Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: Taxe şi impozite sunt, preţuri... nu sunt

Publicat: 23 octombrie 2013 - 20:36
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura pare a fi, de multe ori, izvor nesecat de incertitudine, nemulţumire şi neajuns. Acesta este mesajul principal transmis de cititorii AgroInfo, care ne scriu la secţiunea "Vocea Fermierului".

De această dată, am făcut o selecţie a comentariilor primite în ultima perioadă pentru a pune în lumină principalele probleme cu care se confruntă fermierii la ora actuală.

Biruri prea mari pentru micii fermieri
Micii fermieri se simt nedreptăţiţi şi subjugaţi de impozitele pe care trebuie să le plătească statului, în condiţiile în care producţia nu este nici pe departe suficient de bună pentru ca valorificarea să poată acoperi toate costurile.
În acest context, Liviu Brătulescu susţine că micii fermieri nu sunt sprijiniţi de statul român cu... nimic. “Noi, micii fermieri, nu suntem ajutaţi de stat cu nimic! Acum trebuie să plătim şi impozitul pe profit, profit care, în cazul meu, nu există. Am o livadă de 5 ha care nu a rodit din cauza timpului nefavorabil, a bătrâneţii etc. Ce să vând ca să obţin 4.800 de lei? Să presupunem că aş fi avut recolta... unde duceam producţia, când la nivel naţional nu există nici un centru de achiziţie? Pe timpul comuniştilor exista aşa ceva, putea omul să mai scoată un ban, acum... Aceşti adormiţi de guvernanţi nu ştiu decât să promită marea cu sarea în ajunul alegerilor, iar după alegeri îşi văd de afacerile lor, uitând de cei ce produc hrana ţării. Eu i-aş pune pe toţi să muncească timp de 4 ani, cât au mandatul, în agricultură, să vadă cât se câştigă din acest sector şi apoi i-aş pune înapoi pentru a redresa situaţia. Au promis că pe 5 septembrie se va plăti avansul de bani în contul SAPS, dar nici până acum nu s-au virat!”, ne-a scris Brătulescu.

O altă problemă ridicată de un cititor anonim a fost legată de contribuţia la sănătate, o nouă taxă prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Acesta ne-a scris: “Alarmă privind OUG 88/2013! După ce au băgat impozitiul pe veniturile din arendă, acum, prin acest Ordin, ne mai cocoşează şi cu contribuţia la sănătate. Chiar nu se vede că acestea sunt biruri pentru fermieri şi nu pentru arendatori? Aceştia din urmă nici nu vor să audă de aşa ceva, deci intră în sarcina plătitorului de arendă! Taxele cresc, costurile cu înfiinţarea culturilor cresc, preţurile la cereale scad! Mai rezistăm, oare?”, întreabă retoric fermierul.

“De ce gândiţi pe termen scurt şi desfiinţaţi micii producătorii, în loc să aveţi constant pe cine jecmăni?”
Producţia agricolă bună din acest an nu le-a adus nici pe departe bunăstarea aşteptată agricultorilor români. Pe cât de mult s-au bucurat la recoltare, tot pe atât s-au mâhnit la vânzare. Traderii au explicat în cadrul unei conferinţe pe teme de specialitate că la scăderea preţurilor au contribuit mai mulţi factori, printre care şi cheltuielile cu logistica, transportul şi depozitarea. Fermierii însă, sunt de altă părere. Un cititor semnat Mic Fermier ne-a scris: “Interesant... Putem deduce că anul trecut, când grâul a avut preţul de 1 leu/kg, floarea soarelui 2 lei/kg şi porumbul 90 de bani/kg, nu au fost cheltuieli cu logistică, transport, taxe de port etc. Să nu vorbim cât s-au scumpit inputurile şi motorina faţă de 2012, subvenţiile o să fie la fel, acciză la motorină nu mai primim, impozite pe norma de venit sunt, preţuri... nu sunt. De ce nu spuneţi lucrurilor pe nume şi nu recunoaşteţi că trebuie acoperite pierderile pe anul trecut? De ce gândiţi pe termen scurt şi desfiinţaţi producătorii mici, în loc să gândiţi pe termen lung şi să aveţi constant pe cine jecmăni?”, întreabă fermierul.
Un alt cititor AgroInfo, Ghiţă A., consideră că prin reducerea preţurilor oamenii vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile, o situaţie propice pentru cei care vor să achiziţioneze teren după 2014. “Hoţia se manifestă în sensul că preţurile sunt ţinute extrem de jos, pentru ca oamenii să abandoneze terenurile şi apoi să fie cumpărate la preţuri de nimic. Asta în condiţiile în care, după 2014, se dă liber la cumpărarea terenurilor de către străini. Mafia lucrează cu cap, iar guvernanţii noştri dorm sau îi ajută făcându-se că nu înţeleg”, susţine cititorul.

PRECIZARE. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro.

Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?

Da click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părerea ta:

http://www.agroinfo.ro/vegetal/vocea-fermierului/politic/politica-nationala/subiecte-la-zi/subventii/economic/vocea-fermierului-taxe-si-impozite-sunt-preturi-nu-sunt#comment

Vizualizat: 3009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
STANESCU
|
10. 25, 2013. Friday 12:19

In tara asta toti vor sa-l jupoaie pe taran. Un exemplu ar fi dosarele pentru subventia la bovine.Printe celelalte acte necesare in ordonanta 920 au strecurat un punct unde se spune ca este nevoie si de o adeverinta de la o asociatie a crescatorilor de bovine indiferent daca esti membru sau nu la acea asociatie. Adeverinta se elibereaza de catre asociatie chipurile gratuit. Vreau sa spun ca nu a eliberat nimeni gratuit adeverinta, toti au cerut bani, de la 30 lei in sus fiecare cum a putut sa jecmanesca pe bietul taran Cand am ajuns si eu sa depun dosarul respectiv, adeverinta mi-a fost data inapoi, la dosar ramanand celelelte acte. Am intrebat de ce?Functionara de la apia mi-a raspuns ca nu este treaba ei ce fac altii Am sunat la acea asociatie si raspunsul a fost ca acea ordonanta este aiurea facuta, ei sunt firma privata si nu presteaza servici gratuite . Unde este adevarul ca eu nu m-am lamurit si am fost usurata de 30 lei altfel nu imi primeau dosarul pentru subventie In tara asta fiecare isi face legea.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii