Adama
Vinasa Rompak

Vocea Fermierului: Apicultorii îşi cer drepturile

Publicat: 16 aprilie 2013 - 15:34
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

După lansarea secţiunii Vocea Fermierului, fermierii din toate sectoarele ne-au scris opiniile şi problemele lor. Apicultorii nu au ezitat să-şi ceară drepturile şi să solicite ajutorul statului român pentru dezvoltarea apiculturii româneşti. 

Iată ce ne-au scris aceştia la Vocea Fermierului:
“Date fiind condiţiile meteorologice dificile pentru obţinerea mierii de albine statul român are obligaţia de a acorda subvenţii pe familia de albine apicultorilor înregistraţi în registrele agricole ale primăriilor. Valoarea acestei subvenţii, dată fiind importanţa albinăritului pentru viaţa omului, trebuie să fie pe un stup cel puţin egală cu subvenţia pentru o oaie. Acesta este cel de-al treilea an consecutiv problematic pentru albinărit în care statul nu ne ajută deloc, familiile de albine devenind tot mai slăbite şi expuse riscurilor. Solicit subvenţionarea familiilor de albine cu banii atât de necesari pentru a asigura hrana şi medicamentele, altfel multe familii de albine vor muri de foame, paraziţi şi boli după cum multe familii au murit în iarna recent încheiată. Şeptelul familiilor de albine din România este în pericol de a fi redus şi slăbit şi din cauza erbicidării culturilor agricole şi a folosirii pesticidelor în general, nu este suficient să constatăm , trebuie să acţionăm! Solicit, aşadar, ministerului agriculturii să aloce subvenţii pe familiile de albine urgent şi vă rog să vă alăturaţi acestui demers fapt pentru care vă mulţumesc frumos anticipat!” a scris Petru Budeanu , la secţiunea Vocea fermierului.

Un alt apicultor, Radu Gigi, din judeţul Olt, este nemulţumit de subvenţionarea sectorului, dar şi de calitatea stimulentelor aflate la această dată pe piaţă. “Mă numesc Radu Gigi şi deţin o fermă apicolă formată din 70 de stupi (famili de albine) în judeţul Olt. Am şi eu o nelămurire şi dacă se poate să mi răspundă şi mie un funcţionar din cadrul MADR. Am stupi înscrişi la primărie, am crotalii la stupi, cum au şi bovinele caprinele e.t.c. şi noi nu primim subvenţie pe bucată cum primesc cei cu animale. Nouă ni se dă ce rămâne din fonduri, fiind obligaţi să cumpărăm de la A.C.A. (asociaţia crescătorilor de albine) stimulentele din programul apicol (PNA) la preţuri piperate şi în unele cazuri siropul foarte diluat. Dacă cumpărăm din altă parte nu ni se decontează. Nu cumva este o concurenţă neloială??? Cât va mai dura acest monopol A.C.A. ? Doresc să primesc şi eu subvenţia pe familie de albine (stup) aşa cum primesc şi ceilalţi agricutori subvenţia pe bucată/animal plătind şi noi impozit ca şi dinsi. Aştept un răspuns competent”, scrie apicultorul oltean.

Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!

http://agroinfo.ro/vocea-fermierului/economic/subventii/cresterea-animalelor/vocea-fermierului-apicultorii-isi-cer-drepturile#comment

Precizare: Comentariile sunt moderate şi ne asumăm corectarea şi rescrierea acestora fără a influenţa/modifica în vreun fel sensul cuvintelor sau expresiilor. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro

Vizualizat: 10676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
sabin-claudiu
|
02. 01, 2016. Monday 20:53

Detin un camion omologat apicol(nu poate fi destinat altui scop datorita modificarii structurii si destinatiei finale a acestuia) si am fost profund dezamagit cand m-am adresat unui broker de asigurari pentru achizitionarea unei polite RCA (pe 6 luni ca in fiecare an) si mi-a fost ceruta suma de 5873,3 RON (fata de 1198 RON anul trecut). Consider ca nu este normal sa fim taxati ca si marile firme de transport care fac anual sute de mii de km si circula zilnic pe drumurile publice, inclusiv in afara tarii, noi avand un risc de accident infim mai mic fata de acestia, din moment ce circulam maxim 1500 km anual in 6-8 nopti petrecute pe drumurile publice pe o perioada de 6 luni. Consider ca este o problema care s-a omis de catre organele competente gen ASF, drept pentru care rog interveniti pentru rezolvarea favorabila a acestei probleme pe care o intampina o parte din apicultorii romani. nu doresc sa fac comparatii inutile cu alte state, care, de exemplu, isi sustin neconditionat apicultorii, sprijinindu-i cu transportul la bazele melifere(prin asigurarea mij. de transport sau decontarea cheltuielilor aferente). de ce? in mod evident albinele cresc indirect economia tarii!cum? se stie ca culturile care sunt polenizate de albine au un spor de productie de aprox. 50-75%, in functie de tipul culturi, astfel incat creste cantitatea recoltei, ulterior automat cantitatea destinata exportului (sau consumului intern) si ceea ce conteaza, suma intrata in tara in schimbul acestora!!!(acest lant este mult mai stufos, dar inutil de dezbatut in cateva randuri). Astfel, cheltuielile destinate intretinerii camionului(RCA, ROVINIETA, combustibil, plata sofer, cheltuieli curente) ajung undeva la 15000 anual, la care daca se adauga aprox, 100 ron cheltuieli pe fiecare stup iar la o stupina de 150 familii ajungem la 30000 RON cheltuieli anual!!!! dupa cum bine stiti, daca vindem miere la angro, obtinem un pret/kg de aprox 15 Ron (media poliflora + salcam) si ulterior dupa ce tragem linie, nu mai ramanem cu nimic!!!!DACA nu se intervine urgent prin subventionarea familiei de albine cu o suma fixa/stup (nu PNA-nu ofera posibilitatea achizitionarii produselor/materialelor necesare si in timp util), precum si cu diminuarea cheltuielilor aferente (gen RCA), cu siguranta apicultura va disparea, fiind neprofitabila!!!ALEGEREA ESTE IN MANA DUMNEAVOASTRA!!!! va multumesc anticipat.

2.
spuza
|
11. 06, 2013. Wednesday 16:06

Nesubventionarea apiculrurii descurajeaza multi apicultori, determinandui sa renunte la planuri de dezvoltare si inmultire ale stupinelor. Datele despre beneficiile aduse culturilor. prin polenizare probabil nu sunt cunoscute si de expertii din ziua de azi. Alt beneficiu pare a fi mierea, conpozitia complexa a mierii fiind recomandata ca un remediu in multe boli sau disfunctoionalitati ale organismului. Beneficiu real adus de miere este ca aproximativ 85% este exportata in tari consumatore de miere (Germania). Un sector de care este nevoie prin beneficiile pe care le aduce tarii este ignorat si discriminat. Dorim subventiobarea apiculturii ca orice sector agricol, in caz de refuz am dori cateva argumente.

1.
Budeanu Petru
|
04. 22, 2013. Monday 22:12

Solicit in numele asociatiei apicole al carei presedinte sunt de la infiintare , anul 2005 cat si al tuturor apicultorilor nemultumiti de faptul ca sectorul apicol este singurul sector din zootehnie caruia nu i-au mai fost alocate subventii in ultimii 3 ani , Ministerului Agriculturii ca in regim de urgenta sa aloce subventia pe familiile de albine pe care le detin apicultorii din Romania . In regim de urgenta si neconditionat , guvernanti ai Romaniei , dati banii care li se cuvin stuparilor ca sa-si poata ingriji albinele asa cum se cuvine ! Programul National Apicol cei care l-au facut nu au decat sa si-l bage in c...Dati drumul banilor care ni se cuvin ca subventie , nu ne mai imbatati cu apa rece ca nu mai tine figura ! V-am votat ca sa ne reprezentati interesele si nu ca sa ne tratati cu indiferenta !VREM BANII , VREM SUBVENTIA PENTRU ALBINE URGENT !!!!!!!!!!!!!!

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii