KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă

Publicat: 01 ianuarie 2013 - 18:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ultima zi a ciclului sărbătorilor de iarnă, Boboteaza, cuprinde motive specifice tuturor zilelor de renovare ale anului, inclusiv ospeţele şi manifestările culturale. 

Petrecerea zgomotoasă a femeilor căsătorite organizată în ziua şi noaptea de Santion (7 ianuarie, a doua zi după Bobotează) care păstrează amintirea manifestărilor specifice cultului zeului Dionisios este numită, în judeţele din sud-estul României (Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea şi Constantă), Ziua Femeilor, Iordănitul sau Tontoroiul Femeilor. Nevestele se adunau în cete de 10-30 de persoane la o gazdă. Aduceau cu ele alimente (ouă, faină, carne) şi, bineînţeles, băutura.

După ce mâncau şi beau din belşug spunând că se iordănesc (sinonim pentru beţie), cantau, jucau, chiuiau, ieşeau pe drum unde înşfăcau bărbaţii ieşiţi întâmplător în calea lor, îi ridicau şi îi duceau cu forţa la râu sau la lac sub ameninţarea că-i arunca în apă.

Aceştia se răscumparau cu un dar, de obicei cu o vadră de vin, unitate de măsura egală cu 10 litri. Dădeau ce li se cereau şi scăpau. De altfel, nici nu aveau ce face! Se urcau pe o grapă trasă pe rând de alte femei, mergeau prin case şi stropeau cu apă pe cei întâlniţi, făceau tot felul de năzdrăvanii. Acum la Tontoroiul Femeilor cunoscutele norme de bună-cuviinţă ale satului tradiţional erau abolite iar excesele de băutură şi petreceri peste măsura tolerate. De altfel, femeile se considerau în această zi mai tari şi cu mai multe drepturi decât noi, bărbaţii: lăsau toate obligaţiile de soţie şi mamă în seama soacrelor şi chiar a bărbaţilor, chefuiau şi se distrau între ele fără să dea cuiva socoteală.

În unele sate ceata femeilor căsătorite primea în rândurile sale tinerele neveste, căsătorite în anul încheiat, printr-o ceremonie specială: acestea erau duse la rău şi stropite cu apa. Elemente ale acestei petreceri de pomină sunt păstrate astăzi de femeile din comună Pantelimon, din imediata apropiere a oraşului Bucureşti. Ca origine, ciudatul obicei este o supravieţuire a cultului dedicat zeului Dionisios, care, printre altele, se manifesta prin dansuri frenetice şi extaz mistic inclusiv în cetăţile antice de la Marea Neagră (Calatis, Histria, Tomis). De remarcat că în calendarul cetăţii Calatis, pe ruinele căruia s-a ridicat Mangalia de astăzi, o lună a anului era dedicată lui Dionisios zeu al vegetaţiei, viţei de vie şi beţiilor rituale, dovadă ca acesta făcea parte din panteonul local. Unii specialişti i-au găsit originea în lumea tracică (Epoca Fierului, Epoca Bronzului), alţii, mai recent, sunt de părere că această divinitate vine din adâncurile religiilor micro-asia-tice şi egeene, din epoca neolitica. Indiferent de disputele legate de originea teritorială a zeului, un lucru este cert, cultul sau, atât de răspândit în antichitate încât a tins să devină o religie universală cu care a avut serios de luptat creştinismul, supravieţuieşte astăzi la romani sub forma obiceiului Iordanitul femeilor.

Totuşi, practica specifică zilei de 6 ianuarie se leagă de alungarea spiritelor rele în lăcaşurile lor subpământene, purificarea văzduhului prin zgomote, stropitul cu aghiazma a vitelor, caselor, construcţiilor anexe, incurarea cailor. Spiritele morţilor care au sălăşluit printre cei vii în timpul celor 12 zile, ospătate şi venerate pentru a le câştigă bunăvoinţa în prorocirile şi pronosticurile de Anul Nou, trebuiau alungate prin toate mijloacele posibile.

Apariţia şi răspândirea creştinismului a complicat şi mai mult ceremonialul începutului de an. Scenariul ritualului de An nou a fost schiţat, în principal, pe baza informaţiilor etnografice şi a unor surse documentare privind desfăşurarea acestuia în lumea romană. Au fost introduse în scenariu şi unele elemente greceşti şi orientale care se presupune că au influenţat cultura populară a sud-estului Europei prin contact direct sau prin intermediul Imperiului Roman. Paralelismul făcut cu sărbătorile de iarna romane, în special cu sărbătoarea Anului nou, se justifica dacă avem în vedere ca acestea au existat şi în Dacia romană. Cu siguranţă ca multe din elementele ritualului de renovare a timpului prezentate în paginile anterioare sunt "universale culturale", specifice deci şi geto-dacilor.

A atribui originea sărbătorilor de iarnă "exclusiv unei moşteniri comune ce s-a răspândit dintr-un anumit centru în toată Europa şi de aici în alte continente, în coloniile europene, este o greşeală. Nu trebuie uitata contribuţia mare ce au adus-o neîndoios la transformarea acelor datini comune suprapunerea lor peste datinile şi tradiţiile specifice ale fiecărui popor, datini ce ofereau o mai mare sau mai mică analogie cu cele ce veneau din centrul comun". sursa: crestinortodox.ro

Vizualizat: 1576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Mare

Tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Mare

01 mai 2021 - 05:55

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale, definitivează curăţenia şi fac ultimele retuşuri la hainele pe care le vor îmbrăca la Înviere şi în zilele de Paşti.

Săptămâna Mare. Tradiții și sărbători

Săptămâna Mare. Tradiții și sărbători

26 aprilie 2021 - 07:20

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor reprezintă perioada cuprinsă între Duminica Floriilor, anul acesta la 25 aprilie, şi până în Sâmbăta Mare, respectiv 1 mai 2021, şi are rolul de a pregăti credincioşii pentru Învierea Mântuitorului.

AGRITECHNICA reprogramată pentru martie 2022

AGRITECHNICA reprogramată pentru martie 2022

29 martie 2021 - 12:49

Datorită pandemiei Covid-19, Societatea Agricolă Germană (DLG) a anunţat reprogramarea târgul Agritechnica care ar fi trebuit să se desfăşoare în noiembrie 2021. Atât DLG, cât şi VDMA (Asociaţia constructorilor de maşini agricole) împreună cu comitetul consultativ al expozanților Agritechnica au ajuns la concluzia că în prezent există o incertitudine privind evoluţia viitoare a condiţiilor de securitate sanitară pentru planificarea expoziției în noiembrie anul actual. Noile date pentru Agritechnica sunt 27 februarie - 5 martie 2022.

Grupul SDF anulează participarea la evenimentele internaţionale din 2021

Grupul SDF anulează participarea la evenimentele internaţionale din 2021

25 martie 2021 - 12:04

Same Deutz-Fahr este al doilea mare nume din industria constructorilor de maşini agricole care a anunțat că nu va participa la niciun târg internaţional în Europa anul acesta, inclusiv EIMA (19-23 octombrie) în Italia și Agritechnica (14-20 noiembrie) în Germania.

EuroTier / EnergyDecentral DIGITAL 2021

EuroTier / EnergyDecentral DIGITAL 2021

10 februarie 2021 - 19:01

EuroTier /EnergyDecentral 2021 şi-a deschis "virtual" porţile ieri, 9 februarie, iar platforma digitală a târgului va fi disponibilă "live" până vineri, 12 februarie. În prima zi peste 11.000 de vizitatori înregistraţi pe platforma digitală DLG au intrat în contact cu produsele și serviciile celor aproximativ 1.200 de expozanți. De asemenea, există un interes deosebit şi pentru cele peste 85 de evenimente de specialitate pe teme actuale şi inovatoare din domeniile creșterii animalelor și producerii de energie.

John Deere NU va participa la AGRITECHNICA 2021

John Deere NU va participa la AGRITECHNICA 2021

05 februarie 2021 - 11:24

Conform tradiţiei, cel mai mare târg din lume pentru utilaje agricole, Agritechnica, urmează să aibă loc în perioada 14-20 noiembrie 2021. Organizatorul expoziției, DLG (Societatea Germană pentru Agricultură) așteaptă mai mult de 2.000 de expozanți în Hanovra, iar mulţi producători de maşini agricole şi-au anunţat deja participarea. În aceste condiţii, John Deere, unul dintre liderii mondiali în domeniu, tocmai a anunţat că nu va participa la următoarea ediție Agritechnica datorită pandemiei COVID.

FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI! CALENDAR EVENIMENTE 2021!

FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI! CALENDAR EVENIMENTE 2021!

03 februarie 2021 - 18:03

EVENIMENT! Boro Communication continuă și-n anul 2021 organizarea unui set de evenimente sub sloganul Fermier în Linia Întâi.

ȘEFUL APIA, MESAJ PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA, MESAJ PENTRU FERMIERI!

02 decembrie 2020 - 09:19

EVENIMENT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a lansat pe data de 1 decembrie 2020 primul număr al revistei APIAGRICULTURĂ. Directorul general APIA, Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermierii români.

PRIMUL RAFT CU CARNE DE PORC 100% ROMÂNEASCĂ! PRIMUL PROGRAM PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT 100% ÎN ROMÂNIA!

PRIMUL RAFT CU CARNE DE PORC 100% ROMÂNEASCĂ! PRIMUL PROGRAM PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT 100% ÎN ROMÂNIA!

22 noiembrie 2020 - 05:19

PREMIERĂ! Kaufland este primul lanț de magazine care vinde pe raftul românesc carne provenită de la porcii născuți și crescuți în România. Carne de porc 100% românească. Retailerul lansează joi, 26 noiembrie, primul program Porc născut și crescut 100% în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii