Familia Matiu, din localitatea bihoreană Salonta, numără trei generaţii de specialişti în Ştiinţe Agricole: bunicul, tatăl şi fiul. În paralel cu studiile liceale şi universitare, aceştia au continuat şi practica agricolă în familie, acolo unde şi-au putut pune în valoare cunoştinţele profesionale încă din anii de şcolarizare.
Ioan Matiu doreşte ca şi copiii săi, Ioan şi Florica Matiu, să-şi asigure viitorul în agricultură. Şi ca adevăraţi şi pasionaţi profesionişti ai domeniului, au considerat că au tot dreptul să beneficieze de fonduri europene…
Ioan Matiu, doctor în legumicultură, a abandonat acum 15 ani cariera universitară pentru a redeveni fermier la Salonta. Acum deţine o exploataţie mixtă, 93 ha de teren şi 92 bovine de carne. În 2010, Florica a devenit primul tânăr fermier al familiei, beneficiar al Măsurii 112, cu activitate în cultura mare. Experienţa ei, deşi deloc uşoară, a fost un model pentru mezinul familiei, Ioan Matiu, acum în vârstă de 19 ani şi student în anul I la Medicină Veterinară în Timişoara. Din păcate, visul lui de a avea propria fermă modernă s-a destrămat odată cu apariţia Ghidului Solicitantului pentru SubMăsura 6.1. Prima dilemă a fost dacă studentul Ioan Matiu poate activa ca fermier. N-am primit nici un răspuns de la AFIR. Ferma, cu 18 ha, e înregistrată, dar terenul e situat pe raza a două localităţi învecinate. Aceasta este a două piedică în eligibilitatea proiectului.
Cum în zootehnie cerinţele din proiect sunt imposibile - numai groapa de gunoi costă vreo 10 mii de euro, am ales horticultura şi cultura mare. Practica a învaţat-o de la mine, doar am predat la facultate! Dar în continuare ne lovim de alte aberaţii: dacă sediul facultăţii nu se află în cel mai apropiat UAT faţă de UAT-ul în care este exploataţia, studentul trebuie să urmeze studiile cu frecvenţă redusă. Or, fiul meu vrea să înveţe meserie, nu să obţină o diplomă. De ce nu se ţine cont că în legumicultură activitatea e mai intensă în lunile de vară, când studentul e în vacanţă? El se instalează ca şef de exploataţie, deci poate avea angajaţi. De ce nu se acceptă prezenţa lui în fermă doar la sfârşit de săptămână? Eu cred că buna pregătire profesională a unui viitor medic veterinar sau inginer agronom se face într-o fermă productivă, nu pe calculator. Iată câteva dintre motivele pentru care am renunţat la proiect, spune cu mâhnire Ioan Matiu, în ciuda optimismului şi pasiunii fiului său, care va fi în continuare tânăr fermier sub aripa şi îndrumarea tatălui său, dar fără a beneficia de dreptul lui la finanţare europeană!
Citeşte alte informaţii utile privind fondurile europene în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!