CULTURI AGRICOLE DISTRUSE DE ÎNGHEŢ ŞI VISCOL LA FINAL DE APRILIE! Vântul a făcut ravagii, ar fi dărâmat solarii cu totul, nu doar folia de pe acestea, apoi a plouat peste rod, apoi s-a transformat în zăpadă. Se anunţă cinci nopţi cu minus 6 grade Celsius, totul e ud, îmbibat de apă. Nici un foc nu ajută... omenesc. Ne rugăm la Dumnezeu, atât putem face. Acesta este mesajul disperat al unui fermier român.
Raluca Nodea cultivă căpşuni în Polovragi, jud. Gorj. Polovragi este cunoscută ca „patria căpşunilor”. Dar aici nu este cea mai gravă situaţie. În 15 judeţe din ţară este cod portocaliu de vânt şi ninsori, aproape de finalul lunii aprilie. Pierderile pe care le vor suferi producătorii români de fructe şi legume anul acesta sunt uriaşe.
Este foarte grav şi ne pregătim de minus 6 grade. Nu scapă nimic! Am avut vânturi puternice. Majoritatea căpşunarilor au solarii. Avem culturi protejate, am obţinut fonduri europene, am investit o grămadă de bani, dar în condiţiile în care a venit „traistă goală” de la răsărit, aşa îi spunem vântului ăsta rece, n-am avut ce să facem, dacă puneam folia o zbura cu solarii cu tot, am mai trecut prin asta, spune, pentru AGROINFO, Raluca Nodea.
Din noaptea de Înviere s-a simţit vântul ăsta rece. Ce-i mai rău acuma vine! A plouat torenţial, dar pământul a tras toată apa. Problema este că dimineaţă s-a transformat în zăpadă. Căpşunii rezistă până la minus 3 grade dacă au trecut de faza de înflorire şi s-a format butonul. Noi avem şi soiuri timpurii şi târzii. Cam 30 la sută avem înflorite. Dar sunt căpşunari care au intervenit mai repede şi au căpşunile înflorite şi pline de rod deja. Noi, ce avem pe rod este lângă casă şi o să acoperim. Planta rezistă şi la minus 10 grade, dacă faci foc, dar ăsta nu mai este îngheţ de radiaţie, ci este îngheţ la sol. Sunt prea multe ore de frig şi oricâte focuri ai face, chiar dacă faci cum scrie la carte, din 10 în 10 metri, nu este suficient. Dacă vin minus şase grade, degeaba mai pun agril (folie antiîngheţ). Odată udat, toată apa trece prin el şi când vin minus 6 grade la sol, tot îngheaţă sub agril, şi cu o grămadă de bani daţi. ANM trebuia să anunţe! Eu am văzut şi zic din 13 aprilie că vine potop pe 21! Începând cu ora 11 noaptea temperatura scade sub 0 grade. Ce focuri să facă românii ca de la 11 noaptea până la 6 dimineaţa să ţină temperatura peste zero grade? Cam ce să punem?, mai spune aceasta.
Raluca Nodea cultivă căpşuni pe 6.000 mp, din care 1.000 mp sunt solarii. Afirmă că soluţia este să facem cultură protejată. Noi avem solarii din fier. Singura care a rezistat este o răsadniţă îngropată în pământ. Dar căpşuni nu poţi să pui în spaţiu neaerisit. Soluţia este să facem tunele joase, veroneze, numai că AFIR nu ne punctează pentru aşa ceva şi majoritatea suntem cu fonduri europene în zonă.
Pierderi? Faceţi dumeavoastră calculul: sunt 26.000 de plante, din care 2.000 sunt salvate şi la restul e 30 la sută pierderea. Dar planul meu e să le ajut să recupereze. Planta, dacă a avut un singur rod pornit din trei, alea care nu au pornit pe rod o să încerce să supravieţuiască şi o să o ajutăm şi noi cu tot felul de stimulente, de preferat bio. Să ştiţi că nici îngrăşămintele de sinteză chimică nu fac rău dacă sunt aplicate la momentul corect şi în cantitate corectă.
ANM TREBUIA SĂ ANUNŢE! "Am staţie meteo în Polovragi, plătită din banii noştri, şi trebuie să le duc caşcaval şi căpşuni ca să mă anunţe!"
Sunt supărată pe ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie - n.red.). Din 13 aprilie am zis „ce e asta? Ce vine pe satelit?” Eu trăiesc din asta. Am trei copii de crescut, sunt obligată să monitorizez situaţia meteo. Degeaba ştiu carte, dacă nu mă pot feri. ANM nu a avertizat decât cu o zi înainte. Toţi fermierii care au caişi şi piersici au zis "dacă ştiam, cumpăram cea mai ieftină folie şi dacă puneam peste caişi şi făceam focul sub ea, îi scăpam". Acum, ce să mai scape?
Noi, fermierii, ne uităm singuri pe prognoze meteo, vorbim limbi străine, discutăm între noi. UE ne mănâncă banii. Are sateliţi cu precizie de 1 metru, tu nu poţi să zici că ai lucernă, dacă tu ai triticale. (...) Accuweather a avut dreptate, dar a comunicat toate datele la englezi, după care se ia şi ANM-ul. Eu nu ştiu ce a sperat ANM-ul, că vine aerul cald din Africa? Eu am staţie meteo în Polovragi, oficială, plătită din banii noştri, ai contribuabililor. Nu mă anunţă niciodată! Trebuie să le duc caşcaval şi căpşuni ca să mă anunţe! Staţia din Polovragi ar putea să monitorizeze tot Gorjul, Vâlcea şi cred că bate şi până în Argeş. Vorbim de instituţiile de stat care nu îşi fac treaba şi ne pregătim să plătim sute de mii de impozite pe gospodărie!, spune, revoltată, Raluca Nodea.