Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PĂGUBIŢI cu LEGEA în mână! Cum „ÎŞI SCOT” supermarketurile TAXELE de RAFT?

Publicat: 03 octombrie 2016 - 18:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RĂZBOI între PRODUCĂTORI şi COMERCIANŢI! Supermarketurile păcălesc legea, pe seama producătorilor români, acuză conducerea Federaţiei Naţionale Pro Agro. Reprezentanţii producătorilor cer anularea tuturor contractelor comerciale care nu respectă legea. Ce metode au găsit marii comercianţi ca să încaseze în continuare taxele de raft pe care Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare le interzice?

Scopul modificării (Legea 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare – n.red.) urmărit de legiuitor, printre altele, a fost eliminarea taxelor şi serviciilor impuse în mod unilateral de către marile magazine furnizorilor, prevederea legală fiind în sensul că se interzice în mod expres facturarea acestora. Situaţia, în fapt, la nivelul relaţiei dintre producători şi marile magazine este însă neschimbată. Marile magazine au ales să schimbe denumirea acestor taxe, acum se numesc risturnă, remiză, discount etc., însă cuantumul acestora este identic cu cuantumul nivelului de taxe şi servicii practicat până la data de 18.07.2016, cuprins între 20% - 60% din preţul produselor, susţine conducerea Pro Agro.

Mai mult, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că supermarketurile le solicită furnizorilor un procent suplimentar (aproximativ 1%), care reprezintă impactul financiar al noului termen de plată de 7 zile, termen de plată impus de lege, dar pe care comercianţii nu îl respectă.

Legume la vânzare_b

A fost numită iniţial „legea produselor româneşti”, apoi „legea supermarketurilor”. Legea 150/2016 a intrat în vigoare din 18 iulie 2016, însă prevederile ei vor putea fi aplicate în totalitate abia după ce Guvernul va elabora normele privind metodologia de funcţionare a lanţului scurt de aprovizionare, sarcină care îi revine Ministerului Agriculturii. Eliminarea taxelor de raft şi reducerea termenelor de plată sunt însă obligatorii din 18 iulie 2016. Mai exact, Legea 150/2016 prevede că preţul de vânzare către consumator, adică preţul la raft, va fi format din preţul de achiziţie al produsului alimentar + adaosul comercial + TVA, fără alte taxe, un termen de plată de maxim 7 zile pentru produsele proaspete şi maxim 30 de zile pentru celelalte categorii de produse, recepţia produselor proaspete la livrare.

Acestea au fost însă exact prevederile cele mai contestate de către reprezentanţii supermarketurilor, care au acuzat că noua formă a legii urmăreşte „subminarea activităţii marilor lanţuri comerciale”. Aşa că au găsit soluţii să ocolească legea.

Se pune presiune foarte mare ca producătorii să preia toate taxele eliminate de lege ca discount. Să zicem că producătorul facturează pentru 100 de kilograme de roşii la 2 lei pe kilogram şi apoi tot producătorul face o factură de discount de până la 60%, a explicat Florentin Bercu, director general al Federaţiei Pro Agro, pentru AGROINFO.

De asemenea, marile magazine nu respectă nici una dintre prevederile favorabile producătorilor, fie că ne referim la obligaţia de a efectua recepţia produselor alimentare proaspete la momentul livrării, fie că ne referim la nivelul penalităţilor al căror cuantum trebuie stabilit în oglindă pentru întârzierea la livrare sau pentru întârzierea la plată, mai acuză conducerea Pro Agro.

Federaţia Pro Agro a acuzat supermarketurile de abuz şi şantaj încă din iulie, după ce Legea 150 a intrat în vigoare: Supermarketurile OBLIGĂ producătorii SĂ PLĂTEASCĂ ANTICIPAT TAXELE COMERCIALE! Tot pe bază de şantaj se lucrează şi în prezent, acuză Pro Agro. Marile magazine ar fi blocat plăţile restante către furnizori până la acceptarea noilor condiţii, susţin reprezentanţii Federaţiei. Aşa că, mai mult de nevoie, decât de voie, cu plăţile restante condiţionate de acceptarea reducerilor impuse unilateral de către supermarketuri şi sub presiunea stocurilor de marfă perisabilă, o mare parte din producători au semnat contracte de livrare în care sunt incluse taxe mascate, ajungând astfel să vândă chiar sub costul de producţie.

În aceste condiţii, Pro Agro consideră că unica soluţie este anularea tuturor înţelegerilor comerciale care nu respectă întocmai modificările legislative.

Vizualizat: 2945 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Supermarketurile OBLIGĂ producătorii SĂ PLĂTEASCĂ ANTICIPAT TAXELE COMERCIALE!

Supermarketurile OBLIGĂ producătorii SĂ PLĂTEASCĂ ANTICIPAT TAXELE COMERCIALE!

Noua lege a supermarketurilor nu rezolvă problemele producătorilor agricoli, aşa cum sperau aceştia, ci le agravează. Reprezentanţii marilor comercianţi nu se lasă! PRACTICI NELOIALE şi ŞANTAJ! Federația Națională Pro Agro acuză supermarketurile că obligă producătorii români să plătească anticipat toate taxele comerciale calculate până la finalul anului 2016!

Ministrul Agriculturii despre LEGEA SUPERMARKETURILOR: Încercăm să găsim o CALE DE MIJLOC. NU se pot face SCHIMBĂRI MARI!

Ministrul Agriculturii despre LEGEA SUPERMARKETURILOR: Încercăm să găsim o CALE DE MIJLOC. NU se pot face SCHIMBĂRI MARI!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 11 iulie 2016, legea pentru modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Ca legea să poată fi aplicată, Guvernul trebuie să stabilească în perioada următoare metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare.

Alte articole in aceasta categorie

FERMIER UCIS DE TAUR!

FERMIER UCIS DE TAUR!

07 iulie 2020 - 12:34

TRAGEDIE. Un taur furios a omorât luni seara un bărbat și a rănit grav un altul, animalul fiind, în cele din urmă, împușcat. S-a întâmplat la o fermă din comuna Săvădisla din județul Cluj, a confirmat pentru Mediafax primarul localității, Tamas Gebe.

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

06 iulie 2020 - 13:25

VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

TÂNĂR FERMIER de ETNIE ROMĂ CU 1.500 DE OI, VITE: PĂȘUNEA STĂ DE 3 ANI GOALĂ ȘI PRIMĂRIA REFUZĂ SĂ-MI DEA!

TÂNĂR FERMIER de ETNIE ROMĂ CU 1.500 DE OI, VITE: PĂȘUNEA STĂ DE 3 ANI GOALĂ ȘI PRIMĂRIA REFUZĂ SĂ-MI DEA!

30 iunie 2020 - 20:20

PĂȘUNEA TREBUIE ÎMPĂRȚITĂ CRESCĂTORILOR. Sunt un tânăr fermier de etnie romă și sunt a patra generație din familia mea de crescători tradiționali de oi, capre, vaci și bivolițe, așa și-a început scrisoarea tânărul fermier din Arpașu de Jos, județul Sibiu, către AGROINFO. Ferma lui a ajuns la 1.200 de ovine și 300 de bivolițe și vaci. Primăria comunei însă îi refuză o bucată de pășune. Și nu doar lui.

TOȚI APICULTORII CU COD DE STUPINĂ VOR PRIMI AJUTOR DE MINIMIS!

TOȚI APICULTORII CU COD DE STUPINĂ VOR PRIMI AJUTOR DE MINIMIS!

30 iunie 2020 - 09:25

AJUTOR PE FAMILIE DE ALBINE! Am intervenit la domnul prim-ministru Ludovic Orban, i-am explicat pe larg situația în care se află sectorul apicol la ora actuală, tot ceea ce vă pot confirma este că toți apicultorii care dețin cod de stupină vor primi AJUTOR DE MINIMIS, respect pentru munca din mijlocul albinelor, anunță președintele Sindicatului Apicultorilor din România (SAR), Dănuț Puișoru, toți apicultorii care așteaptă ajutorul de minimis.

APELUL FERMIERULUI CORNEL STROESCU!

APELUL FERMIERULUI CORNEL STROESCU!

29 iunie 2020 - 11:00

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, unul dintre fermierii mari ai României, a transmis către AGROINFO un apel pe care-l face către reprezentanții asociațiilor profesionale din agricultură și către Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Inserăm apelul fermierului.

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

28 iunie 2020 - 18:42

VOCEA FERMIERULUI! Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, care luptă de mai mult timp să obțină pășune pentru cele 80 de vaci, a cerut a nu știu câta oară ajutorul primăriei, iar primăria i-a spus să-și cumpere pășune sau să-și dea vacile la abator. Romi Mariș are 1.200 de ovine și 80 de vaci.

NECAZ MARE pentru un APICULTOR! STUPII I-AU FOST LUAȚI DE APE!

NECAZ MARE pentru un APICULTOR! STUPII I-AU FOST LUAȚI DE APE!

26 iunie 2020 - 08:07

PAGUBĂ. Apicultorul Cristian Ciup din Dobra, județul Hunedoara, a încercat joi să-și salveze ce a mai rămas din cele 70 de familii de albine după ce apele Mureșului au ieșit din matcă și i-au măturat stupii.

APELUL FERMIERILOR ROMÂNI LA GUVERN: URGENT PLĂȚI ȘI FACILITĂȚI FISCALE!

APELUL FERMIERILOR ROMÂNI LA GUVERN: URGENT PLĂȚI ȘI FACILITĂȚI FISCALE!

25 iunie 2020 - 20:34

SCRISOARE DESCHISĂ! Alianța pentru Agricultură și Cooperare, în care sunt incluse mai multe organizații de-ale fermierilor români, solicită Guvernului, premierului, miniștrilor de la Finanțe și Agricultură să urgenteze plata despăgubirilor către fermieri, amânări la plata ratelor bancare pentru credite și alte facilități care să-i ajute pe fermierii români să depășească această situație de criză.

La

La "Legea mirosurilor" îi batem şi pe ruşi şi pe americani!

24 iunie 2020 - 03:31

Nu ştim cum se întâmplă în ţărişoara asta, dar ori limba oficială nu este româna şi nu o cunoaştem ori suntem analfabeţi funcţionali... În ambele variante e cam de rău pentru noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii