Adama
Vinasa Rompak

GARANTAREA CREDITULUI rural e un BUSINESS, dar pentru alții!

Publicat: 23 ianuarie 2017 - 14:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu zice nimeni că un asemnea fond nu e bine venit în lumea săracă a fermierilor români. Ba e foarte necesar deși dobânzile practicate sunt cu mult peste orice dobândă pe care o plătește un fermier occidental la orice bancă.

Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN S.A. este acum o societate privată, în care acționariatul este deținut în proporție de 99,997% de trei bănci comerciale. Raiffeisen, BCR şi BRD deţin, fiecare, câte 33,331% din capitalul social al FGCR, restul fiind în posesia MADR. Deși MADR ar fi alimentat acest fond cu circa 700 milioane euro, o cifră avansată de Emil Dumitru, dar fără a avea o certitudine, deține acum doar 0,003%, încasând sume ridicule din dividende. Spre exemplu, FGCR a anunţat un profit net total, conform ziarului Bursa, pentru anul 2013, de 11,69 milioane lei şi a fixat dividendele la 5,32 milioane lei. Astfel, fiecărei bănci din acţionariat (Raiffeisen Bank, BCR şi BRD) le-au revenit câte 1,77 milioane lei, iar MADR a primit, 373 lei. În 2014, FGCR a acordat garanții de 1,5 miliarde lei. Deci, atât garantarea cât și creditarea agriculturii, nu sunt activități păguboase. De fiecare dată când presa a întrebat ministerul agriculturii de ce nu transformă CEC într-o bancă agricolă, sau de ce nu inițiază o bancă agricolă, unde ar putea atrage investitori români, și de aiurea, dornici de a susține agricultura, făcând și un profit frumos, am primit răspunsuri ciudate. Ba că cine știe ce consiliu consultativ a stabilit că ar fi o investiție moartă din start, ba că nimeni nu ar intra într-un asemenea proiect. Totuși, iată că o sumă de IFN – uri fac bani mulți și frumoși cu fermierii români, inclusiv acest FGCR născut de MADR la inițiativa Comisiei Europene, plasat spre a face profituri ușoare spre trei instituții bancare cu capital privat străin.

Nu mai vorbim de faptul că derulează sume de bani publici pe dobânzi de 3,8 %, dobânzi care au o certitudine de mai mult de 100%. Iar fermierii care apelează la ajutorul fondului sunt practic spoliați vizavi de concurența din occident. Acolo fermierii au acces la credite, chiar și cu garanții de stat, la niveluri la care fermierii români nici nu visează. Iar inputurile agricole, inclusiv utilajele și alte dispozitive destinate agriculturii, vin umflate cu pompa (sau cu trompa). Nici nu ai cum să nu fii indignat.

Fermierii români, mai ales cei mulți și mici, sunt condamnați la faliment din start. Mă uit cum nu își pun munca lor la socoteală, cum încearcă să găsească o cât de mică motivație de a merge mai departe pentru că oricum nu ar mai avea ce să facă altceva. Poate să plece slugă prin străini sau să-și pună ștreangul de gât. Am văzut acum câteva zile, la Desa în județul Dolj, un fermier de 33 ani care muncea cu familia sa un pogon de spațiu protejat (solarii rudimentare, cu folie de un sezon, de maxim 2 m înălțime) și avea 60 de vaci (pe care nu le mai mulge, deși majoritatea erau bălțate cu negru) și vreo douăzeci de porci. Te-ai aștepta să fie un om bogat dar are utilaje vechi, care mai mult mănâncă bani decât produc bunăstare. Nici măcar o dubiță cu care să își ducă legumele în piață nu și-a permis să o cumpere nouă. Pentru că acest om nu va reuși să beneficieze niciodată de credite bancare. Din o mie de motive pe care îmi este și jenă să le mai repet.

Lumea agricolă e ruptă în trei. De-o parte sunt pălmașii, de alta arendașii (în majoritatea lor oamenii care au muncit în agricultură la nivel de șefi IAS sau CAP) iar de altă parte politicul. Fiecare în parte cu realitatea lui indubitabilă și nenegociabilă. Iar noi ne tot amăgim că într-o zi va fi bine. Și așa ne trec zilele. Ba cu o subvenție care acoperă o parte din găuri, ba cu o pomană, ba cu o mulțime de iluzii și gogoși electorale. Iar guvernările se tot ocupă cu schimbarea cadrelor, apoi cu oprirea inițiativelor celorlalți și, dacă mai le rămâne ceva timp, dau câte o ordonanță schioapă, întocmesc câteva legi complicate și se spală pe mâni precum Pillat din Pont!

Vizualizat: 2626 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii