Chiar dacă în zona Matca nu sunt raportate cazuri de persoane care au fost diagnosticate cu coronavirus, Gavrilă Tuchiluş, cel mai cunoscut fermier din zonă, este cât se poate de precaut, pentru a nu risca o posibilă contaminare a angajaţilor săi.
"Situaţia de faţă ne îngrijorează. Pentru ca să ne desfăşurăm activitatea normal, am luat măsurile cele mai severe privind protecţia oamenilor şi a fermei de vaci, prin asigurarea materialelor dezinfectante la fiecare post de muncă. Cei care lucrează în sectorul vegetal sunt duşi şi aduşi de acasă cu mijloace de transport, iar capacitatea de încărcare a fost redusă la jumătate. De asemenea, am asigurat combustibil pentru cei care au maşini personale, ca să se deplaseze individual. Fiecare angajat are la dispoziţie măşti şi mănuşi. Am instalat dezinfectoare în tractoare şi maşini. Oamenii sunt conştienţi de ceea ce se întâmplă. Au grijă de igiena personală şi pe cât posibil evită să stea în mijlocul familiei", ne-a declarat directorul general al societăţii Agrimat Matca.
În prezent, aici lucrează nu mai puţin de 120 de oameni. O parte dintre angajaţi, în special cei care îşi desfăşoară activitatea în ferma zootehnică, sunt cazaţi în incinta societăţii, în spaţiile special amenajate. "Protejându-ne pe noi, protejăm şi pe alţii. Ne-am organizat astfel încât să nu avem întreruperi în procesul de producţie. Sperăm să trecem cu bine peste această nenorocire care s-a abătut asupra noastră", afirmă fermierul gălăţean.
Să se oprească exporturile de cereale!
În opinia sa, autorităţile decidente ar trebui să vină cât mai repede cu o serie de măsuri care să protejeze economia naţională şi, implicit, sectorul agricol. "Dacă ne uităm la vecini - Rusia, Ucraina şi Moldova au sistat exporturile de cereale, ceea ce cred că ar trebui să facem şi noi. De asemenea, ar trebui ca să funcţioneze rezerva de stat, pentru toate produsele, nu doar pentru cereale. Astfel încât, atunci când există supraproducţie statul să facă achiziţii şi să menţină preţurile, iar când e nevoie, să vină pe piaţă cu produse ca să nu mai depindem de importuri! La ora aceasta suntem descoperiţi din toate punctele de vedere", consideră Tuchiluş.
Acesta este de părere că fermierul român are o misiune extrem de importantă în această perioadă de criză. "Aşa cum medicii sunt în prima linie pentru a asigura sănătatea oamenilor, şi noi ne aflăm în prima linie pentru a asigura hrana românilor. Să însămânţăm la timp, să îngrijim aşa cum trebuie efectivele de animale. Orice zi de întârziere la semănat poate însemna pierderi de producţie. Lucrările în agricultură se fac când trebuie, nu când vrei. La fel şi animalele, trebuie hrănite".