KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Transhumanţa - Obiceiuri la urcatul oilor la munte

Publicat: 16 mai 2012 - 11:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Măsura oilor sau urcatul oilor la stână a rămas până în zilele noastre o complexă sărbătoare pastorală care se desfăşoară în luna mai, odată cu formarea stânelor sau cu deplasarea turmelor în zona păşunatului de vară.

Urcatul oilor la munte este un obicei cu multiple conotaţii la care participă întreaga obşte a satului. Acum, în cadrul sărbătoresc, original şi pitoresc, se desfăşoară, după tradiţii seculare, întâiul muls al oilor, consemnându-se drepturile la cota-parte din produsele lactate ale fiecărui proprietar de oi.

Practici tradiţionale
De câţiva ani această manifestare are loc, în funcţie de starea vremii, după data 10 mai, în acele sate de munte în care păstoritul mai păstrează încă din farmecul de altă dată.

Măsura oilor este precedată de unele activităţi practice (închiderea ţarinilor, construirea sau repararea stânelor, înţărcatul mieilor, alegerea oilor sterpe, tunsul oilor şi al berbecuţilor) precum şi de activităţi cu caracter juridic (asocierea proprietarilor de oi, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, arendarea suprafeţelor pe care se va păşuna, plata păşunatului etc).

În cazul în care turmele trebuie să se deplaseze la mari distanţe, o delegaţie de săteni se deplasează în alt sat, unde închiriază câte un munte pentru întreaga vară. După întoarcerea acestora şi anunţarea rezultatelor negocierii, se constituie stânele. Această formă de organizare se mai practica în satele din zona Radăuţi.

Organizarea stânei
O etapă importantă pentru buna desfăşurare a păstoritului este angajarea oamenilor pricepuţi "să poarte stâna", în frunte cu baciul care gestionează întreaga activitate. Întotdeauna locul unde stau oile este păzit de către ciobani pe timp de noapte, câte doi de o parte şi de alta a strungii.

Înainte ca oile să fie adunate în turmă, acestea se tund de către proprietari, se despart de miei şi se înseamnă în urechi cu "furculiţe", "hârleţe", "găurele", cu ciucuri de lână colorata sau cu plăcute ştanţate.

Măsura oilor, unul dintre cele mai importante momente din calendarul popular şi a căpătat de-a lungul timpului o semnificaţie deosebită, transformându-se într-o adevărată sărbătoare pastorală.

„Purificarea” oilor
După operaţia de măsurare a laptelui, după notarea semnelor făcute în urechile oilor şi cinstirea ciobanilor, urmează aprinderea unui foc, oile fiind obligate să treacă peste jăratecul sau fumul acestuia, "pentru curăţire", timp în care erau numărate de către cioban şi atinse cu o ramură de leuştean.
Turma ajungea la locul de destinaţie însoţită, de cele mai multe ori, de către preotul din sat. Sus, pe munte, se desfăşoară un ceremonial de consacrare a locului şi de ipostaziere a lupului, prin sfinţirea stânei şi a oilor. Încă din prima zi de păşunat, aici se aprinde focul viu care, prin grija ciobanilor, era permanent întreţinut, obicei păstrat, până nu demult, în stânele din munţii Bucovinei.

Turmă de oi_b

sursa: crestinortodox.ro

Vizualizat: 6655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

AJUTOR MAXIM de 2.500 EURO/FERMĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE ŞI CAPRINE!

AJUTOR MAXIM de 2.500 EURO/FERMĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE ŞI CAPRINE!

06 septembrie 2020 - 23:18

ANUNŢ MADR! Crescătorii de ovine şi caprine vor primi maximum 2.500 euro/fermă prin Măsura 21 din PNDR 2020, prin care se acordă sprijin temporar cu caracter excepţional ca răspuns la pandemia de COVID-19.

TERMEN pentru PLATA SUBVENȚIEI APIA LA OVINE și CAPRINE!

TERMEN pentru PLATA SUBVENȚIEI APIA LA OVINE și CAPRINE!

29 iulie 2020 - 09:08

SUBVENȚII APIA 2020. Ovinele și caprinele pentru care crescătorii de animale solicită sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, 17,71 euro/cap de animal în 2019, trebuie înscrise în registrele genelogice ale raselor până la data limită de 1 septembrie 2020, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

05 mai 2020 - 15:12

URCATUL OILOR LA MUNTE. Restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus schimbă şi tradiţiile crescătorilor de ovine.

OI STRIVITE SUB ROȚILE MAȘINII DE PROPRIETARUL TERENULUI PE CARE AU INTRAT!

OI STRIVITE SUB ROȚILE MAȘINII DE PROPRIETARUL TERENULUI PE CARE AU INTRAT!

04 mai 2020 - 09:56

A INTRAT CU MAȘINA ÎN TURMĂ. Poliția orașului Zărnești a deschis un dosar penal pe numele proprietarului unui teren care ar fi izbit cu mașina o turmă de oi intrată pe terenul său. Proprietarul terenului ar fi strâns oile grămadă și apoi ar fi intrat din plin cu mașina în ele. În urma atacului asupra turmei, 10 oi au murit, iar alte 5 sunt rănite, au picioarele rupte, scrie Bună Ziua Brașov.

PLÂNGERE la Bruxelles: ANSVSA PERMITE un MASACRU LEGALIZAT în FERME!

PLÂNGERE la Bruxelles: ANSVSA PERMITE un MASACRU LEGALIZAT în FERME!

06 aprilie 2020 - 17:29

ACUZAŢII: DEROGAREA ANSVSA PENTRU SACRIFICAREA MIEILOR ÎN FERMĂ ESTE ILEGALĂ! Organizaţiile pentru protecţia animalelor Animals International şi Animals Angels avertizează ANSVSA că derogarea prin care permit sacrificarea mieilor de Paşte direct la fermă este ilegală. Cele două organizaţii au depus luni, 6 aprilie, o plângere la Comisia Europeană pentru anularea acestei derogări.

BILANŢ TRAGIC: O PERSOANĂ A MURIT şi peste 700 DE ANIMALE AU ARS într-o FERMĂ din Ialomiţa

BILANŢ TRAGIC: O PERSOANĂ A MURIT şi peste 700 DE ANIMALE AU ARS într-o FERMĂ din Ialomiţa

05 aprilie 2020 - 16:30

FERMĂ DISTRUSĂ DE FLĂCĂRI. Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, peste 700 de animale au murit, sute de baloţi au fost făcuţi scrum şi o fermă a fost distrusă - acesta este bilanţul incediului izbucnit în noaptea de sămbătă spre duminică, 5 aprilie 2020, în localitatea ialomiţeană Amara.

STRIGĂT DE AJUTOR! FIE PÂINEA CÂT DE REA… VOI VĂ BATEŢI JOC DE EA?!

STRIGĂT DE AJUTOR! FIE PÂINEA CÂT DE REA… VOI VĂ BATEŢI JOC DE EA?!

26 martie 2020 - 10:18

Grâul scăpat de la secetă şi îngheţ îl paştem cu oile? Dacă toată lumea vorbeşte de producţie agricolă, de securitate alimentară, de cea mai importantă campanie agricolă… unii efectiv nu aud sau nu le pasă...

ANSVSA: MIEII de Paşte pot fi SACRIFICAŢI în FERME! CONDIŢII OBLIGATORII!

ANSVSA: MIEII de Paşte pot fi SACRIFICAŢI în FERME! CONDIŢII OBLIGATORII!

25 martie 2020 - 18:10

SACRIFICARE ŞI VÂNZARE MIEI. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară(ANSVSA) anunţă că, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, va permite crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru Paşte şi în ferme, dar în anumite condiţii stricte.

Covid-19 a prăbuşit preţurile la carne în Noua Zeelandă

Covid-19 a prăbuşit preţurile la carne în Noua Zeelandă

14 martie 2020 - 10:30

Efectele pandemiei de coronavirus se fac simţite şi la antipozi, nu doar în Asia şi Europa. Noua Zeelandă, de pildă, a pierdut bani serioşi din cauza restricţiilor privind exporturile de ovine spre China, locul de unde a pornit practic tot acest coşmar.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii