După lansarea secţiunii Vocea Fermierului, fermierii din toate sectoarele ne-au scris opiniile şi problemele lor. Apicultorii nu au ezitat să-şi ceară drepturile şi să solicite ajutorul statului român pentru dezvoltarea apiculturii româneşti.
Iată ce ne-au scris aceştia la Vocea Fermierului:
“Date fiind condiţiile meteorologice dificile pentru obţinerea mierii de albine statul român are obligaţia de a acorda subvenţii pe familia de albine apicultorilor înregistraţi în registrele agricole ale primăriilor. Valoarea acestei subvenţii, dată fiind importanţa albinăritului pentru viaţa omului, trebuie să fie pe un stup cel puţin egală cu subvenţia pentru o oaie. Acesta este cel de-al treilea an consecutiv problematic pentru albinărit în care statul nu ne ajută deloc, familiile de albine devenind tot mai slăbite şi expuse riscurilor. Solicit subvenţionarea familiilor de albine cu banii atât de necesari pentru a asigura hrana şi medicamentele, altfel multe familii de albine vor muri de foame, paraziţi şi boli după cum multe familii au murit în iarna recent încheiată. Şeptelul familiilor de albine din România este în pericol de a fi redus şi slăbit şi din cauza erbicidării culturilor agricole şi a folosirii pesticidelor în general, nu este suficient să constatăm , trebuie să acţionăm! Solicit, aşadar, ministerului agriculturii să aloce subvenţii pe familiile de albine urgent şi vă rog să vă alăturaţi acestui demers fapt pentru care vă mulţumesc frumos anticipat!” a scris Petru Budeanu , la secţiunea Vocea fermierului.
Un alt apicultor, Radu Gigi, din judeţul Olt, este nemulţumit de subvenţionarea sectorului, dar şi de calitatea stimulentelor aflate la această dată pe piaţă. “Mă numesc Radu Gigi şi deţin o fermă apicolă formată din 70 de stupi (famili de albine) în judeţul Olt. Am şi eu o nelămurire şi dacă se poate să mi răspundă şi mie un funcţionar din cadrul MADR. Am stupi înscrişi la primărie, am crotalii la stupi, cum au şi bovinele caprinele e.t.c. şi noi nu primim subvenţie pe bucată cum primesc cei cu animale. Nouă ni se dă ce rămâne din fonduri, fiind obligaţi să cumpărăm de la A.C.A. (asociaţia crescătorilor de albine) stimulentele din programul apicol (PNA) la preţuri piperate şi în unele cazuri siropul foarte diluat. Dacă cumpărăm din altă parte nu ni se decontează. Nu cumva este o concurenţă neloială??? Cât va mai dura acest monopol A.C.A. ? Doresc să primesc şi eu subvenţia pe familie de albine (stup) aşa cum primesc şi ceilalţi agricutori subvenţia pe bucată/animal plătind şi noi impozit ca şi dinsi. Aştept un răspuns competent”, scrie apicultorul oltean.
Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!
Precizare: Comentariile sunt moderate şi ne asumăm corectarea şi rescrierea acestora fără a influenţa/modifica în vreun fel sensul cuvintelor sau expresiilor. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro