Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Sfintele Paşti în România. Tradiţii şi obiceiuri

Publicat: 18 aprilie 2014 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un obicei care se practică numai în Bucovina în noaptea de Înviere este acela ca fetele să se ducă în clopotniţa şi să spele limba clopotului cu apă neîncepută. 

Apa neîncepută înseamnă ca persoana care a scos-o din fântână să nu vorbească până când va fi folosită la spălatul clopotului. Cu această apă se spală apoi fetele în zorii zilei de Paşte ca să fie frumoase tot anul şi să alerge feciorii la ele. În trecut, feciorii îşi alegeau un crai dintre cei mai harnici pentru a le judeca şi pedepsi toate greşelile făcute de-a lungul anului. Cei găsiţi vinovaţi erau purtaţi în jurul bisericii şi la fiecare latură erau loviţi cu vergele de lemn la tălpi pentru a nu mai repeta greşelile în anul viitor.

În zona Câmpulung Moldovenesc, datina se deosebeşte prin complexitatea simbolurilor, a credinţei în puterea miraculoasă a rugăciunii de binecuvântare a bucatelor. În zorii zilei de duminică, credincioşii ies în curtea bisericii, se aşează în formă de cerc, purtând lumânările aprinse în mână, în aşteptarea preotului care să sfinţească şi să binecuvânteze bucăţele din coşul pascal. Fiecare gospodar pregăteşte un astfel de coş acoperit cu un şervet ţesut cu model specific zonei, după orânduiala strămoşilor. În coş sunt aşezate, pe o farfurie: seminţe de mac (ce vor fi aruncate în râu pentru a alunga seceta), sare (ce va fi păstrată pentru a aduce belşug), zahăr (folosit de câte ori vitele vor fi bolnave), faina (pentru ca rodul grâului să fie bogat), ceapă şi usturoi (cu rol de protecţie împotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se aşază pasca, şuncă, brânză, ouăle roşii, dar şi ouăle încondeiate, bani, flori, peşte afumat, sfecla roşie cu hrean, şi prăjituri. După sfinţirea acestui coş pascal, ritualul de Paşti se continua în familie.

Tradiţii de Paşti în diferite zone ale ţării
În părţile Sibiului, exista obiceiul ca de Paşti să fie împodobit un pom (un arbust) asemănător cu cel de Crăciun. Singura deosebire consta în faptul că în locul globurilor se agaţa ouă vopsite (golite de conţinutul lor). Pomul poate fi aşezat într-o vază frumoasă şi farmecul sărbătorii sporeşte cu o podoabă de acest fel.

- La Călăraşi, la slujba de Înviere, credincioşii aduc în coşul pascal, pentru binecuvântare, ouă roşii, cozonoc şi cocoşi albi. Cocoşii vestesc miezul nopţii: datina din străbuni spune că, atunci când cocoşii cântă, Hristos a înviat! Cel mai norocos este gospodarul al cărui cocoş cantă primul. Este un semn că, în anul respectiv, în casa lui va fi belşug. După slujbă, cocoşii sunt dăruiţi oamenilor săraci.

- În Maramureş, zona Lăpuşului, dimineaţa în prima zi de Paşti, copiii (până la vârsta de 9 ani) merg la prieteni şi la vecini să le anunţe Învierea Domnului. Gazda dăruieşte fiecărui urător un ou roşu. La plecare, copiii mulţumesc pentru dar şi urează gospodarilor „Sărbători fericite”. La această sărbătoare, pragul casei trebuie trecut mai întâi de un băiat, pentru că în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.

- În Argeş, printre dulciurile pregătite de Sfintele Paşti se număra covrigii cu ou (numiţi aşa pentru că în compoziţia lor se adaugă multe ouă, 10-15 ouă la 1 kg de faină). Fiecare gospodar se străduieşte să pregătească o astfel de delicatesă, care este şi simbolul belşugului.

- În Banat, la micul dejun din prima zi de Paşti, se practică tradiţia tămâierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeşte o linguriţă de paşti (vin+pâine sfinţite). În meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, ouă albe şi mâncăruri tradiţionale, după acestea se continua masa cu friptură de miel. În dimineaţa zilei de Paşti, copiii se spală pe fata cu apă proaspătă de la fântâna în care s-au pus un ou roşu şi fire de iarbă verde.

- În Tara Moţilor, în noaptea de Paşti se ia toaca de la biserică, se duce în cimitir şi este păzită de feciori. Dacă nu au păzit-o bine, şi a fost furată, aceştia sunt pedepsiţi că a doua zi să dea un ospăţ, adică mâncăruri şi băuturi din care se înfruptă atât „hoţii”, cât şi „păgubaşii”. Dacă aceia care au încercat să fure toaca nu au reuşit, atunci ei vor fi cei care vor plăti ospăţul.

- Pe valea Crisului Alb, la Almaş, toată suflarea comunei se adună în curtea bisericii. Femeile şi fetele din localitate se gătesc în straie de sărbătoare, şi vin în curtea bisericii unde vopsesc şi "impistritesc" (încondeiază) ouă. sursa: crestinortodox.ro

Vizualizat: 1566 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Bayer Expert Forum: Inovații și soluții pentru o agricultură performantă

Bayer Expert Forum: Inovații și soluții pentru o agricultură performantă

03 februarie 2025 - 15:47

Ianuarie 2025, Călărași – Sub deviza „Puterea de a merge mai departe începe cu răspunsurile potrivite!”, Bayer România a organizat la sfârșitul lunii ianuarie evenimentul Bayer Expert Forum, adunând peste 250 de fermieri și parteneri în regiunea Călărași, un teritoriu cu un imens potențial agricol.

Congresul De la fermieri la fermieri! Porumbul de aur!

Congresul De la fermieri la fermieri! Porumbul de aur!

27 ianuarie 2025 - 12:56

Cea de-a X-a ediție a Congresului Anual “De la fermieri la fermieri” va avea loc pe data de 13 februarie 2025, la Grand Hotel Bucharest, începând cu ora 13:00.

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Sf. Ioan Botezătorul - tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 7 ianuarie să fii ferit de boli tot anul

Sf. Ioan Botezătorul - tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pe 7 ianuarie să fii ferit de boli tot anul

06 ianuarie 2025 - 20:53

Pe 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ioan se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie. Cu prilejul acestei sărbători, în funcție de regiunea în care trăiesc, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Boboteaza: Tradiții, obiceiuri, superstiții!

Boboteaza: Tradiții, obiceiuri, superstiții!

05 ianuarie 2025 - 09:33

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Totuşi, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”, potrivit superstiţiilor din popor.

Tradiții și obiceiuri din 2 ianuarie până la Bobotează!

Tradiții și obiceiuri din 2 ianuarie până la Bobotează!

01 ianuarie 2025 - 17:20

Din 2 ianuarie și până pe 5 ianuarie începe perioada umblatului cu crucea. Preotul poartă cu el o găletușă cu apă sfințită, cu care umblă pe la casele oamenilor cu Iordanul.

Echipa AGROINFO vă dorește un an cât mai bun! La mulți ani!

Echipa AGROINFO vă dorește un an cât mai bun! La mulți ani!

31 decembrie 2024 - 16:12

MEREU ALĂTURI DE FERMIERI! Au mai rămas puține ore până la anul 2025. Pentru noi, care vă aducem informația atât de necesară în societatea în care trăim, pregătirile de sărbătoare se fac printre știri. Așa cum v-am demonstrat deja, noi, echipa Agroinfo, suntem mereu cu sufletul alături de voi. Ne străduim să vă informăm cât mai corect și cât mai repede cu putință.

Crăciun în 2024: Tradiții și obiceiuri

Crăciun în 2024: Tradiții și obiceiuri

25 decembrie 2024 - 06:55

Creștinii prăznuiesc astăzi, 25 decembrie, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Este una dintre cele mai așteptate și semnificative sărbători creștine ale anului și, în fiecare zonă a țării, se respectă o serie de obiceiuri și tradiții. Sărbătoarea de Crăciun face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericii (sărbători închinate lui Dumnezeu) și are un rol central în calendarul bisericesc.

Ce să faci în AJUN de Crăciun pentru noroc și sănătate. Tradiții și obiceiuri pentru bunăstare

Ce să faci în AJUN de Crăciun pentru noroc și sănătate. Tradiții și obiceiuri pentru bunăstare

24 decembrie 2024 - 04:12

Ajunul Crăciunului este celebrat pe 24 decembrie, fiind una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin. Ajunul marchează ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Ziua aceasta este însoțită de multe tradiții și obiceiuri, păstrate din generație în generație, incluzând deopotrivă superstiții care, conform credințelor populare, aduc noroc și bunăstare în anul care urmează.

Târg de Crăciun la MADR

Târg de Crăciun la MADR

17 decembrie 2024 - 17:04

În pragul sărbătorilor de iarnă, între 19-21 decembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui „Târgul de Crăciun”, organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii