Agricultura pare a fi, de multe ori, izvor nesecat de incertitudine, nemulţumire şi neajuns. Acesta este mesajul principal transmis de cititorii AgroInfo, care ne scriu la secţiunea "Vocea Fermierului".
De această dată, am făcut o selecţie a comentariilor primite în ultima perioadă pentru a pune în lumină principalele probleme cu care se confruntă fermierii la ora actuală.
Biruri prea mari pentru micii fermieri
Micii fermieri se simt nedreptăţiţi şi subjugaţi de impozitele pe care trebuie să le plătească statului, în condiţiile în care producţia nu este nici pe departe suficient de bună pentru ca valorificarea să poată acoperi toate costurile.
În acest context, Liviu Brătulescu susţine că micii fermieri nu sunt sprijiniţi de statul român cu... nimic. “Noi, micii fermieri, nu suntem ajutaţi de stat cu nimic! Acum trebuie să plătim şi impozitul pe profit, profit care, în cazul meu, nu există. Am o livadă de 5 ha care nu a rodit din cauza timpului nefavorabil, a bătrâneţii etc. Ce să vând ca să obţin 4.800 de lei? Să presupunem că aş fi avut recolta... unde duceam producţia, când la nivel naţional nu există nici un centru de achiziţie? Pe timpul comuniştilor exista aşa ceva, putea omul să mai scoată un ban, acum... Aceşti adormiţi de guvernanţi nu ştiu decât să promită marea cu sarea în ajunul alegerilor, iar după alegeri îşi văd de afacerile lor, uitând de cei ce produc hrana ţării. Eu i-aş pune pe toţi să muncească timp de 4 ani, cât au mandatul, în agricultură, să vadă cât se câştigă din acest sector şi apoi i-aş pune înapoi pentru a redresa situaţia. Au promis că pe 5 septembrie se va plăti avansul de bani în contul SAPS, dar nici până acum nu s-au virat!”, ne-a scris Brătulescu.
O altă problemă ridicată de un cititor anonim a fost legată de contribuţia la sănătate, o nouă taxă prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Acesta ne-a scris: “Alarmă privind OUG 88/2013! După ce au băgat impozitiul pe veniturile din arendă, acum, prin acest Ordin, ne mai cocoşează şi cu contribuţia la sănătate. Chiar nu se vede că acestea sunt biruri pentru fermieri şi nu pentru arendatori? Aceştia din urmă nici nu vor să audă de aşa ceva, deci intră în sarcina plătitorului de arendă! Taxele cresc, costurile cu înfiinţarea culturilor cresc, preţurile la cereale scad! Mai rezistăm, oare?”, întreabă retoric fermierul.
“De ce gândiţi pe termen scurt şi desfiinţaţi micii producătorii, în loc să aveţi constant pe cine jecmăni?”
Producţia agricolă bună din acest an nu le-a adus nici pe departe bunăstarea aşteptată agricultorilor români. Pe cât de mult s-au bucurat la recoltare, tot pe atât s-au mâhnit la vânzare. Traderii au explicat în cadrul unei conferinţe pe teme de specialitate că la scăderea preţurilor au contribuit mai mulţi factori, printre care şi cheltuielile cu logistica, transportul şi depozitarea. Fermierii însă, sunt de altă părere. Un cititor semnat Mic Fermier ne-a scris: “Interesant... Putem deduce că anul trecut, când grâul a avut preţul de 1 leu/kg, floarea soarelui 2 lei/kg şi porumbul 90 de bani/kg, nu au fost cheltuieli cu logistică, transport, taxe de port etc. Să nu vorbim cât s-au scumpit inputurile şi motorina faţă de 2012, subvenţiile o să fie la fel, acciză la motorină nu mai primim, impozite pe norma de venit sunt, preţuri... nu sunt. De ce nu spuneţi lucrurilor pe nume şi nu recunoaşteţi că trebuie acoperite pierderile pe anul trecut? De ce gândiţi pe termen scurt şi desfiinţaţi producătorii mici, în loc să gândiţi pe termen lung şi să aveţi constant pe cine jecmăni?”, întreabă fermierul.
Un alt cititor AgroInfo, Ghiţă A., consideră că prin reducerea preţurilor oamenii vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile, o situaţie propice pentru cei care vor să achiziţioneze teren după 2014. “Hoţia se manifestă în sensul că preţurile sunt ţinute extrem de jos, pentru ca oamenii să abandoneze terenurile şi apoi să fie cumpărate la preţuri de nimic. Asta în condiţiile în care, după 2014, se dă liber la cumpărarea terenurilor de către străini. Mafia lucrează cu cap, iar guvernanţii noştri dorm sau îi ajută făcându-se că nu înţeleg”, susţine cititorul.
PRECIZARE. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro.
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Da click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părerea ta: