Mecanismul de acordare a subvenţiilor este un drept, nu o facilitate acordată fermierilor de către funcţionarii statului, astfel că neacordarea la timp a avansurilor ar putea duce la proteste, avertizează reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.
Avansul din subvenţia pe suprafaţă, pe care APIA ar fi trebuit deja să îl fi plătit fermierilor până pe 16 noiembrie 2015, reprezintă sume vitale pentru achitarea datoriilor către furnizori şi a creditelor în urma cărora fermierii suportă penalităţi de întârziere, susţin reprezentanţii Pro Agro.
Constatăm că dialogul instituţionalizat între fermieri şi autorităţi nu a dat roade şi că cele 5 zile rămase la dispoziţie pentru efectuarea plăţilor nu vor fi suficiente pentru ca sumele de bani cuvenite să intre în conturile fiecărui fermier. Acesta este motivul pentru care, în viitorul apropiat, Federaţia Naţională Pro Agro îşi rezervă dreptul de a recurge inclusiv la forme de protest externe pentru ca autorităţile să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că acest mecanism de acordare a subvenţiilor este un drept şi nu o facilitate făcută fermierilor de către funcţionarii statului, avertizează conducerea Pro Agro, într-un comunicat transmis presei.
Reprezentanţii Pro Agro reamintesc şi faptul că actul normativ destinat despăgubirilor privind efectele secetei din anul 2015 a avut drept scop acordarea într-un timp scurt a unor despăgubiri pentru pierderile de venit, în vederea demarării lucrărilor de înfiinţare a culturilor de toamnă din acest an. În realitate însă, acest act normativ încă generează multe ambiguităţi, nemulţumiri şi inechitate. În ceea ce priveşte termenul de acordare a sumelor, după modul în care se prezintă Agenţia plătitoare, din punct de vedere al organizării, nu identificăm oportunităţi viabile ca sumele să fi încasate până la sfârşitul anului, se mai precizează în comunicat.
Agricultura se face cu bani, nu cu ”mila lui Dumnezeu”!
Agricultura se face cu bani, şi nu cu ”mila lui Dumnezeu”! Rugăm insitent, prin intermediul mass-media, să se înţeleagă faptul că, după un an agricol capricios, cu secetă şi arşiţă severe, care au afectat un important procent din cele mai importante culturi din România, este extrem de dificilă redresarea financiară a fermierilor, pentru a avea puterea de a înfiinţa noi culturi de toamnă şi, după cum a fost precizat anterior, de a plăti creditele pe care le-au contractat, în condiţiile în care cuantumul acestora va creşte din cauza penalităţilor, mai spun reprezentanţii Pro Agro. Aceştia fac un apel public la responsabilii din MADR şi APIA să conştientizeze gravitatea problemelor survenite de neplata sumelor care se cuvin fermierilor români.