CINE RECOLTEAZĂ DEVREME, PRIMEŞTE PREŢ MAI BUN. A început recoltatul pepenilor din ferma lui Mihai-Florian Dinu, din Ialomiţa. O tonă de pepeni verzi şi galbeni vor ajunge în pieţele din Bucureşti.
În ferma tânărului grădinar Mihai-Florian Dinu din comuna Traian, situată în nordul judeţului Ialomiţa, a început recoltarea pepenilor dulci, parfumaţi şi zemoşi. O formaţie de culegători adună cele mai frumoase lubeniţe, în jur de 10 kg, le aşează cu grijă deosebită în dubiţa care le transportă către platformele de legume - fructe din Capitală.
Culegem roadele unui sezon de muncă intensă; vom aduna cam o tonă de pepeni verzi şi galbeni. Sper să obţin un preţ bun, 80 lei kilogramul pentru pepenii galbeni şi 40 de bani/kg pentru harbujii verzi, ne-a declarat, cu seninătate, cultivatorul de pepeni ialomiţean.
Zor şi spor pentru-n preţ mulţumitor!
Cultivatorul ialomiţean se grăbeşte să prindă preţul pieţii de acum. Temerea producătorului agricol pare să fie justificată pentru că în zonă sunt destui grădinari vestiţi, cum sunt cei din comuna Gheorghe Doja, care vor începe, zilele acestea, masiv recoltatul harbujilor. În această situaţie, oferta va fi din ce în ce mai mare, piaţa se va dezechilibra şi va avea loc o prăbuşire a preţului. Cam acest scenariu se întâmplă anual în fiecare sezon de producţie. După cum ne spune, şi anul trecut au mers pepenii, cu toate că ultimele şarje recoltate din câmp le-a vândut şi cu 30 de bani kilogramul la… spartul bostănăriei!
Rostul bostănăriei se-nvaţă din copilărie!
Fermierul a continuat susţinând că are o fermă în suprafaţă de 50 de hectare, din care pe 10 hectare pune pepeni de vreo câţiva ani încoace. Foloseşte sămânţă dintr-un hibrid bulgăresc pe care an de an o păstrează în cantităţi suficiente pentru a înfiinţa noua recoltă. A învăţat grădinăritul din familie, de la părinţi care au lucrat o viaţă întreagă la grădină şi bostănărie.
Tânărul cultivator din Traian, Mihai-Florian Dinu, ştie că nu va ieşi în pierdere, ca în fiecare an. Pepenii pe care îi oferă pieţii sunt apreciaţi şi căutaţi.
Aşadar, „Marfă deTraianu’ de la Dinu-ialomiţeanu’!”