ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

DOMNUL A DAT, DOMNUL A LUAT! NU SCAPĂ NIMIC!

Publicat: 21 aprilie 2017 - 16:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CULTURI AGRICOLE DISTRUSE DE ÎNGHEŢ ŞI VISCOL LA FINAL DE APRILIE! Vântul a făcut ravagii, ar fi dărâmat solarii cu totul, nu doar folia de pe acestea, apoi a plouat peste rod, apoi s-a transformat în zăpadă. Se anunţă cinci nopţi cu minus 6 grade Celsius, totul e ud, îmbibat de apă. Nici un foc nu ajută... omenesc. Ne rugăm la Dumnezeu, atât putem face. Acesta este mesajul disperat al unui fermier român.

Raluca Nodea cultivă căpşuni în Polovragi, jud. Gorj. Polovragi este cunoscută ca „patria căpşunilor”. Dar aici nu este cea mai gravă situaţie. În 15 judeţe din ţară este cod portocaliu de vânt şi ninsori, aproape de finalul lunii aprilie. Pierderile pe care le vor suferi producătorii români de fructe şi legume anul acesta sunt uriaşe.

Este foarte grav şi ne pregătim de minus 6 grade. Nu scapă nimic! Am avut vânturi puternice. Majoritatea căpşunarilor au solarii. Avem culturi protejate, am obţinut fonduri europene, am investit o grămadă de bani, dar în condiţiile în care a venit „traistă goală” de la răsărit, aşa îi spunem vântului ăsta rece, n-am avut ce să facem, dacă puneam folia o zbura cu solarii cu tot, am mai trecut prin asta, spune, pentru AGROINFO, Raluca Nodea.

RALUCA-NODEA-POLOVRAGI_b

Din noaptea de Înviere s-a simţit vântul ăsta rece. Ce-i mai rău acuma vine! A plouat torenţial, dar pământul a tras toată apa. Problema este că dimineaţă s-a transformat în zăpadă. Căpşunii rezistă până la minus 3 grade dacă au trecut de faza de înflorire şi s-a format butonul. Noi avem şi soiuri timpurii şi târzii. Cam 30 la sută avem înflorite. Dar sunt căpşunari care au intervenit mai repede şi au căpşunile înflorite şi pline de rod deja. Noi, ce avem pe rod este lângă casă şi o să acoperim. Planta rezistă şi la minus 10 grade, dacă faci foc, dar ăsta nu mai este îngheţ de radiaţie, ci este îngheţ la sol. Sunt prea multe ore de frig şi oricâte focuri ai face, chiar dacă faci cum scrie la carte, din 10 în 10 metri, nu este suficient. Dacă vin minus şase grade, degeaba mai pun agril (folie antiîngheţ). Odată udat, toată apa trece prin el şi când vin minus 6 grade la sol, tot îngheaţă sub agril, şi cu o grămadă de bani daţi. ANM trebuia să anunţe! Eu am văzut şi zic din 13 aprilie că vine potop pe 21! Începând cu ora 11 noaptea temperatura scade sub 0 grade. Ce focuri să facă românii ca de la 11 noaptea până la 6 dimineaţa să ţină temperatura peste zero grade? Cam ce să punem?, mai spune aceasta.

Raluca Nodea cultivă căpşuni pe 6.000 mp, din care 1.000 mp sunt solarii. Afirmă că soluţia este să facem cultură protejată. Noi avem solarii din fier. Singura care a rezistat este o răsadniţă îngropată în pământ. Dar căpşuni nu poţi să pui în spaţiu neaerisit. Soluţia este să facem tunele joase, veroneze, numai că AFIR nu ne punctează pentru aşa ceva şi majoritatea suntem cu fonduri europene în zonă.

Pierderi? Faceţi dumeavoastră calculul: sunt 26.000 de plante, din care 2.000 sunt salvate şi la restul e 30 la sută pierderea. Dar planul meu e să le ajut să recupereze. Planta, dacă a avut un singur rod pornit din trei, alea care nu au pornit pe rod o să încerce să supravieţuiască şi o să o ajutăm şi noi cu tot felul de stimulente, de preferat bio. Să ştiţi că nici îngrăşămintele de sinteză chimică nu fac rău dacă sunt aplicate la momentul corect şi în cantitate corectă.

CAPSUNI-FLOARE_b

ANM TREBUIA SĂ ANUNŢE! "Am staţie meteo în Polovragi, plătită din banii noştri, şi trebuie să le duc caşcaval şi căpşuni ca să mă anunţe!"

Sunt supărată pe ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie - n.red.). Din 13 aprilie am zis „ce e asta? Ce vine pe satelit?” Eu trăiesc din asta. Am trei copii de crescut, sunt obligată să monitorizez situaţia meteo. Degeaba ştiu carte, dacă nu mă pot feri. ANM nu a avertizat decât cu o zi înainte. Toţi fermierii care au caişi şi piersici au zis "dacă ştiam, cumpăram cea mai ieftină folie şi dacă puneam peste caişi şi făceam focul sub ea, îi scăpam". Acum, ce să mai scape?

Noi, fermierii, ne uităm singuri pe prognoze meteo, vorbim limbi străine, discutăm între noi. UE ne mănâncă banii. Are sateliţi cu precizie de 1 metru, tu nu poţi să zici că ai lucernă, dacă tu ai triticale. (...) Accuweather a avut dreptate, dar a comunicat toate datele la englezi, după care se ia şi ANM-ul. Eu nu ştiu ce a sperat ANM-ul, că vine aerul cald din Africa? Eu am staţie meteo în Polovragi, oficială, plătită din banii noştri, ai contribuabililor. Nu mă anunţă niciodată! Trebuie să le duc caşcaval şi căpşuni ca să mă anunţe! Staţia din Polovragi ar putea să monitorizeze tot Gorjul, Vâlcea şi cred că bate şi până în Argeş. Vorbim de instituţiile de stat care nu îşi fac treaba şi ne pregătim să plătim sute de mii de impozite pe gospodărie!, spune, revoltată, Raluca Nodea.

Vizualizat: 5893 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Mai putem SALVA CULTURILE afectate de GER? Tratamente URGENTE!

Mai putem SALVA CULTURILE afectate de GER? Tratamente URGENTE!

Temperaturile scăzute afectează major culturile. Există, totuşi, soluţii pentru salvarea acestora. Iată propunerile Naturevo!

DRAGNEA: GUVERNUL NU VA FI INSENSIBIL la PAGUBELE FERMIERILOR!

DRAGNEA: GUVERNUL NU VA FI INSENSIBIL la PAGUBELE FERMIERILOR!

DEZASTRUL DIN AGRICULTURĂ! Agricultorii ar putea avea pagube serioase din pricina ninsorilor și a frigului din ultimele zile. Ceea ce vă pot spune cu siguranţă că, dacă cumva în anumite zone, anumite specii vor fi afectate, Guvernul nu va sta insensibil sau nu va sta să se uite dând vina numai pe Dumnezeu sau pe vreme, a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Vrancea.

VID LEGILSLATIV privind DESPĂGUBIREA CALAMITĂŢILOR din AGRICULTURĂ

VID LEGILSLATIV privind DESPĂGUBIREA CALAMITĂŢILOR din AGRICULTURĂ

DESPĂGUBIRI? CINE, CE, CUM, UNDE? Fermierii ale căror culturi au fost grav afectate de ninsorile şi temperaturile scăzute din aceste zile pot notifica primăriile pe teritoriul cărora se află exploataţia agricolă, furnizând date despre tipul de cultură, amplasament şi gradul de distrugere.

POMICULTURA românească, în faţa DEZASTRULUI

POMICULTURA românească, în faţa DEZASTRULUI

PIERDERI DE PÂNĂ LA 100%. Temperaturile deosebit de scăzute din ultimele zile au produs îngrijorare livădarilor. Mulţi dintre aceştia şi-au văzut unele specii de pomi fructiferi afectate în proporţie de sută la sută.

FOTO: PRĂPĂD în toată ŢARA! ZĂPADA face RAVAGII!

FOTO: PRĂPĂD în toată ŢARA! ZĂPADA face RAVAGII!

IMAGINILE VORBESC! Zăpada venită pe neaşteptate face ravagii în agricultură, dar mai ales în pomicultură. Sunt şanse minime ca după episodul alb să mai gustăm fructe româneşti, spun pomicultorii. 

DAEA: AGRICULTORII ȚĂRII ROMÂNEȘTI LUCREAZĂ SUB ZODIA RISCURILOR!

DAEA: AGRICULTORII ȚĂRII ROMÂNEȘTI LUCREAZĂ SUB ZODIA RISCURILOR!

ZĂPADA ȘI FRIGUL DISTRUG CULTURILE AGRICOLE! Ministrul agriculturii, Petre Daea, recunoaște că agricultura e la mâna naturii. Episodul de iarnă adevărată în mijloc de aprilie nu face bine culturilor agricole. Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că în Moldova totul este alb. Culturile sunt acoperite de un strat de zăpadă.

Alte articole in aceasta categorie

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

27 iunie 2022 - 11:18

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Toți fermierii aflați pe liste, incluși la plata micrograntului de 5.000 euro/fermier și a granturilor!

Toți fermierii aflați pe liste, incluși la plata micrograntului de 5.000 euro/fermier și a granturilor!

21 iunie 2022 - 17:55

"Absolut toți solicitanții microgranturilor și granturilor de capital de lucru de la măsurile 1 și 2 ale schemei de ajutoare de stat pentru fermieri și antreprenori din sectorul agro-alimentar să fie incluși la plată, evitând astfel un criteriu arbitrar de tip primul venit-primul servit", solicită Asociația Grânarii Iași. Reprezentanții Asociației au discutat cu ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, și au transmis un comunicat către Agroinfo cu tot ce au solicitat ministrului de resort.

Ghiță Ciobanul: Ciobani care să știe meserie nu mai sunt!

Ghiță Ciobanul: Ciobani care să știe meserie nu mai sunt!

21 iunie 2022 - 09:47

Crescătorul de ovine din Jina, Sibiu, Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, spune că în Sibiu nu au intrat pe piața muncii ciobani aduși din Asia din cauza salariilor și a lipsei de comunicare, relatează Turnul Sfatului. Oierul spune că în Sibiu un cioban are un salariu de 3.000 de lei plus mâncare și țigări. Problema este că nu mai sunt ciobani care știu meserie. Cei care vin să lucreze la stâne trebuie supravegheați. Cum a plecat oierul, ciobanul se culcă.

Cooperativele agricole sunt ale fermierilor și așa trebuie să rămână!

Cooperativele agricole sunt ale fermierilor și așa trebuie să rămână!

16 iunie 2022 - 09:28

Marți, 14 iunie 2022. Senatul a respins cu 71 voturi pentru, 1 împotriva și 24 de abțineri Proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperația Agricole, anunță un comunicat transmis Agroinfo de mai multe organizații ale fermierilor, crescătorilor de animale. 

Crescătorii de vaci au luat foc: Ăsta e ajutor, 126 lei/vacă?! Să-și țină ei banii pentru pensii speciale!

Crescătorii de vaci au luat foc: Ăsta e ajutor, 126 lei/vacă?! Să-și țină ei banii pentru pensii speciale!

15 iunie 2022 - 23:26

Crescătorii de bovine din România au luat foc când au aflat că vor încasa un ajutor Covid, pentru acest an, de doar 126,83 lei/vacă. Cuantumul a fost anunțat în această seară de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, și publicat de Agroinfo.

Clubul Fermierilor Români: Raport cereale 14 iunie 2022!

Clubul Fermierilor Români: Raport cereale 14 iunie 2022!

15 iunie 2022 - 13:50

Clubul Fermierilor Români informează periodic despre piața cerealelor. Cel mai recent Raport cereale este din 14 iunie 2022, semnat de Cezar Gheorghe.

Ce salarii au ciobanii români la stânele din Italia, Franța, Spania sau Germania!

Ce salarii au ciobanii români la stânele din Italia, Franța, Spania sau Germania!

13 iunie 2022 - 07:47

Criză de ciobani în România. Proprietarii de turme spun că nu mai găsesc angajați nici pentru 4.000 de lei pe lună. Cei cu experiență pleacă în străinătate, unde sunt plătiți dublu sau chiar triplu.

Asociația Angus SRL: Prima fermă de colectare a taurinelor rasa Aberdeen Angus destinate îngrășării și reproducției

Asociația Angus SRL: Prima fermă de colectare a taurinelor rasa Aberdeen Angus destinate îngrășării și reproducției

31 mai 2022 - 07:51

Asociația Aberdeen Angus România are un nou departament care are drept obiectiv activitatea comercială prin colectarea taurinelor de îngrășare și de reproducție din rasa Aberdeen Angus și metis cu rasa Aberdeen Angus de la toți membrii asociației, anunță Asociația Aberdeen Angus România.

Comunicat APPR: Târgul Național FarmConect România 9-11 iunie 2022!

Comunicat APPR: Târgul Național FarmConect România 9-11 iunie 2022!

30 mai 2022 - 10:59

Au rămas mai puțin de 2 săptămâni până la deschiderea oficială a târgului național FarmConect România, ce va avea loc în perioada 9-11 iunie în inima Bărăganului, la Slobozia, anunță Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii