„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.
După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.
„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.
„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”
Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.
Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.
La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.
Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.