Adama
Agreena
AGRICOVER

Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură – vis de cercetător!

Publicat: 21 august 2017 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.

După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.

„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.

„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”

Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.

Buzau-Vanătoru_b

Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.

La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.

Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.

Vizualizat: 1492 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ciobanii renunță la oi!

Ciobanii renunță la oi!

17 iulie 2024 - 20:06

Din cauza arşiţei prelungite, crescătorii de animale se tem pentru sănătatea oilor, care au început să mânânce mai puţin şi astfel să dea lapte în cantităţi mici.

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Un fermier din Timiş are un tractor unic în România, de 400.000 de euro!

Un fermier din Timiş are un tractor unic în România, de 400.000 de euro!

09 iulie 2024 - 20:29

Primul tractor autonom din lume și-a făcut intrarea într-o fermă din Vestul țării. Funcționează după principiul "click and play" şi nu are nevoie de un om în cabină. De fapt, nici nu are cabină. Tractorul costă aproape 400.000 de euro și a stârnit deja curiozitatea fermierilor vecini.

Atenție, ciobani! Amenda e de 10.000 lei!

Atenție, ciobani! Amenda e de 10.000 lei!

07 iulie 2024 - 11:48

Un cioban din Sfântu Gheorghe a fost amendat cu 10.000 de lei pentru poluarea mediului, după ce a lăsat lâna oilor tunsă pe malul râului Olt, considerată o formă de poluare. Incidentul a evidențiat importanța respectării normelor legale și a responsabilităților pentru protecția mediului.

Despăgubiri 3.000 lei/hectarul afectat de secetă!

Despăgubiri 3.000 lei/hectarul afectat de secetă!

04 iulie 2024 - 13:48

Despăgubiri de cel puţin 3.000 de lei la hectar îi vor salva pe fermierii români de la un an dezastruos din pricina secetei și chiar de la faliment, susține Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) într-o scrisoare transmisă prim-ministrului României și ministrului agriculturii.

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

03 iulie 2024 - 14:49

Valurile de căldură și seceta severă afectează grav recoltele din această vară, lăsând fermierii români în dificultate. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt compromise, iar fermierii se luptă să găsească hrană pentru animalele lor.

140 de oi ucise dintr-o lovitură! Oierul plânge că fulgerul i-a răpit cele mai mari mieluțe!

140 de oi ucise dintr-o lovitură! Oierul plânge că fulgerul i-a răpit cele mai mari mieluțe!

29 iunie 2024 - 20:17

Un singur fulger a prăpădit 140 de oi sus la munte, la Băndreasca, în Maramureș. Oierul Gheorghe Dănuț Bodrean din comuna Repedea, Maramureș, ne spune cu lacrimi în glas că i s-au prăpădit cele mai frumoase mieluțe, mari cât berbecii, anume selectate să crească așa. Cine o să-l despăgubească?

Puterea fermierului stă în asociere!

Puterea fermierului stă în asociere!

25 iunie 2024 - 19:50

"E deja evident că puterea fermierului stă în asociere și colaborare," e convins fermierul Cristian Stoica, Asociația Grânarii Iași.

Măsuri de sprijin pentru fermierii români!

Măsuri de sprijin pentru fermierii români!

25 iunie 2024 - 14:10

În prezent, în UE există aproximativ 9 milioane de ferme, cu o forță de muncă de aproximativ 17 milioane de persoane. Sectorul de aprovizionare cu alimente, în sens mai larg, cu agricultura în centrul său, reprezintă aproximativ 8% din totalul locurilor de muncă din UE. Cu toate acestea, venitul agricol este considerabil mai mic decât salariul mediu în majoritatea statelor membre.

Grâul s-a ieftinit și cu 15%, spun fermierii!

Grâul s-a ieftinit și cu 15%, spun fermierii!

24 iunie 2024 - 07:16

Fermierii au început să strângă recoltele de cereale mai devreme decât in alti ani, chiar si cu trei săptămâni înainte. Orzul, grâul și alte plante au crescut mai repede pentru ca au avut parte de vreme bună în timpul sezonului rece. Dar, în unele zone, producțiile la hectar sunt și de șase ori mai mici, din cauza condiţiilor meteorologice din ultima perioadă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii