KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Sfântul Ierarh Nicolae - model de înţelepciune, dragoste şi milostenie

Publicat: 06 decembrie 2011 - 10:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
„Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor.”

Sfântul Ierarh Nicolae a trăit pe vremea tiranilor împăraţi Diocletian şi Maximilian (284-305) şi a strălucit mai înainte în viaţă pustnicească şi, pentru nespusa lui bunătate, a fost făcut arhiereu. Şi, fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind creştinătatea şi propovăduind cu îndrăzneală şi cu glas slobod dreapta credinţă, a fost prins de mai marii cetăţii Lichiei şi dându-l la osândă şi la cazne l-au închis în temniţă, împreună cu alţi creştini. 

Şi de vreme ce marele şi bine credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a făcut împărat al romanilor, cei ce erau închişi au fost sloboziţi din legături şi, cu ei împreună, a fost slobozit şi marele Nicolae. Şi, mergând la Mira, n-a trecut multă vreme şi s-a strâns de către marele Constantin, întâiul Sinod de la Niceea, la care a luat parte şi minunatul Nicolae.

Ajungând la adânci bătrâneţi, s-a mutat către Domnul, neuitând, nici după moarte, turmă sa, ci în toate zilele dând cu îndestulare ale sale faceri de bine celor lipsiţi şi izbavindu-i de tot felul de primejdii şi de nevoi.

De-a lungul secolelor Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinţi, în amintirea şi celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici.

Aniversarea morţii Sfantului Nicolae, pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352 A.D.) este aproape de sărbătoarea Crăciunului, de aceea, în multe ţări, acestea s-au contopit. În Germania însă, Olanda, Elveţia, România şi alte câteva ţări europene aceste două sărbători au continuat să se sărbătorească separat.

În mod tradiţional, copiii primeau în noaptea de 5 spre 6 Decembrie daruri sub formă de bomboane, prăjituri, mere şi nuci. În unele locuri copiii îşi puneau ghetuţele la uşă în ajunul zilei de Sfântul Nicolae şi a doua zi dimineaţă le găseau pline de bomboane, prăjituri, portocale şi fructe uscate. În Olanda copiii îşi primeau cadourile în saboţi de lemn, vestiţii papuci olandezi.

Catolici, ortodoxi şi chiar protestanţi continuă să-l sărbătorească pe Sfântul Nicolae şi în ziua de astăzi. Prin generozitatea să faţă de cei lipsiţi de ajutor şi în special faţă de copii, Sfântul Nicolae continuă să rămână un model de înţelepciune, dragoste şi milostenie.

În România, Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moş Nicolae, vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 Decembrie cu daruri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În seara zilei de 5 Decembrie, ghetele şi cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă în casa fiecărui român.

Moş Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei şi el pune câte un cadou mic (în general dulciuri sau fructe) în ghetele sau cizmele fiecăruia. În unele părţi ale ţării, Moşul aduce şi crenguţe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz) odată cu darurile. Copiii neascultători sunt avertizaţi de părinţi că vor primii doar crenguţele dacă nu sunt cuminţi (de aici şi asocierea dintre băţ şi Sfântul Nicolae, folosit la cuminţirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Moş Nicolae, este foarte vechi la români şi este unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora!

Vizualizat: 1041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a V-a

Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a V-a

Complexul Naţional Muzeal ASTRA prin Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a V-a. Datini şi obiceiuri de iarnă întâmpină sărbătorile de iarnă cu bucurie şi evenimente ca în fiecare an. 

Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil - conducătorii cetelor de îngeri

Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil - conducătorii cetelor de îngeri

Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri fiind reprezentaţi iconografic cu aripi şi purtând săbii, simbolizând biruinţa asupra răului. 

Sf. Dumitru (Sâmedru)- 26 octombrie

Sf. Dumitru (Sâmedru)- 26 octombrie

În tradiţia noastră se spune că în ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru (Sâmedru), se sfârşeşte vara păstorilor, începută la 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe (Sângeorz). Ce semnificaţie au, din această perspectivă, cele două sărbători creştine? Aşa cum spunea Cosmin Manolache în volumul „Sărbători româneşti“, anul seamănă cu o casă care are două uşi: una stă descuiată o jumătate de an şi este păzită de Sf. Gheorghe, iar pe cealaltă o deschide Sf. Dumitru, când îi vine ziua.

Programe educaţionale la Muzeul ASTRA

Programe educaţionale la Muzeul ASTRA

Începând cu luna octombrie, Muzeul ASTRA derulează o serie de proiecte educaţionale adresate atât celor mai mici, cât şi elevilor de gimnaziu şi de liceu. Obiectivul este acela de a familiariza copiii şi tinerii cu rostul şi rolul unui muzeu şi dezvoltarea unor atitudini pozitive de receptare a misiunii acestuia. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii