în patiserie-cofetărie. A lucrat ani buni în unităţile de lux din Galaţi, aşa că are experienţă în domeniu. În săptămâna luminată de dinaintea Paştilor, cuptorul fermecat de la Băleni a lucrat fără odihnă la foc continuu, a copt pâine, cozonaci, produse de patiserie. Luminiţa Ropotan, şi Paula Dumitrache, mâna ei dreaptă şi fata ei de bază în ale profesiei, nu au avut timp să-şi şteargă sudoarea de pe frunte. „Nu avem capacitate de scoatere mai mare din cuptor. Deocamdată, este de ajuns. Dacă am mai face o investiţie să mai cumpărăm încă un cuptor, nu o vom amortiza nici în zece ani. Cozonacii sunt produse sezoniere, se caută acuma, în perioada sărbătorilor de Paşti, se mai vând la o săptămână, de Paştile Blajinilor şi apoi tocmai de Crăciun. Asta e vremea lor! Mai vine vreun client să mai comande un cozonac sau doi pe săptămână”, a precizat Ropotan.

productie-cozonaci_b

Cozonacul – un produs sută la sută natural
Soţii Ropotan ne spun că produsul muncii lor – cozonacul – adică prăjitura din aluat dospit - este natural sută la sută, fără amelioranţi şi fără conservanţi. Laptele de vacă ouăle provin în cea mai mare parte din gospodăria proprie, iar făina şi uleiul sunt asigurate din lanurile de grâu şi floarea-soarelui pe care le cultivă. Preţul unui cozonac simplu, în greutate de 70 de grame costă doar 7 lei. Cel mai scump, având toată umplutura tradiţională: rahat, stafide, cacao şi miez de nucă, ajunge la 10 lei bucata.

producere-cozonaci_b

Pe flux de producţie şi pâine, şi cornuri
„Fluxul tehnologic la cozonac este de durată, reţeta în mare e ca la bunica acasă, aluatul trebuie lăsat cu grijă la dospit, intră la cuptor ca umplutura şi plămădeala să se coacă bine... Şi apoi, din când în când mai trebuie să întrerupi fluxul, noi mai facem pâine, cornuri, plăcinte, produse care au o altă tehnologie şi un alt regim de temperatură şi timp de lucru. Noi nu avem două cuptoare ca să meargă unul pe pâine şi celălalt numai pe cozonac”, ne explică Neculai Ropotan.

O maşină de covrigi performantă
Totuşi, Neculai Ropotan s-a încântat şi a făcut o investiţie chiar înaintea sărbătorilor de primăvară. A cumpărat de la Bucureşti o maşină de făcut covrigi. După cum ne spune, este performantă, dispune de un utilaj de opărire, de toate echipamentele de lucru, afacerea l-a costat undeva la 7000 de euro. „Voi produce covrigi pentru comunitatea locală, şcoala este vizavi de spaţiul de producere şi sper ca elevii să aprecieze corespunzător acest produs alimentar. Am făcut primele probe tehnologice înainte de Paşti şi am constatat că nu sunt probleme. La fiecare şase minute iese şarja de 50 de covrigi. Îi voi vinde cu 50 de bani bucata!”, a precizat Ropotan.
În continuare, interlocutorul afirmă că are reţetele deja pregătite şi speră ca toţi locuitorii comunei – cu mic, cu mare – vor face coadă la... covrigăria lui din centrul comunei!

Vizualizat: 2670 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

12 iunie 2024 - 23:58

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume a înregistrat, pe parcursul anului 2023, o producţie medie anuală de lapte de 12.265 kilograme pe cap de vacă.

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

12 februarie 2024 - 20:48

Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

12 februarie 2024 - 20:48

Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

Câte milioane de porci au fost sacrificați în România în 2023!

12 februarie 2024 - 20:48

Producţia de carne de porc a României a scăzut cel mai mult în 2023 față de anul 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

22 mai 2023 - 07:22

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

16 aprilie 2023 - 07:28

Sărbătorile pascale sunt petrecute de românii noștri în familie, alături de ființele dragi. Multe dintre tradițiile noastre străvechi au dispărut. În spațiul rural, din fericire, s-au conservat o parte din obiceiurile, ritualurile care creionează identitatea noastră ca neam.

Termen limită două săptămâni pentru banii fermierilor, crescătorilor de animale!

Termen limită două săptămâni pentru banii fermierilor, crescătorilor de animale!

15 noiembrie 2022 - 14:42

Decizia de ultimă oră a ministrului Petre Daea pentru ca 220 de milioane de euro să ajungă la fermieri și crescători de animale.

Cum ajung produsele agroalimentare românești în supermarketuri!

Cum ajung produsele agroalimentare românești în supermarketuri!

14 noiembrie 2022 - 22:06

Peste 50 de cooperative și producători agricoli au încheiat, în ultima lună, contracte pentru livrarea a peste 140 de tone de produse agroalimentare românești prin Casa de Comerț Unirea, anunță Ministerul Agriculturii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii