Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.
Creşterea preţului uleiului vegetal, precum şi producţia redusă au făcut ca importurile de semințe de floarea-soarelui ale UE-27 în sezonul actual (iulie 2022 - iunie 2023) să depăşească deja toate volumele anuale de import de după 2003/2004. Numai în perioada 1 iulie-4 decembrie, Uniunea Europeană a importat deja 1,32 milioane de tone de floarea-soarelui, faţă de numai 197 mii de tone importate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor provizorii ale Comisiei Europene.
În "plin" război, fermierii ucrainieni au recoltat în acest sezon 36,1 milioane de tone de cereale, cu un randament mediu de 4,24 t/ha. Ca urmare a invaziei ruse și a ocupării temporare a unor teritorii care, de obicei, prezentau randamente ridicate, producţia medie de porumb estimată a se obţine în Ucraina în acest sezon este de 5,83 tone/ha, cu cca. 17% mai mică față de sezonul precedent. Prin urmare, cu 66% mai puțin porumb a fost recoltat și se află în silozuri, comparativ cu aceeași dată a anului trecut (9,6 milioane de tone, față de 28 milioane de tone la aceeaşi dată a anului trecut).
Cel mai recent raport al Departamentului american al Agriculturii (USDA) menţine estimarea privind producţia de grâu a Statelor Unite la 45 milioane de tone și exporturile la 21 milioane de tone. Chiar dacă se aşteaptă o reducere a producţiei de grâu din Argentina, acesta este compensată de creşterile producţiei din Australia, Kazahstan şi Marea Britanie, în timp ce producţia rusă se menţine la 91 de milioane de tone. De asemenea, stocurile globale de la începutul sezonul 2022/2023 au fost majorate cu 300 de mii de tone, iar producția mondială este estimată de USDA la 782,7 milioane de tone, în creştere cu aproape un milion de tone faţă de raportul anterior, iar stocurile de la finalul sezonului se aşteaptă să fie de 267,8 milioane de tone.
Inițiativa pentru transportul în siguranță al produselor agricole pe Marea Neagră a fost prelungită cu încă 120 de zile, s-a anunţat printr-o notă oficială a ONU la Istanbul, iar garanţii acordului rămân doar Organizația Națiunilor Unite și Turcia. Pe lângă prelungirea cu doar 120 de zile a "coridorului de cereale", s-a confirmat, de asemenea, că portul Mykolaiv nu a fost inclus în acord, deşi Ucraina a făcut apel cu o propunere de prelungire a inițiativei pentru cel puțin un an și de includere a portului Mykolaiv în această inițiativă.
Deşi au existat discuții anterioare privind anularea cotelor de export pentru cereale, Rusia ia din nou în considerare stabilirea unei cote de export de 25,5 milioane de tone începând din februarie și până la sfârșitul sezonului acutual, conform declaraţiilor ministrului agriculturii Dmitriy Patrushev, apărute în presa rusă. Decizia finală urmează să fie aprobată de guvernul rus.
Rusia și-a suspendat participarea la "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră", acordul prin care începând din iulie s-au deschis porturile ucrainene pentru exportul de produse agricole. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă (29.10.2022) că va opri participarea în cadrul acordului, invocând represalii pentru "actul de terorism" al Kievului împotriva navelor de război rusești. De asemenea, Rusia a transmis că suspendă acordul pentru un "termen nedeterminat", deoarece nu poate "garanta siguranța navelor civile" care călătoresc în cadrul pactului.
0