CONTROVERSE! Fermierul Nicolae Pascu a decis să vorbească despre un subiect delicat: SCZ şi COP “făcut de mântuială”. AGROINFO a pus la dispoziţia sa un instrument media – secţiunea Vocea fermierului - unde acesta, la fel ca mulţi alţi fermieri de-a lungul vremii, ne-au scris despre problemele lor, situaţii nefericite din ferme sau chiar satisfacţii profesionale.
De această dată, Nicolae Pascu a abordat un subiect destul de controversat în lumea zootehniei româneşti: COP –ul! Afirmaţia sa precum că ar fi “făcut de mântuială” a stârnit reacţii diverse. Articolul cu pricina poate fi citit AICI!
La scurt timp, Asociaţia Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş a reacţionat şi ne-a trimis la redacţie o Dezminţire. Conducerea Asociaţiei îi solicită fermierului să-şi retragă “acuzaţiile nefondate şi denigratoare” şi îi pune în vedere o acţiune în instanţă. Citiţi AICI dezminţirea trimisă de către Asociaţie.
Ce a făcut fermierul Nicolae Pascu? Ei bine, acesta îşi susţine punctul de vedere şi îşi argumentează declaraţiile. Redăm mai jos, INTEGRAL, răspunsul fermierului!
"Domnule Preşedinte,
Nu pot să nu constat, cu stupoare, că în urma declaraţiei făcute de mine cu privire la "SCZ bazat pe un COP făcut de mântuială " îmi cereţi să retrag acele acuzaţii „nefondate şi denigratoare la adresa asociaţiei”.
Cu respect, vă întreb domnule Preşedinte, aţi văzut în declaraţia mea că am menţionat numele asociaţiei pe cale o conduceţi sau al oricărei alte asociaţii din România?! Pentru că locuiesc în judeţul Mureş şi sunt membru în asociaţia condusă de dumneavoastră, cuprins în COP în anul 2015, consideraţi că asta am făcut? Vă înşelaţi domnule Preşedinte. Pe o tablă imaginară de şah aţi făcut o mişcare greşită!
Nu aţi făcut altceva decât să atrageţi bănuiala asupra asociaţiei (prin efectul muscă pe căciulă). Prin ce am declarat nu am vrut decât să scot în relief că, din păcate, vinovaţi pentru acest COP de mântuială, suntem noi, crescătorii (o parte din noi, de regulă cei cu ferme de semisubzistenţă, cum sunt atâtea pe întreg teritoriul României, se pretează mai degrabă la acele monte naturale). Din păcate, cu tauri neautorizaţi, de cele mai multe ori. dar şi din lipsa de operator însămânţător. Ei transmit date eronate către asociaţii de dragul acelor sume uriaşe, care uneori depăşesc valoarea animalului în control. Sunt singur că acestea sunt cunoscute la nivel de ţară, dar „CÂINI LATRĂ URSUL MERGE”. Şi atunci, mă întreb domnule Preşedinte, nu această era şansă noastră? Pentru că făcând un COP de ambele părţi corect, puteam ieşi din anonimat privitor la producţia medie pe cap de vacă la nivel de ţară, care este de 2.500 l /cap vacă în momentul de faţă .
Când se va întâmpla să nu mai importăm lapte în proporţie de 60% pentru a acoperi capacitatea de procesare a fabricilor de lapte din România? Şi asta şi pentru că fermierul român mulge 4 vaci, iar cel olandez una, pentru aceeaşi cantitate de lapte!
Schimbarea în bine se poate face doar printr-o selecţie riguroasă, prin monte artificiale cu tauri valoroşi. Aşa cum spune şi legea. Şi atunci mă întreb, ca şi mulţi alţii, pe ce se bazează acest COP? Pe cât mai multe capete, de dragul SPRIJINULUI. Dacă îmi este permis să fac o referire la acea triada, sau Sfânta Traime, compusă din Rasă, Casă şi Masă, din punctul meu de vedere, şi la cât mă pricep, fiind absolvent de şcoală profesională cu profil agricol (a nu se confunda cu şofer de tir ) RASĂ este cel mai greu de realizat. Necesită timp şi pricepere. ATENŢIE!!! Acea „babă cu colaci europeni” e pe cale să părăsească România. Ce lăsăm noi în spate?!...
Pun accent pe faptul că acest COP trebuie făcut corect, deoarece în 2005 am avut în fermă două nuclee de vaci bălţate şi brună, ambele cu certificat de origine şi valoare productivă,. Din rasă brună am avut două vaci candidate la mame de tauri! Nu ştiu câte ferme din România deţineau aşa ceva la acea vreme. Este adevărat că am fost dat afară din COP, în 2016, pe motiv de neplată. Dar, din cauza unei situaţii fortuite (tatăl meu a trebuit să fie operat de inimă) operaţie pe care a trebuit să o suport. Am dorit să rămân în COP , am luat legătura cu domnul Preşedinte, care m-a sfătuit să iau legătura cu domnul Bularca, de la RG , însă acesta mi-a spus că este prea târziu. Depăşisem termenul de plata şi, conform regulamentului, trebuie să rămân în afară COP şi RG un an de zile .
Acum sunt pregătit să reintru în COP şi RG pentru că în tot acest timp am respectat montele artificiale cu sfinţenie. Nu pot să nu menţionez faptul că, în 2015, aflându-mă în COP, acel controlor desemnat de asociaţie pe zona în care locuiam avea abateri grave de la ceea ce însemna control în fermă. Chiar 3 sau 4 luni nu a mai venit deloc. Am luat legătura cu doamna inginer Rusu şi, în final, operatorul a fost demis din funcţie.
Dar. în tot acest timp, domnule Preşedinte, COP-ul îşi continua drumul firesc. În sensul că facturile erau emise, deşi controlul era defectuos. Deci, nu sunteţi fără de „păcat”. Ca o concluzie, nu pot să nu folosesc un dicton personal (las că-i bine şi aşa rău, taci şi încasează).
La final de poveste, domnule Preşedinte, cu tot respectul, nu am adus niciun prejudiciu de imagine asociaţiei, ci am spus purul adevăr! Adevăr pe care pot să-l probez! Poate cunoaşteţi aceste lacune (sunteţi obligat a le cunoaşte ) şi nu va rămâne decât să le remediaţi, nu să daţi dezminţiri fără să fiţi acuzat de nimic.
Cu deosebit respect, Pascu Nicolae"