Adama
Vinasa Rompak

Câte milioane de cozonaci mâncăm de Paşte?

Publicat: 02 mai 2016 - 21:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Patiserii români produc în perioada Sărbătorilor Pascale aproximativ 7 - 7,5 milioane de cozonaci, iar anul acesta nu a făcut excepţie. În plus, au venit cu produse diversificate, precum pasca cu cremă de portocale. În jur de 10% din producţia totală de cozonaci pleacă la export în toate colţurile lumii.

Se menţine şi anul acesta ritmul de producţie şi consum ca şi în 2015. Ieşim în această perioadă cu aproximativ 7 - 7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile şi de toate gramajele, astfel încât orice persoană să îşi poată permite să cumpere în această perioadă, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase ROMPAN, Aurel Popescu. Potrivit acestuia, preţurile au rămas neschimbate faţă de anul trecut: de la 5 lei pentru un cozonac simplu, până la 40 - 50 de lei, în funcţie de gramaj şi umplutură.

Aurel Popescu mai spune că nu doar românii apreciază cozonacul tradiţional românesc, ci şi străinii, pentru că mai bine de 750.000 de cozonaci ajung în perioada Paştelui în afara ţării: Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producţie merge în afară şi nu doar în zonele unde sunt comunităţi de români, respectiv Italia sau Spania, ci şi în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA.

Preşedintele ROMPAN afirmă că există o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiţionali realizaţi pe reţete consacrate, dar acestea nu pot face faţă consumului. Potrivit acestuia, în prezent există peste 70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.

În ceea ce priveşte importurile, patiserii români afirmă că nu se tem de concurenţa cozonacilor din afară, deoarece acestea reprezintă doar 5% din consumul intern şi „sunt doar la nivel de protocol”. Eu consider că mai mult de 80% dintre români vor cozonaci româneşti, pentru că preferă gustul şi aroma produselor tradiţionale, a adăugat Popescu.

cozonac_b

Un alt produs tradiţional cu mare cerere în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieşind pe piaţă nu doar cu tradiţionala pască cu brânză şi stafide, ci şi cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale. Preşedintele ROMPAN spune că anul acesta patiserii au făcut mai multe produse şi mai diverse decât anul trecut.

ROMPAN cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile industriei. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi. În industria de panificaţie lucrează peste 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 1254 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Reţete de Sărbători: Cozonac cu nucă şi rom

Reţete de Sărbători: Cozonac cu nucă şi rom

De Sărbători, desertul popular este cozonacul românesc. Reţetele diferă de la o zonă la alta, ba chiar fiecare gospodină are secretul ei în ceea ce priveşte pregătirea cozonacului. Noi am ales să vă prezentăm reţeta de Cozonac cu nucă şi rom.

De Sfintele Paşti, soţii Neculai şi Luminiţa Ropotan au plămădit peste 2.000 de cozonaci

De Sfintele Paşti, soţii Neculai şi Luminiţa Ropotan au plămădit peste 2.000 de cozonaci

Soţii Ropotan din comuna gălăţeană Băleni sunt vestiţi în tot judeţul pentru cuptorul lor de patiserie.  

Cel mai lung cozonac bio pregătit pentru promovarea produselor naturale

Cel mai lung cozonac bio pregătit pentru promovarea produselor naturale

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare a început pregătirile pentru „cel mai lung cozonac bio”, proiect prin care doreşte să încurajeze populaţia să consume cât mai multe produse naturale.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii