KWS+
Reclama header after big part 2

La GRUPUL ALMOS se arată premisele unui AN AGRICOL BUN

Publicat: 03 mai 2018 - 22:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ultimele zile din aprilie şi primele din mai l-au găsit Alexu Molodoi, directorul tehnic al Grupului Almos, din judeţul Neamţ, pe câmp. Lucrările sezonului reclamau prezenţa cunoscutului agronom moldovean. Este perioada de intervenţie la erbicidarea semănăturilor de primăvară pentru că au început să apară buruienile.

„Vântul puternic ne încurcă la lucru. Acum pentru noi cea mai importantă activitate este să erbicidăm culturile de primăvară şi în special sfecla de zahăr care a fost semănată în condiţii optime. Buruienile au început să răsară la concurenţă cu plantele. În ceea ce priveşte starea culturilor, vă pot spune că, deocamdată, acestea se prezintă bine, deşi se simte efectul lipsei precipitaţiilor. Deci, începe să devină cam acută situaţia! Au fost vânturi puternice în ultima săptămână a lunii aprilie, meteorologii susţin că, după canicula asta, vremea va intra într-un proces de răcire şi probabil vor veni şi la noi ploile”, ne-a declarat cu optimism Alexu Molodoi (foto).  
Specialistul de la Grupul Almos a precizat că din toamna anului 2017, au fost semănate 2.000 de hectare cu culturi agricole, din care 800 ha de rapiţă, 800 ha de grâu şi 400 de orz. În această primăvară, au fost înfiinţate alte 830 hectare de sfeclă de zahăr, 150 ha de floarea-soarelui, 120 hectare de soia, 20 ha cu mazăre şi 20 lupin. „Mai avem de semănat vreo 60 de hectare de porumb, din cele 350 programate. Lucrăm cu o semănătoare modernă, de mare productivitate, deservită de doi operatori. Mâine seară vom termina cu porumbul”, a susţinut Alexu Molodoi.  

Strategia de erbicidare - soluţii în postemergenţă
Strategia privind distrugerea buruienilor adoptată de conducerea tehnică Almos este clară: în condiţiile de secetă precum aceasta, nu se erbicidează preemergent, pe motiv că produsele chimice nu produc efectul scontat. De aceea, au fost alese soluţiile în postemergenţă. Pentru sfecla de zahăr, este pregătit programul cu erbicidele Betanal Expert pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi a unor monocotiledonate, plus Tornado. În două zile bune de lucru se va putea încheia lucrarea de erbicidare pentru că utilajele existente mânuite de operatori cu experienţă pot realiza un ritm de lucru de 4-500 ha pe zi.
„Avem în atenţie erbicidarea la porumb, aşteptăm să răsară buruienile, vedem ce spectru este şi apoi să venim cu un program de combatere eficace. Vom proceda identic şi la floarea soarelui; imediat după apariţia buruienilor vom aplica Pulsarul (imazamox) sau Express (tribenuron-metil). Soia nu avem voie s-o erbicidăm, aici sunt necăjit tare!. Cultura este pentru înverzire şi Ordinul 619  al MADR ne interzice să folosim programe de protecţie, începând de la semănat şi până la recoltat. La fel se întâmplă şi cu mazărea”, şi-a exprimat mâhnirea Alexu Molodoi.     

Menţinerea culturilor într-o stare fitosanitară optimă
Specialistul a continuat susţinând: ”Ne concentrăm pe sfecla de zahăr, floarea soarelui şi porumb, să le menţinem într-o stare fitosanitară optimă. Şi, bineînţeles, urmărim evoluţia în câmp a cerealelor păioase; au densitatea bună, umiditate în sol există, dar sunt condiţii pentru apariţia bolilor şi, eventual, şi a dăunătorilor, la căldura care este. Uitaţi acuma 1 mai sunt 27 de grade afară, este neobişnuit de cald pentru 1 mai.
De asemenea, acum realizăm a doua fertilizare la cereale păioase. Noi folosim un îngrăşământ tip uree lichidă UAN. Am terminat de fertilizat rapiţa cu acest tip de fertilizator îngrăşământ. O să mai dăm 40 de kg azot sa/ha, la cerealele păioase de toamnă, grâu şi orz”.

La Almos, premisele anului agricol sunt, deocamdată, bune, în ceea ce priveşte semănăturile de toamnă. Înfiinţarea culturilor de primăvară s-a făcut cu destulă dificultate. ”Culturile de păioase şi rapiţă au ieşit bine din iarnă, mă refer aici la zona noastră. Nu am avut temperaturi atât de scăzute, a fost un strat protector de zăpadă. Dar s-a trecut foarte brusc de la minus 16 grade C la plus 16 grade. Şocul termic, sigur, că a fost resimţit de plantele de cultură. Zăpada s-a topit brusc, s-a format o crustă care a îngreunat prelucrarea terenului şi pregătirea patului germinativ. Foarte greu s-a lucrat în primăvara asta terenul! Cei care nu au avut utilaje adecvate, mă refer aici la un combinator care să pregătească bine patul germinativ, şi au folosit discurile, au pierdut umiditatea din sol. Una peste alta, suntem mulţumiţi de efortul pe care l-am făcut, aşteptăm cu încredere... recoltare!”, a explicat directorul tehnic al Grupului Almos.

Vizualizat: 888 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii