Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură – vis de cercetător!

Publicat: 21 august 2017 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.

După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.

„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.

„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”

Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.

Buzau-Vanătoru_b

Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.

La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.

Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.

Vizualizat: 1095 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

CRESCĂTORII DE BOVINE REVOLTAȚI DE ORDINUL MADR! ESTE ABERANT!

06 iulie 2020 - 13:25

VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

TÂNĂR FERMIER de ETNIE ROMĂ CU 1.500 DE OI, VITE: PĂȘUNEA STĂ DE 3 ANI GOALĂ ȘI PRIMĂRIA REFUZĂ SĂ-MI DEA!

TÂNĂR FERMIER de ETNIE ROMĂ CU 1.500 DE OI, VITE: PĂȘUNEA STĂ DE 3 ANI GOALĂ ȘI PRIMĂRIA REFUZĂ SĂ-MI DEA!

30 iunie 2020 - 20:20

PĂȘUNEA TREBUIE ÎMPĂRȚITĂ CRESCĂTORILOR. Sunt un tânăr fermier de etnie romă și sunt a patra generație din familia mea de crescători tradiționali de oi, capre, vaci și bivolițe, așa și-a început scrisoarea tânărul fermier din Arpașu de Jos, județul Sibiu, către AGROINFO. Ferma lui a ajuns la 1.200 de ovine și 300 de bivolițe și vaci. Primăria comunei însă îi refuză o bucată de pășune. Și nu doar lui.

TOȚI APICULTORII CU COD DE STUPINĂ VOR PRIMI AJUTOR DE MINIMIS!

TOȚI APICULTORII CU COD DE STUPINĂ VOR PRIMI AJUTOR DE MINIMIS!

30 iunie 2020 - 09:25

AJUTOR PE FAMILIE DE ALBINE! Am intervenit la domnul prim-ministru Ludovic Orban, i-am explicat pe larg situația în care se află sectorul apicol la ora actuală, tot ceea ce vă pot confirma este că toți apicultorii care dețin cod de stupină vor primi AJUTOR DE MINIMIS, respect pentru munca din mijlocul albinelor, anunță președintele Sindicatului Apicultorilor din România (SAR), Dănuț Puișoru, toți apicultorii care așteaptă ajutorul de minimis.

APELUL FERMIERULUI CORNEL STROESCU!

APELUL FERMIERULUI CORNEL STROESCU!

29 iunie 2020 - 11:00

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, unul dintre fermierii mari ai României, a transmis către AGROINFO un apel pe care-l face către reprezentanții asociațiilor profesionale din agricultură și către Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Inserăm apelul fermierului.

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

OIER: AM CERUT PĂȘUNE PRIMĂRIEI pentru 80 DE VACI ȘI PRIMĂRIA MI-A ZIS SĂ DAU VACILE LA ABATOR!

28 iunie 2020 - 18:42

VOCEA FERMIERULUI! Crescătorul de animale Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, care luptă de mai mult timp să obțină pășune pentru cele 80 de vaci, a cerut a nu știu câta oară ajutorul primăriei, iar primăria i-a spus să-și cumpere pășune sau să-și dea vacile la abator. Romi Mariș are 1.200 de ovine și 80 de vaci.

NECAZ MARE pentru un APICULTOR! STUPII I-AU FOST LUAȚI DE APE!

NECAZ MARE pentru un APICULTOR! STUPII I-AU FOST LUAȚI DE APE!

26 iunie 2020 - 08:07

PAGUBĂ. Apicultorul Cristian Ciup din Dobra, județul Hunedoara, a încercat joi să-și salveze ce a mai rămas din cele 70 de familii de albine după ce apele Mureșului au ieșit din matcă și i-au măturat stupii.

APELUL FERMIERILOR ROMÂNI LA GUVERN: URGENT PLĂȚI ȘI FACILITĂȚI FISCALE!

APELUL FERMIERILOR ROMÂNI LA GUVERN: URGENT PLĂȚI ȘI FACILITĂȚI FISCALE!

25 iunie 2020 - 20:34

SCRISOARE DESCHISĂ! Alianța pentru Agricultură și Cooperare, în care sunt incluse mai multe organizații de-ale fermierilor români, solicită Guvernului, premierului, miniștrilor de la Finanțe și Agricultură să urgenteze plata despăgubirilor către fermieri, amânări la plata ratelor bancare pentru credite și alte facilități care să-i ajute pe fermierii români să depășească această situație de criză.

La

La "Legea mirosurilor" îi batem şi pe ruşi şi pe americani!

24 iunie 2020 - 03:31

Nu ştim cum se întâmplă în ţărişoara asta, dar ori limba oficială nu este româna şi nu o cunoaştem ori suntem analfabeţi funcţionali... În ambele variante e cam de rău pentru noi.

APEL DISPERAT AL FERMIERILOR: NU NE DISTRUGEȚI FERMELE!

APEL DISPERAT AL FERMIERILOR: NU NE DISTRUGEȚI FERMELE!

19 iunie 2020 - 15:43

NU PROMULGAȚI LEGEA MIROSURILOR! Federația PRO AGRO a transmis către AGROINFO o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis. Fermierii români sunt la un pas de revoltă și fac apel la președintele țării să nu promulge Legea mirosurilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Sfatul medicului

Sfatul medicului
Dacă vă e frică să nu vă îngrăşaţi... Detalii