Adama
Vinasa Rompak

Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură – vis de cercetător!

Publicat: 21 august 2017 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Banca de gene pentru legumicultură ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, susţine Costel Vînătoru.

După ce Guvernul României a emis HG 524/2017 prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău.

„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”, ne-a declarat acad. dr.ing. Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.

„Am pierdut şi pierdem câteva ceva din trecutul şi viitorul nostru!”
Omul de ştiinţă a continuat, precizând următoarele: „Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”

Despre necesitatea acestui demers au fost angajate discuţii la nivel academic şi la vârful ministerului Agriculturii. Ministrul Daea s-a arătat interesat de această idee, promiţând ca o va sprijini să se materializeze, să fie pusă în operă.
„Am ridicat problema necesităţii înfiinţării acestor bănci de gene pe domenii. Noi avem o instituţie de acest gen la Suceava care deserveşte toată agricultura României. Suntem în mileniul III, acum nu mai vorbim de schimburi de soiuri sau de genotipuri, ci vorbim de schimburi de gene, deci avem nevoie de profunzime; se poate face la nivel genetic prin infiinţarea acestor bănci de gene pe domenii”, a precizat cercetătorul.

Buzau-Vanătoru_b

Costel Vînătoru a explicat că legumicultura, însoţită de domeniile conexe: floricultură, plante aromatice şi medicinale, are nevoie de o bancă de gene pentru a se inventaria şi conserva patrimoniul genetic naţional. Iar peste toate aceste bănci de gene pe domenii să fie un depozit central unde genotipurile, (adică toate soiurile colectate, inventariate, determinate genetic foarte bine, fişate) să fie puse la păstrare pentru generaţiile viitoare pe termen mediu şi lung.
„Trebuia să o facem demult, am pierdut foarte multe soiuri ale noastre din patrimoniul genetic şi este trist că, dacă nu ne trezim, vom pierde foarte mult şi grav este că nu putem lăsa urmaşilor noştri această zestre genetică care ţine şi de identitatea noastră naţională”, a susţinut cercetătorul buzoian.

La „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura românească
Costel Vînătoru a propus ca viitoarea bancă de gene să fie la staţiune că la „Experimentala” Buzău se găseşte cea mai valoroasă resursă genetică din legumicultura ce cuprinde peste 10 mii de genotipuri în colecţiile laboratorului staţiunii şi ar fi bine să fie utilizată şi adusă la standardele necesare.
Potrivit acestuia, viitoarea bancă de gene nu se doreşte a fi o magazie de seminţe, ci o instituţie modernă aliniată la standardele ştiinţifice actuale, să aibă laboratoare de selectare a seminţelor, de analiză din punctul de vedere al stării de sănătate a seminţelor şi, bineînţeles, laborator de amprentare genetică ca patrimoniul să poată fi protejat.

Întânire cu ministru Agriculturii
Potrivit unei agende de lucru dinainte stabilite, luni, 28 august, conducerea SCDL Buzău va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi printre alte probleme legate de reorganizarea şi finanţarea unităţii de la bgetul de stat, va fi abordată şi stadiul în care se află proiectul de act mormativ privind înfiinţarea băncii de gene pentru legumicultură, floricultură şi plante aromatice şi medicinale.

Vizualizat: 1528 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii