KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Dragobete şi Mărţişor

Publicat: 20 februarie 2012 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sfârşitul iernii şi renaşterea  naturii se sărbătoresc în 24 februarie, de Dragobete, numit Cap sau Început de Primăvară. Personificarea dragostei şi a optimismului precede adevărata sărbatoare de revenire la viaţă: Mărţişorul.

Dragobeţii, cuprinşi de fiorii dragostei, în 24 februarie se îmbracă în haine de sărbatoare şi, dacă vremea e frumoasă, o pornesc prin lunci şi păduri împreună cu fetele nemăritate, în căutarea primelor flori de primavară. Fetele culeg florile pe care le pun la icoane şi după sărbatoarea de Sânziene le aruncă în ape curgatoare. În această zi, băieţii îşi caută “ursita” şi nici o fată nu trebuie să scape nesărutată.

infloresc-brandusele_b

1 Martie – tradiţie în prag de primăvară
De 1 martie, copiilor şi fetelor le sunt oferite mici daruri; şnururi bicolore prinse de un obiect-amuletă, aducător de noroc. Este prima sarbătoare după calendarul iulian care începe la 1 martie şi reprezintă începutul noului an agrar. Oamenii pornesc aratul şi semănatul, se scot stupii, se curaţă livezile etc.

Această zi readuce în sufletele oamenilor speranţa, bucuria şi lumina, trăiri care sunt exprimate şi redate în micuţul “mărţişor”.

Dimineaţa de întâi martie, înainte de răsăritul soarelui, se prindea la mâna sau gâtul copilului şi a fetelor tinere un şnur împletit alb-roşu (iniţial a fost alb-negru – ca împletire a iernii cu primăvara, a întunericului cu lumina, a binelui cu răul). De găitan (care, după unele tradiţii, împleteşte cele 365 de zile ale anului) se legau monede de aur sau argint. În timp, moneda a fost înlocuită de alte obiecte cu valoare simbolică, şnurul fiind întotdeauna ataşat. Semnificaţia a rămas aceeaşi. Mărţişoarele aduc noroc şi fericire, feresc de rele şi boli, aduc frumuseţe, sănătate şi puritate.

Muzeul ASTRA, prin Galeriile de Artă Populară de la Casa Artelor, oferă spre vânzare marţişoare din materiale ecologice şi miniaturi după obiectele de artă populară tradiţională. Micile talismane sunt realizate de artişti populari şi reconstituie majoritatea simbolurilor cunoscute şi iubite: ghiocei, trifoi, coşari, buburuze, etc., prinse de şnurul bicolor, simbolul împletirii inseparabile a celor două principii antagonice – motorul permanentei înnoiri şi a speranţei spre mai bine.

Ioana Luca
Muzeograf

Vizualizat: 2012 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FORUM: Oportunităţi de Investiţii în Mediul Rural Botoşănean

FORUM: Oportunităţi de Investiţii în Mediul Rural Botoşănean

În data de 15 martie 2012, la Hotel Rapsodia Botoşani - sala de conferinţe Mihai Eminescu, va avea loc forumul “OPORTUNITĂȚI DE INVESTIȚII ÎN MEDIUL RURAL BOTOȘĂNEAN”, organizat de Comune.Botosani.Ro, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, Asociaţia PRO Botoşani, cu sprijinul Asociației Comunelor din România - filiala Botoșani.

Japonezii şi-ar putea înscrie tradiţia culinară în patrimoniul UNESCO

Japonezii şi-ar putea înscrie tradiţia culinară în patrimoniul UNESCO

O comisie specială din Japonia a aprobat luni un proiect guvernamental privind înscrierea culturii culinare nipone în patrimoniul mondial UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), informează Kyodo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii