Adama
Agreena
AGRICOVER

Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură – vis de cercetător!

Publicat: 21 august 2017 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.

După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.

„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.

„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”

Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.

Buzau-Vanătoru_b

Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.

La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.

Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.

Vizualizat: 1516 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierii își vând turmele de oi! Care e prețul pe oaie!

Oierii își vând turmele de oi! Care e prețul pe oaie!

21 octombrie 2024 - 06:51

Tot mai mulți crescători de ovine renunță la turmele lor de mioare. Rețeaua de socializare Facebook, site-urile de vânzări abundă în anunțuri cu turme de ovine de vânzare. Oierii sunt împinși să renunțe de seceta care a scumpit peste măsură furajele, de pesta oilor care a blocat mișcarea animalelor și de intermediarii care le iau marfa, mieii, dar uită să le mai dea banii.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

08 octombrie 2024 - 07:16

Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate. 

Ordonanța amânării datoriilor fermierilor!

Ordonanța amânării datoriilor fermierilor!

30 septembrie 2024 - 19:23

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) şi Alianţa Industriei de Seminţe din România (AISR) au transmis un comunicat legat de Ordonanța amânării datoriilor fermierilor. 

Fermierii români, la Bruxelles după ajutoare!

Fermierii români, la Bruxelles după ajutoare!

29 septembrie 2024 - 15:22

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în zilele de 26 și 27 Septembrie 2024, în format fizic de către Florentin BERCU - UNCSV și Marius Mihai MICU - PRO AGRO.

Oierii, protest de trei zile în București!

Oierii, protest de trei zile în București!

23 septembrie 2024 - 19:25

Sute de ciobani s-au adunat în Piața Victoriei, în semn de protest față de măsurile luate de autorități pentru a opri extinderea pestei la oi. O delegație a protestatarilor a intrat în Palatul Victoria la discuții și solicită interzicerea eutanasierii oilor în România.

ASTĂZI! 500 de ciobani așteptați la București!

ASTĂZI! 500 de ciobani așteptați la București!

23 septembrie 2024 - 05:58

De câteva zile vuiește rețeaua de socializare de mesaje care cheamă crescătorii de ovine la un protest masiv în Piața Victoriei, București. Astăzi, 23 septembrie 2024, ar fi așteptați la București 500 de ciobani din toată țara. Asociațiile oierilor nu au comunicat însă nimic.

Apel la solidaritate! Fermierii, amplă campanie strângere fonduri pentru victimele inundațiilor!

Apel la solidaritate! Fermierii, amplă campanie strângere fonduri pentru victimele inundațiilor!

19 septembrie 2024 - 09:34

ANFA și Forumul APPR – apel la solidaritate către comunitatea de fermieri pentru sprijinirea sinistraților din județele Galați și Vaslui.

Crescători de bovine cu suflet mare!

Crescători de bovine cu suflet mare!

19 septembrie 2024 - 08:40

Crescătorii de bovine din Asociația Aberdeen Angus au inițiat o campanie umanitară pentru colegii lor, fermieri, crescători de animale din zonele afectate de inundațiile din ultima perioadă.

Mesaj URGENT pentru crescătorii de vaci de lapte!

Mesaj URGENT pentru crescătorii de vaci de lapte!

18 septembrie 2024 - 06:47

Un fermier din sectorul vegetal are un mesaj urgent pentru crescătorii de vaci de lapte. Apelul a fost postat pe pagina Facebook Profitul Agricol și pe pagina Facebook a fermierului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii