Adama
Vinasa Rompak

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Publicat: 06 septembrie 2021 - 07:10
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

cioranu-cal_b„Ce facem cu cei 70.000 de euro pentru tinerii fermieri, când prelucrarea produselor e condiţie de departajare pe măsura 6.1 (submăsura 6.1 - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR – n.red.) şi cel mai ieftin abator mobil costă 70.000 de euro? Pe lângă această condiţie, mai avem şi alte condiţii, cu 30% din sumă trebuie să ne creştem efectivul de animale.

Eu vă cer un sfat: ce să le spunem tinerilor fermieri când se înhamă la un proiect? Nu mă pun la socoteală pe mine, pentru că eu am ajuns la un număr de animale cu care nu mai sunt considerat tânăr fermier şi nu mai pot participa la submăsura de instalare a tânărului fermier, dar avem tineri fermieri care acum încep de la zero. Cum pot ei să acceseze măsura asta şi s-o ducă la aprobare şi bun sfârşit?”, l-a întrebat Ionuţ Cioranu, tânăr crescător de ovine din judeţul Arad, pe secretarul de stat în MADR George Căţean, prezent la Conferinţa naţională a crescătorilor de ovine şi de caprine, organizată de Asociaţia „Păstorul Crişana” Arad şi Caprirom, la Agromalim 2021.

george-catean 2_b„Sfatul meu este următorul: 6.1 este singura măsură prin care tinerii pot achiziţiona teren agricol. O parte din banii pe care îi veţi lua sub formă de grant, 100% nerambursabili, folosiţi-i pentru achiziţia de terenuri agricole, pentru că este important nu să ai doar animale, ci şi teren agricol. În completare, pentru că ghidurile vă permit şi procesul permite, mergeţi pe proiecte pe submăsura 16.4 (submăsura 16.4 - Sprijin pentru cooperare agricolă – n.red.), care vizează lanţul scurt alimentar, prin care puteţi finanţa inclusiv partea de procesare. Avantajul pe submăsura 16.4 este că partea de finanţare nerambursabilă este de 70% şi partea de cofinanţare 30%, faţă de măsura 4.2 (Submăsura 4.2 - Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor agricole – n.red.), unde finanţarea începe de la 50%.

Mergeţi şi achiziţionaţi terenuri agricole, pentru că este ultima şansă, din punctul meu de vedere, şi în acelaşi timp, mergeţi pe submăsura 16.4 cu proiecte de investiţii care să vizeze o abordare integrată, cu procesare, a răspuns secretarul de stat în MADR George Căţean.

Acesta a precizat că este şi el crescător de ovine şi în 2012 a depus un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri, care însă nu a primit finanţare.

Ionuţ Cioranu arată totuşi o realitate: dacă proiectul nu include şi o parte de procesare, un tânăr fermier nu poate primi suma maximă de 70.000 de euro şi va avea un punctaj mai mic, deci şanse mult mai mici la finanţare. Actualele condiţii exclud de la finanţare 90% din tinerii care ar vrea să înceapă o afacere în agricultură, susţine tânărul crescător de ovine.

„Un proiect pe măsura 6.1 nu primeşte punctaj dacă nu are procesare, iar din 70.000 de euro nu ai cum să-ţi cumperi şi pământ, la 10-12.000 de euro hectarul, şi să faci şi procesare. 90 la sută din tinerii fermieri pot să-şi ia gândul de la bani, iar cei 10 la sută sunt cei care nu au depăşit doi ani de la instalare şi au rezerve proprii în buzunare, ca să completeze proiectul, pentru că nu cred că un tânăr fermier, în doar doi ani de la instalare, are rezerve proprii”, i-a replicat Ionuţ Cioranu lui Căţean.

Sprijinul public nerambursabil pe care îl pot primi de la AFIR fermierii cu vârste de până la 40 de ani prin submăsura 6.1 din PNDR - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este următorul:

- 70 000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare - procesare sau agricultura ecologică pentru exploataţiile între 30.000 euro SO şi 50.000 euro SO;
- 60 000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare - procesare sau agricultura ecologică pentru exploataţiile 12.000 euro SO şi 29.999 SO
- 50.000 de euro pentru exploataţiile între 30.000 euro SO şi 50.000 euro SO;
- 40.000 de euro pentru exploataţiile între 12.000 euro SO şi 29.999 euro SO.

Citeşte şi: Tinerii fermieri care au prioritate la banii europeni!

Vizualizat: 21656 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Documente necesare ca să primiţi bani europeni pentru tinerii fermieri!

Documente necesare ca să primiţi bani europeni pentru tinerii fermieri!

Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR se deschide pe 27 august 2021. AGROINFO vă prezintă lista documentelor necesare pentru a accesa sprijinul european nerambursabil de maximum 70.000 de euro.

Tineri oieri: Dacă nu se face ceva în țara asta, în 10 ani dispar oile și vacile!

Tineri oieri: Dacă nu se face ceva în țara asta, în 10 ani dispar oile și vacile!

Vor să ducă oieritul mai departe! Să nu se stingă tradiția creșterii oilor și a vacilor în România! Sunt printre tinerii care refuză să părăsească România pentru a munci prin alte țări. Tinerii crescători de animale spun că trebuie făcut ceva, altfel în 10 ani vor dispărea oile și vacile din România.

Anunț AFIR: Grile de punctaj ajutorul de 15.000 euro pentru fermele mici și ajutorul de 70.000 euro pentru tinerii fermieri!

Anunț AFIR: Grile de punctaj ajutorul de 15.000 euro pentru fermele mici și ajutorul de 70.000 euro pentru tinerii fermieri!

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, joi, grilele de punctaj privind criteriile de selecție a viitorilor solicitanți de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în perioada de tranziție, 2021-2022, în cadrul liniilor de finanțare destinate fermelor mici și tinerilor fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Joldes mihaela
|
09. 07, 2021. Tuesday 06:36
Ași dori sa cresc animale
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii