Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

VIN ROMÂNESC de CALITATE. PROGNOZE privind PRODUCŢIILE din 2016!

Publicat: 26 septembrie 2016 - 13:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania viticolă de cules este în plină desfăşurare. Potrivit estimărilor (Patronatului Naţional al Viei şi Vinului) PNVV, producţia de vin 2016 va fi în parametrii ultimilor ani, în jurul cantităţii de 4 mil. de hectolitri.

Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obţinerii vinurilor de calitate.

Tratamentele fitosanitare fac diferenţa
“Se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal. Aceste diferenţe sunt create de doi factori: condiţiile climatice şi atenţia dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare. Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care şi-au făcut la timp aceste tratamente au producţii foarte bune, nefiind afectaţi de mâna sau de făinare”, susţine Ovidiu Gheorghe, director general PNVV, într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, principala provocare a acestei campanii este găsirea forţei de muncă sezoniere.

Producţii la nivel zonal
În urma discuţiilor avute cu producătorii de vin, PNVV prognozează că, urmare a efectelor climei (grindină - izolat în Dealu Mare, seceta din sudul ţării - Oltenia şi Dobrogea) şi a presiunii fitosanitare asupra plantaţiilor, situaţia la nivel naţional, comparativ cu anul precedent, se prezintă astfel:
•    Moldova (Huşi, Iaşi, Cotnari) – producţie cu 15 – 20% mai mare
•    Vrancea – producţie cu 20% mai mare
•    Dealu Mare – comparativ egal cu anul trecut (variaţii mari între producători, unii înregistrând pierderi şi de 30% faţă de 2015)
•    Dobrogea – producţie cu 30% mai mică
•    Oltenia – producţie cu 20 % mai mică
•    Banat – producţie cu 10% mai mare
•    Transilvania comparativ egal cu anul trecut (probabil cu 10% mai mare)
“Perioada prelungită de insolaţia şi nivelul precipitaţiilor din acest an ne îndreptăţesc să afirmăm că în arealele viticole cu tradiţie şi la producătorii de vin care au făcut investiţii în tehnologie în ultimii ani pentru creşterea nivelului de competitivitate, producţia de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ”, adaugă Ovidiu Gheorghe.
La nivel European, în debutul verii, Franţa anunţă diminuarea producţie de struguri iar Spania anunţă creşterea acesteia, ultim aspect care va genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat.
În România preţul de tranzacţionarea al strugurilor din soiuri nobile pentru producer vinului variază între 1 leu/kg şi 1,5 lei/kg, în funcţie de zonă, de culoare şi de calitatea strugurilor.

NICIUN reprezentant în MADR
Din punct de vedere al investiţiilor realizate cu sprijin European în domeniul vie-vin, dacă până în 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultură, cu absorbţie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, în ultimii doi ani am coborât la cca. 40% din cauza birocraţiei excesive instituite de MADR şi a lipsei de profesionalism şi de interes din partea acestei instituţii. Spre exemplificare, în APIA şi Ministerul Agriculturii, Direcţia Politici, nu există niciun angajat specializat în domeniul vitivinicol!!!

Vizualizat: 1521 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii