Adama
Vinasa Rompak

Ghid pentru… descurajarea tinerilor fermieri. Întrebări pentru AFIR

Publicat: 19 mai 2016 - 11:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Familia Matiu, din localitatea bihoreană Salonta, numără trei generaţii de specialişti în Ştiinţe Agricole: bunicul, tatăl şi fiul. În paralel cu studiile liceale şi universitare, aceştia au continuat şi practica agricolă în familie, acolo unde şi-au putut pune în valoare cunoştinţele profesionale încă din anii de şcolarizare.

Ioan Matiu doreşte ca şi copiii săi, Ioan şi Florica Matiu, să-şi asigure viitorul în agricultură. Şi ca adevăraţi şi pasionaţi profesionişti ai domeniului, au considerat că au tot dreptul să beneficieze de fonduri europene…

Ioan Matiu, doctor în legumicultură, a abandonat acum 15 ani cariera universitară pentru a redeveni fermier la Salonta. Acum deţine o exploataţie mixtă, 93 ha de teren şi 92 bovine de carne. În 2010, Florica a devenit primul tânăr fermier al familiei, beneficiar al Măsurii 112, cu activitate în cultura mare. Experienţa ei, deşi deloc uşoară, a fost un model pentru mezinul familiei, Ioan Matiu, acum în vârstă de 19 ani şi student în anul I la Medicină Veterinară în Timişoara. Din păcate, visul lui de a avea propria fermă modernă s-a destrămat odată cu apariţia Ghidului Solicitantului pentru SubMăsura 6.1. Prima dilemă a fost dacă studentul Ioan Matiu poate activa ca fermier. N-am primit nici un răspuns de la AFIR. Ferma, cu 18 ha, e înregistrată, dar terenul e situat pe raza a două localităţi învecinate. Aceasta este a două piedică în eligibilitatea proiectului.
Cum în zootehnie cerinţele din proiect sunt imposibile - numai groapa de gunoi costă vreo 10 mii de euro, am ales horticultura şi cultura mare. Practica a învaţat-o de la mine, doar am predat la facultate! Dar în continuare ne lovim de alte aberaţii: dacă sediul facultăţii nu se află în cel mai apropiat UAT faţă de UAT-ul în care este exploataţia, studentul trebuie să urmeze studiile cu frecvenţă redusă. Or, fiul meu vrea să înveţe meserie, nu să obţină o diplomă. De ce nu se ţine cont că în legumicultură activitatea e mai intensă în lunile de vară, când studentul e în vacanţă? El se instalează ca şef de exploataţie, deci poate avea angajaţi. De ce nu se acceptă prezenţa lui în fermă doar la sfârşit de săptămână? Eu cred că buna pregătire profesională a unui viitor medic veterinar sau inginer agronom se face într-o fermă productivă, nu pe calculator. Iată câteva dintre motivele pentru care am renunţat la proiect, spune cu mâhnire Ioan Matiu, în ciuda optimismului şi pasiunii fiului său, care va fi în continuare tânăr fermier sub aripa şi îndrumarea tatălui său, dar fără a beneficia de dreptul lui la finanţare europeană!

Citeşte alte informaţii utile privind fondurile europene în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!

Vizualizat: 2947 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii