Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

VIN ROMÂNESC de CALITATE. PROGNOZE privind PRODUCŢIILE din 2016!

Publicat: 26 septembrie 2016 - 13:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania viticolă de cules este în plină desfăşurare. Potrivit estimărilor (Patronatului Naţional al Viei şi Vinului) PNVV, producţia de vin 2016 va fi în parametrii ultimilor ani, în jurul cantităţii de 4 mil. de hectolitri.

Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obţinerii vinurilor de calitate.

Tratamentele fitosanitare fac diferenţa
“Se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal. Aceste diferenţe sunt create de doi factori: condiţiile climatice şi atenţia dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare. Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care şi-au făcut la timp aceste tratamente au producţii foarte bune, nefiind afectaţi de mâna sau de făinare”, susţine Ovidiu Gheorghe, director general PNVV, într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, principala provocare a acestei campanii este găsirea forţei de muncă sezoniere.

Producţii la nivel zonal
În urma discuţiilor avute cu producătorii de vin, PNVV prognozează că, urmare a efectelor climei (grindină - izolat în Dealu Mare, seceta din sudul ţării - Oltenia şi Dobrogea) şi a presiunii fitosanitare asupra plantaţiilor, situaţia la nivel naţional, comparativ cu anul precedent, se prezintă astfel:
•    Moldova (Huşi, Iaşi, Cotnari) – producţie cu 15 – 20% mai mare
•    Vrancea – producţie cu 20% mai mare
•    Dealu Mare – comparativ egal cu anul trecut (variaţii mari între producători, unii înregistrând pierderi şi de 30% faţă de 2015)
•    Dobrogea – producţie cu 30% mai mică
•    Oltenia – producţie cu 20 % mai mică
•    Banat – producţie cu 10% mai mare
•    Transilvania comparativ egal cu anul trecut (probabil cu 10% mai mare)
“Perioada prelungită de insolaţia şi nivelul precipitaţiilor din acest an ne îndreptăţesc să afirmăm că în arealele viticole cu tradiţie şi la producătorii de vin care au făcut investiţii în tehnologie în ultimii ani pentru creşterea nivelului de competitivitate, producţia de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ”, adaugă Ovidiu Gheorghe.
La nivel European, în debutul verii, Franţa anunţă diminuarea producţie de struguri iar Spania anunţă creşterea acesteia, ultim aspect care va genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat.
În România preţul de tranzacţionarea al strugurilor din soiuri nobile pentru producer vinului variază între 1 leu/kg şi 1,5 lei/kg, în funcţie de zonă, de culoare şi de calitatea strugurilor.

NICIUN reprezentant în MADR
Din punct de vedere al investiţiilor realizate cu sprijin European în domeniul vie-vin, dacă până în 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultură, cu absorbţie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, în ultimii doi ani am coborât la cca. 40% din cauza birocraţiei excesive instituite de MADR şi a lipsei de profesionalism şi de interes din partea acestei instituţii. Spre exemplificare, în APIA şi Ministerul Agriculturii, Direcţia Politici, nu există niciun angajat specializat în domeniul vitivinicol!!!

Vizualizat: 1581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

Sercadis® e soluţia puternică şi flexibilă pentru culturile de viţă de vie, măr şi păr

Sercadis® e soluţia puternică şi flexibilă pentru culturile de viţă de vie, măr şi păr

04 martie 2020 - 15:32

Sercadis® este un fungicid BASF, cu performanţe deosebite în protecţia împotriva făinării la viţa de vie, precum şi a rapănului şi a făinării la măr şi păr.

Isărescu: 'Relaţia partenerială dintre fermieri şi bănci merită mai multă implicare din ambele părţi'

Isărescu: 'Relaţia partenerială dintre fermieri şi bănci merită mai multă implicare din ambele părţi'

07 februarie 2020 - 16:53

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a avut şi el o intervenţie în cadrul conferinţei naţionale a membrilor Clubului Fermierilor Români, desfăşurată miercuri la Palatul Parlamentului, unde au participat peste o mie de fermieri din toată ţara.

FRANCEZII au EXPORTAT anul trecut PESTE 200 MILIOANE STICLE de CONIAC!

FRANCEZII au EXPORTAT anul trecut PESTE 200 MILIOANE STICLE de CONIAC!

22 august 2019 - 20:50

CERERE ÎN CREŞTERE. Vânzările mondiale de coniac franţuzesc au crescut pentru al cincilea an la rând, atât ca valoare (+6,9%), cât şi ca volum (+2,5%), a anunţat Biroul naţional interprofesional al coniacului din Franţa (BNIC).

ÎNSURĂȚEII SUNT PROTEJAȚI LA NIVEL EUROPEAN!

ÎNSURĂȚEII SUNT PROTEJAȚI LA NIVEL EUROPEAN!

14 noiembrie 2018 - 21:20

DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATĂ! Comisia Europeană a aprobat miercuri cererea de înregistrare a vinului românesc "Însurăţei" în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

ȚĂRILE UE CARE EXPORTĂ CANTITATEA CEA MAI MARE DE VIN!

ȚĂRILE UE CARE EXPORTĂ CANTITATEA CEA MAI MARE DE VIN!

19 decembrie 2017 - 20:45

MARI PRODUCĂTORI DE VIN SPUMANT!  Statele membre ale Uniunii Europene au exportat, în 2016, o cantitate de 744 milioane de litri de vin spumant, iar 62% din aceste exporturi (465 de milioane de litri) au mers spre alte state membre, arată datele publicate marţi de Eurostat.

SCĂDERE RECORD a PRODUCŢIEI de VIN din FRANŢA!

SCĂDERE RECORD a PRODUCŢIEI de VIN din FRANŢA!

23 iulie 2017 - 21:48

PRODUCŢIE DIMINUATĂ DE VREMEA REA! Producţia de vin a Franţei, al doilea producător mondial de vin, se va situa anul acesta la un nivel scăzut record, arată estimările Ministerului francez al Agriculturii. Celebra regiune Bordeaux ar putea pierde jumătate din producţie!

Patronatul VINULUI, APEL către DECIDENŢII POLITICI!

Patronatul VINULUI, APEL către DECIDENŢII POLITICI!

23 iunie 2017 - 15:40

Comunicat PNVV. În urma Adunării Generale a Patronatului, care a avut loc la Tohani în data de 16 iunie 2017 şi având în vedere dificultăţile cu care se confruntă mediul economic autohton, facem apel Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui României să încheie cât mai urgent disputele politice şi să se preocupe de progresul economiei naţionale, motorul principal al societăţii!, transmite conducerea PNVV într-un comunicat de presă.

VINUL NOU în straie de Sărbătoare la Bucium SA Iaşi

VINUL NOU în straie de Sărbătoare la Bucium SA Iaşi

22 noiembrie 2016 - 16:41

SĂRBĂTOAREA VINULUI NOU. Societatea viti-vinicolă Bucium SA Iaşi a consemnat, în data de 21 octombrie 2016, revenirea la tradiţia de a marca finalul campaniei de recoltare a strugurilor, prin evenimentul intitulat “Sărbătoarea vinului nou” - o întâlnire festivă la care au participat peste 150 de invitaţi.

DAN BOBOC (ADAR): 90% din VINUL COMERCIALIZAT este din ROMÂNIA

DAN BOBOC (ADAR): 90% din VINUL COMERCIALIZAT este din ROMÂNIA

26 octombrie 2016 - 15:39

SECTORUL VITIVINICOL DIN ROMÂNIA ESTE CEL MAI CONSOLIDAT. Declaraţia aparţine lui Dan Boboc, preşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, care întărit totuşi ideea că mai este nevoie de a conştientiza consumatorul către vinul de calitate. 

REGALUL VINULUI ROMÂNESC în sala de Marmură a Casei Presei

REGALUL VINULUI ROMÂNESC în sala de Marmură a Casei Presei

26 octombrie 2016 - 15:38

Începând din 28 octombrie, timp de trei zile, iubitorii vinului au o nouă ocazie de a degusta din licorile româneşti în cadrul celei de-a şasea ediţii a salonului Vintest Bucureşti. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii