Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură – vis de cercetător!

Publicat: 21 august 2017 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.

După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.

„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.

„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”

Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.

Buzau-Vanătoru_b

Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.

La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.

Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.

Vizualizat: 1157 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

UNII IAU SUBVENȚII APIA PE VACI MOARTE ȘI FERMIERII NU IAU PE ALEA VII!

UNII IAU SUBVENȚII APIA PE VACI MOARTE ȘI FERMIERII NU IAU PE ALEA VII!

22 octombrie 2020 - 09:35

CRUNTĂ NEDREPTATE! Nici de data asta Uniunea Europeană nu a dorit să înlăture această nedreptate, data de referință sau istorică la bovine. O aberație care le permite unora să încaseze subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe vaci moarte, demult îngropate sau vândute. Acești beneficiari de subvenții nu mai sunt crescători de vaci, nu mai cheltuie cu vacile, dar iau banii pentru simplul motiv că au avut vaci la data istorică de 31 ianuarie 2013.

ANUNȚ IMPORTANT PENTRU TOȚI APICULTORII!

ANUNȚ IMPORTANT PENTRU TOȚI APICULTORII!

21 octombrie 2020 - 09:37

TERMEN 31 DECEMBRIE 2020! Atenție, apicultori, intrați în legalitate! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irimei, cunoscut pe Facebook Marian Stuparul Oltean, anunță apicultorii că e foarte important să intre în legalitate până la data de 31 decembrie 2020. De asemenea, consilierul îi anunță că se va modifica Ordinul MADR 251/2017 care-i privește pe apicultori.

FERMIERII REVOLTAȚI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ LE SPUNĂ PE CE A DAT 200.000 DE EURO!

FERMIERII REVOLTAȚI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ LE SPUNĂ PE CE A DAT 200.000 DE EURO!

21 octombrie 2020 - 08:59

AMENINȚĂ CU JUDECATA! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere explicații de la Ministerul Agriculturii pentru plata cotizației de 200.000 de euro la organizația europeană COPA COGECA. Revoltați, fermierii vor să știe de ce ministerul a plătit cotizația doar pentru anumite organizații. Ei amenință că vor acționa în instanță MADR. Inserăm comunicatul Uniunii Salvăm Țăranul Român.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

17 octombrie 2020 - 13:29

EXCLUSIV. Plafonarea chiriei pe pășune, prioritate la pășuni pentru crescătorii de animale, sprijin cuplat care să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine, o taxă pe cap de animal care să-i scape pe fermieri de amenzile ITM, o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, centre de colectare a lânii făcute de asociațiile oierilor, sunt subiectele discutate de oieri, vineri, cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

TÂNĂR FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI: SUNT FIU DE FERMIERI ȘI M-AM ÎNTORS LA PRIMA MEA DRAGOSTE, AGRICULTURA!

TÂNĂR FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI: SUNT FIU DE FERMIERI ȘI M-AM ÎNTORS LA PRIMA MEA DRAGOSTE, AGRICULTURA!

15 octombrie 2020 - 09:32

FERMIERI DIN LINIA ÎNTÂI. Vlad Stamatin este fermier în cadrul Moldova Farming, care exploatează peste 10.000 de hectare în regiunea Moldovei, județele Neamț, Vrancea și Bacău. Tânărul a lucrat în vânzări, dar a renunțat. Părinții mei sunt fermieri și m-am întors la prima mea dragoste, agricultura, spune tânărul fermier. Ce și-ar dori? În primul rând, să scape de birocrație.

PREȚUL UNUI CERTIFICAT DE ORIGINE PENTRU VACI AJUNGE ȘI LA 1.000 DE LEI/VACĂ!

PREȚUL UNUI CERTIFICAT DE ORIGINE PENTRU VACI AJUNGE ȘI LA 1.000 DE LEI/VACĂ!

15 octombrie 2020 - 08:55

BOVINE CU ORIGINE. Crescătorii de vaci susțin că asociațiile le percep un preț pentru certificatul de origine care se poate ridica și la 1.000 de lei pe cap de vacă. O bovină care are un astfel de document se califică pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, cifrată, pentru anul 2019, la 380 de euro/cap de vacă de lapte și la circa 240 de euro/cap de vacă de carne.

MESAJ LAPAR PENTRU FERMIERI!

MESAJ LAPAR PENTRU FERMIERI!

14 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, Nicu Vasile a participat la o întâlnire de lucru organizată de PSD și are un mesaj pentru agricultorii români, anunță LAPAR într-un  comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO. Inserăm mesajul fermierului-șef.

FERMIERUL OVIDIU ONIȘOR: SUNTEM LA CHEREMUL PRIMARILOR ȘI AL VÂNĂTORILOR!

FERMIERUL OVIDIU ONIȘOR: SUNTEM LA CHEREMUL PRIMARILOR ȘI AL VÂNĂTORILOR!

14 octombrie 2020 - 10:55

GLASUL FERMIERULUI DIN ROMÂNIA! Exploatează 1.000 de hectare în Transilvania și are 280 de vaci. Un fermier mare care reprezintă compania Ada Prod Com, Viișoara, județul Cluj. Chiar dacă este un mare fermier român are de furcă cu primarii și cu vânătorii. Primarii pun bețe-n roate intabulării terenurilor agricole, elaborării planurilor parcelare, iar vânătorii se distrează pe banii fermierilor în timp ce aceștia au de suferit de pe urma pagubelor provocate de mistreți.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii