Adama
Vinasa Rompak

Ce VOR OIERII de munte de la echipa lui DAEA?

Publicat: 18 ianuarie 2017 - 21:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LISTA CU SOLICITĂRILE OIERILOR. Plata în numerar pentru miei şi viţei, preţuri bune la valorificare, sprijin legislativ pentru asociaţii şi cooperative, sunt doar câteva dintre solicitările Federaţiei Oierilor de Munte (FOM). 

Iată lista completă a propunerilor oierilor de munte, reprezentaţi de FOM, transmisă ministrului agriculturii Petre Daea şi echipei sale, la întâlnirea din 17 ianuarie 2017!

Desfiintarea plafonului pentru plata în numerar la vânzarea mieilor si a viteilor, deoarece acest sistem a dus la proliferarea smecherilor si hotilor, in acest moment fiind sute de ciobani care nu au primit plata pentru vanzarea animalelor vandute. Se impune gasirea unei posibilitati de plata in numerar, indiferent de suma, a contravalorii mieilor vanduti, in momentul vanzarii, la livrarea lor din ferma. Schimbarea legislatiei in acest domeniu a dus la situatii greu de controlat, s-a ajuns in multe cazuri la stari conflictuale, s-a ajuns la faliment, la situatii critice care au provocat sinucideri, accidente vasculare sau neurologice care au dus la pierderea vietii, la actiuni disperate din partea ciobanilor care sunt categoria cea mai vulnerabila din Romania. Pentru persoanele fizice care vand animalele in viu pe baza Carnetelor de producator, se impune ca acestea sa fie concepute in asa fel incat sa aiba valoare juridica in instanta, sa constituie titlu executoriu, in cazul in care plata nu se face in timpul convenit.

Una din problemele majore ale sectorului de crestere a ovinelor și caprinelor privește valorificarea animalelor vii și a produselor animaliere la prețuri care să reflecte cel puțin prețul la care acestea se produc. Un kilogram de carne de miel se produce la 10-11 lei în zona de munte și se vinde la 5-6 lei/ kg în viu. Găsirea unei soluții pentru un preț minim garantat în sectorul ovine și bovine, se impune în regim de urgență. S-a ajuns la situația ca sute de cetățeni străini să fie cei care exportă miei din România, în loc ei să fie importatori. Înființarea unei Autorități, a unei Agenții de export, din care, pe lângă specialiștii din ministere să facă parte și reprezentanții fermierilor, ar putea duce la controlul exportului (și chiar a importurilor la prețuri nejustificat de mici), la evitarea înșelăciunilor, la siguranța încasării contravalorii animalelor vândute și la evitarea fraudelor și ceea ce este mai important la comercializarea animalelor la un preț real, care să asigure menținerea și dezvoltarea în continuare a fermelor.

OUG nr. 3/2015 și Ordinul MADR nr. 619/2015, cu toate modificarile din 2016, au dus la schimbări nefericite cu privire la neeligibilitatea asociațiilor și cooperativelor ca fermieri active și astfel s-au pierdut sute de contracte de concesiune și arendare, s-au desființat circa 2000 de asociații ale crescătorilor de animale, care au ajuns în imposibilitatea de a-și plăti obligațiile financiare, în imposibilitatea de a întreține investițiile făcute sau de a continua pe cele în curs de executare și pentru peste 1 milion ha de pășuni nu s-au depus cereri de plata la A.P.I.A. pentru 2016, dar răul cel mai mare este că s-a ajuns la fărămițarea suprafețelor de pășune care au fost cu greu comasate și mai ales, fermierii români și-au pierdut aproape total încrederea în IDEEA de ASOCIERE și totul va duce la stoparea din start a procesului de înființare a cooperativelor care sunt vitale pentru procesarea și vânzarea produselor din zootehnie.

Vitalitatea reintroducerii în Ordinul 619/2015 cu modificările și completările ulterioare a art. 79 – 81 a adeverinței cu privire la atestarea statutului de crescător de către asociațiile reprezentative, practică uzitată de către alte state membre, asocierea fiind încurajată și de către Regulamentele U.E. Foarte multe asociații au contracte și investiții în derulare și tot ceea ce timp de 20 de ani s-a făcut, cu foarte multă greutate, pur și simplu a început să se distrugă, membrii asociațiilor își vor pierde iremediabil încrederea în ideea de asociere. Eliminarea acestei adeverințe a dus la suspendarea activității și dezmembrarea asociațiilor, activitate pentru care sau depus eforturi substanțiale. Românul nu are gena asocierii în sânge, încă nu conștientizează că doar în colaborare cu alții va avea mai multe șanse de reușită în desfășurarea unei activități profitabile, iar situația va genera haos și conflicte care nu mai pot fi controlate. Daca au fost asociații/persoane care nu au respectat legea să fie sancționate corespunzător, dar pentru o mică parte sa nu aibă de suferit și majoritatea care sunt corecți. (Pentru alte detalii va stăm la dispoziție). 

Implementarea unui Program national de ameliorare genetica pentru scrapie la ovine, Romania fiind singura tara din UE care nu a implementat un program de aceasta natura si tara cu cel mai mic procent de rezistenta la scrapie.

• Având în vedere specificul sezonier și fluctuant, cu program non-stop și condițiile dificile de muncă din domeniul creșterii animalelor, precum și nevoia de stabilizare a fortei de munca, este necesar sa fie elaborată în regim de urgenta Legea sezonierului, materializată printr-un TIMBRU personalizat cu valabilitate de o lună, în care să fie incluse asigurările sociale și de sănătate.

Autoritatile care au legatura cu activitatea fermierilor sa aiba si atributii de informare si consiliere, pentru prevenirea incalcarii normelor si evitarea penalizarilor. Sistemul nu trebuie sa prevada doar penalitati pentru fermieri si nici o modalitate de corectie a neconformitatilor, mai ales cand incalcarea normelor nu este din culpa fermierului. De asemenea, sa se instituie un program de control comun, al tuturor autoritatilor, si prin coordonarea comuna a actiunilor sa se evite controalele repetate in aceiasi ferma.

Vizualizat: 9568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii