Campania viticolă de cules este în plină desfăşurare. Potrivit estimărilor (Patronatului Naţional al Viei şi Vinului) PNVV, producţia de vin 2016 va fi în parametrii ultimilor ani, în jurul cantităţii de 4 mil. de hectolitri.
Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obţinerii vinurilor de calitate.
Tratamentele fitosanitare fac diferenţa
“Se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal. Aceste diferenţe sunt create de doi factori: condiţiile climatice şi atenţia dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare. Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care şi-au făcut la timp aceste tratamente au producţii foarte bune, nefiind afectaţi de mâna sau de făinare”, susţine Ovidiu Gheorghe, director general PNVV, într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, principala provocare a acestei campanii este găsirea forţei de muncă sezoniere.
Producţii la nivel zonal
În urma discuţiilor avute cu producătorii de vin, PNVV prognozează că, urmare a efectelor climei (grindină - izolat în Dealu Mare, seceta din sudul ţării - Oltenia şi Dobrogea) şi a presiunii fitosanitare asupra plantaţiilor, situaţia la nivel naţional, comparativ cu anul precedent, se prezintă astfel:
• Moldova (Huşi, Iaşi, Cotnari) – producţie cu 15 – 20% mai mare
• Vrancea – producţie cu 20% mai mare
• Dealu Mare – comparativ egal cu anul trecut (variaţii mari între producători, unii înregistrând pierderi şi de 30% faţă de 2015)
• Dobrogea – producţie cu 30% mai mică
• Oltenia – producţie cu 20 % mai mică
• Banat – producţie cu 10% mai mare
• Transilvania comparativ egal cu anul trecut (probabil cu 10% mai mare)
“Perioada prelungită de insolaţia şi nivelul precipitaţiilor din acest an ne îndreptăţesc să afirmăm că în arealele viticole cu tradiţie şi la producătorii de vin care au făcut investiţii în tehnologie în ultimii ani pentru creşterea nivelului de competitivitate, producţia de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ”, adaugă Ovidiu Gheorghe.
La nivel European, în debutul verii, Franţa anunţă diminuarea producţie de struguri iar Spania anunţă creşterea acesteia, ultim aspect care va genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat.
În România preţul de tranzacţionarea al strugurilor din soiuri nobile pentru producer vinului variază între 1 leu/kg şi 1,5 lei/kg, în funcţie de zonă, de culoare şi de calitatea strugurilor.
NICIUN reprezentant în MADR
Din punct de vedere al investiţiilor realizate cu sprijin European în domeniul vie-vin, dacă până în 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultură, cu absorbţie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, în ultimii doi ani am coborât la cca. 40% din cauza birocraţiei excesive instituite de MADR şi a lipsei de profesionalism şi de interes din partea acestei instituţii. Spre exemplificare, în APIA şi Ministerul Agriculturii, Direcţia Politici, nu există niciun angajat specializat în domeniul vitivinicol!!!