CRESCĂTORI DE ANIMALE CU CONTURI BLOCATE ŞI CARE RISCĂ FALIMENTUL. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) face controale pentru anii anteriori, iar cei care au încasat sume mai mari de 220.000 lei în cursul unui an şi nu s-au înregistrat singuri ca plătitori de TVA, s-au trezit acum datori statului cu sume uriaşe.
Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Romovis, spune că datoriile oierilor sunt calculate pe cinci ani în urmă, iar la sumele datorate de aceştia Fiscului se adaugă şi penalizări de întârziere. Avem un fermier în asociaţie cu impunere de plată de 165.000 de lei. Nici dacă vinde toate oile pe care le are, nu plăteşte suma asta!, afirmă Cioranu.
Preşedintele Romovis spune că în această situaţie ar fi crescători de ovine, dar şi de bovine şi că ANAF ar avea mai multe metode de control. Una dintre acestea ar fi urmărirea mişcării animalelor din fermă în baza de date a medicului veterinar. Este o aberaţie!, consideră un alt crescător de ovine. Mişcarea animalelor de către veterinar include şi animalele transferate pe altă exploataţie sau pierderile. Dacă ţi-a mâncat ursul oile, Fiscul socoteşte că le-ai vândut şi te taxează pentru ele, deci pierderea e dublă, comentează acesta.
Cioranu mai acuză şi faptul că oierii nu au fost notificaţi de ANAF în momentul depăşirii plafonului de la care trebuia să se înregistreze pentru plata TVA.
FERMIERII AU CERUT AMNISTIE FISCALĂ. CE SOLUŢIE ARE ANAF?
Pe 8 septembrie 2017, mai mulţi crescători de ovine s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ai ANAF. Alături de oieri, din partea MADR a fost secretarul de stat Daniel Botănoiu. La două întâlniri anterioare, a fost chiar ministrul Petre Daea, dar, spune Cioranu, soluţia este la ANAF şi la Ministerul de Finanţe, nu la Ministerul Agriculturii.
Datoria totală a fermierilor ar fi de 13 milioane de lei, din care ANAF ar fi recuperat deja 5 milioane de lei, deci ar mai trebui să recupereze 8 milioane de lei de la crescătorii de ovine şi de bovine. Suma nu este mare, însă impactul va fi uriaş dacă ANAF prelungeşte controalele, consideră preşedintele Romovis. Acesta mai spune că oierii au solicitat amnistie fiscală.
În timp ce Ministerul de Finanţe se ascunde în spatele legii, soluţia propusă de ANAF a fost să eşaloneze plăţile pe care le datorează crescătorii de animale şi să oprească controalele până se găseşte o rezolvare legislativă.