Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură – vis de cercetător!

Publicat: 21 august 2017 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.

După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.

„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.

„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”

Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.

Buzau-Vanătoru_b

Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.

La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.

Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.

Vizualizat: 1373 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

ANT la oi când îl dați? Anunțul APIA ACUM despre plata ajutoarelor naționale tranzitorii!

ANT la oi când îl dați? Anunțul APIA ACUM despre plata ajutoarelor naționale tranzitorii!

26 ianuarie 2023 - 10:16

Fermierii, crescătorii de animale așteaptă plata ajutoarelor naționale tranzitorii, ANT, aferente anului de cerere 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță acum când va fi demarată plata acestor ajutoare din bugetul de stat, subvenții acordate atât crescătorilor de animale, cât și fermierilor din vegetal.

Un mare fermier despre micii fermieri, crescători: Ar trebui să fie și ei contribuabili la bugetul de stat!

Un mare fermier despre micii fermieri, crescători: Ar trebui să fie și ei contribuabili la bugetul de stat!

25 ianuarie 2023 - 17:45

Teodor Aflat, considerat cel mai mare fermier din Transilvania, cel al cărui nume este legat de salvarea Fabricii de zahăr din Luduș, a declarat, într-un interviu acordat revistei Formula AS, că micii fermieri, ciobanii, crescătorii de animale ar trebui să fie contribuabili la bugetul de stat, pentru că și ei primesc subvenții la fel ca fermierii mari și nu e corect să-și vândă la negru produsele. 

Fermierul Mihai Chesnoiu: În 2023 ar trebui să avem o creștere de 40-50% a prețului legumelor!

Fermierul Mihai Chesnoiu: În 2023 ar trebui să avem o creștere de 40-50% a prețului legumelor!

24 ianuarie 2023 - 13:12

Fermierul Mihai Chesnoiu din Slatina consideră că prețul legumelor ar trebui să crească anul acesta la producători cu 40-50% pentru ca agricultorii să-și poată acoperi o parte din cheltuielile din ferme. 

Mesajul unui crescător de vaci pentru APIA!

Mesajul unui crescător de vaci pentru APIA!

23 ianuarie 2023 - 19:10

Vechi crescător de vaci Aurel Nieș din județul Arad spune că se teme că va rămâne fără subvenția APIA pe suprafață din pricina noului tip de control, introdus de anul acesta, monitorizarea. Crescătorul de vaci are un mesaj pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ghiță Ciobanul a fost astăzi la prim-ministrul României: Oierii aduc bani în țară!

Ghiță Ciobanul a fost astăzi la prim-ministrul României: Oierii aduc bani în țară!

19 ianuarie 2023 - 16:58

Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC) a fost astăzi la prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Am fost la domnul prim-ministru pentru problemele noastre, ale ciobanilor, pentru a-i cere sprijin, pentru că suntem un sector care aduce bani în țară, nu scoate bani din țară, a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.

Fermier român: Trebuie să ne orientăm spre culturile agricole de odinioară!

Fermier român: Trebuie să ne orientăm spre culturile agricole de odinioară!

19 ianuarie 2023 - 12:48

Fermierii din țara noastră trebuie să-și adapteze culturile la schimbările climatice și să vină cu noi tehnologii de lucru. Fermierul Nicolae Apopi, fost președinte Clubul Fermierilor Români, a declarat, la Radio România Actualități, că lipsa precipitațiilor și diferențele mari de temperatură afectează grav culturile de grâu sau porumb.

Vreți să îngropați oieritul din România?!

Vreți să îngropați oieritul din România?!

18 ianuarie 2023 - 08:22

Crescătorii de ovine din România sunt gata să iasă în stradă cu turmele de mioare dacă parlamentarii vor vota un proiect de lege care interzice exportul de animale vii. O prostie, o aberație de lege care distruge oieritul, spune oierul Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.

Plăți așteptate! APIA, răspuns pentru fermieri prin intermediul AGROINFO!

Plăți așteptate! APIA, răspuns pentru fermieri prin intermediul AGROINFO!

16 ianuarie 2023 - 15:50

Agroinfo a publicat scrisoarea fermierului Ioan Rusu din județul Cluj care, la fel ca mulți alți fermieri, crescători de animale, așteaptă de mult timp plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor prin intermediul Agroinfo.

Micii fermieri: Trei vaci aduc aceeași sumă ca un hectar de solarii!

Micii fermieri: Trei vaci aduc aceeași sumă ca un hectar de solarii!

12 ianuarie 2023 - 21:08

Fermierii, mai ales cei mici, spun că sunt neinformați și „pe cont propriu” , comunicările din partea Ministerului Agriculturii fiind incomplete și prea puțin lămuritoare. În plus, față de perioada precedentă, acum, dacă statul nu cheltuie banii, nu se mai reportează de pe un an pe altul, scrie adevărul.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii