Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PĂGUBIŢI cu LEGEA în mână! Cum „ÎŞI SCOT” supermarketurile TAXELE de RAFT?

Publicat: 03 octombrie 2016 - 18:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RĂZBOI între PRODUCĂTORI şi COMERCIANŢI! Supermarketurile păcălesc legea, pe seama producătorilor români, acuză conducerea Federaţiei Naţionale Pro Agro. Reprezentanţii producătorilor cer anularea tuturor contractelor comerciale care nu respectă legea. Ce metode au găsit marii comercianţi ca să încaseze în continuare taxele de raft pe care Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare le interzice?

Scopul modificării (Legea 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare – n.red.) urmărit de legiuitor, printre altele, a fost eliminarea taxelor şi serviciilor impuse în mod unilateral de către marile magazine furnizorilor, prevederea legală fiind în sensul că se interzice în mod expres facturarea acestora. Situaţia, în fapt, la nivelul relaţiei dintre producători şi marile magazine este însă neschimbată. Marile magazine au ales să schimbe denumirea acestor taxe, acum se numesc risturnă, remiză, discount etc., însă cuantumul acestora este identic cu cuantumul nivelului de taxe şi servicii practicat până la data de 18.07.2016, cuprins între 20% - 60% din preţul produselor, susţine conducerea Pro Agro.

Mai mult, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că supermarketurile le solicită furnizorilor un procent suplimentar (aproximativ 1%), care reprezintă impactul financiar al noului termen de plată de 7 zile, termen de plată impus de lege, dar pe care comercianţii nu îl respectă.

Legume la vânzare_b

A fost numită iniţial „legea produselor româneşti”, apoi „legea supermarketurilor”. Legea 150/2016 a intrat în vigoare din 18 iulie 2016, însă prevederile ei vor putea fi aplicate în totalitate abia după ce Guvernul va elabora normele privind metodologia de funcţionare a lanţului scurt de aprovizionare, sarcină care îi revine Ministerului Agriculturii. Eliminarea taxelor de raft şi reducerea termenelor de plată sunt însă obligatorii din 18 iulie 2016. Mai exact, Legea 150/2016 prevede că preţul de vânzare către consumator, adică preţul la raft, va fi format din preţul de achiziţie al produsului alimentar + adaosul comercial + TVA, fără alte taxe, un termen de plată de maxim 7 zile pentru produsele proaspete şi maxim 30 de zile pentru celelalte categorii de produse, recepţia produselor proaspete la livrare.

Acestea au fost însă exact prevederile cele mai contestate de către reprezentanţii supermarketurilor, care au acuzat că noua formă a legii urmăreşte „subminarea activităţii marilor lanţuri comerciale”. Aşa că au găsit soluţii să ocolească legea.

Se pune presiune foarte mare ca producătorii să preia toate taxele eliminate de lege ca discount. Să zicem că producătorul facturează pentru 100 de kilograme de roşii la 2 lei pe kilogram şi apoi tot producătorul face o factură de discount de până la 60%, a explicat Florentin Bercu, director general al Federaţiei Pro Agro, pentru AGROINFO.

De asemenea, marile magazine nu respectă nici una dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligaţia de a efectua recepţia produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităţilor al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întârzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată, mai acuză conducerea Pro Agro.

Federaţia Pro Agro a acuzat supermarketurile de abuz şi şantaj încă din iulie, după ce Legea 150 a intrat în vigoare: Supermarketurile OBLIGĂ producătorii SĂ PLĂTEASCĂ ANTICIPAT TAXELE COMERCIALE! Tot pe bază de şantaj se lucrează şi în prezent, acuză Pro Agro. Marile magazine ar fi blocat plăţile restante către furnizori până la acceptarea noilor condiţii, susţin reprezentanţii Federaţiei. Aşa că, mai mult de nevoie, decât de voie, cu plăţile restante condiţionate de acceptarea reducerilor impuse unilateral de către supermarketuri şi sub presiunea stocurilor de marfă perisabilă, o mare parte din producători au semnat contracte de livrare în care sunt incluse taxe mascate, ajungând astfel să vândă chiar sub costul de producţie.

În aceste condiţii, Pro Agro consideră că unica soluţie este anularea tuturor înţelegerilor comerciale care nu respectă întocmai modificările legislative.

Vizualizat: 2699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii