Ploile au amânat culesul viei şi au afectat producţia de struguri. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru din Târgu Bujor estimează că producţia de struguri din acest an va fi cu 25% mai mică decât cea de anul trecut.
Potrivit directorului societăţii, Cristina Simion, amânarea culesului şi reducerea producţiei au fost cauzate de starea precară a vremii. „Faţă de anul trecut, întârzierea este de circa trei săptămâni. A plouat mult, uneori zilnic şi sunt chiar sole care s-au stricat. Au fost probleme cu combaterea manei. Per total, aş zice că vom obţine o producţie cu circa 25% mai mică faţă de anul trecut, sub cinci tone la hectar”, a declarat Cristina Simion.
Aceasta a precizat că în cazul în care s-ar începe culesul strugurilor mai devreme, vinul obţinut ar fi de calitate slabă. „S-au luat probe, pe soiuri, pentru verificarea concentraţiei de zahăr. La momentul de faţă este destul de scăzută. Dacă ar fi să recoltăm acum, vinurile pe care le-am obţine ar avea o tărie de cel mult zece grade şi ar fi inferioare celor de anul trecut. Evident, nu asta ne dorim, aşa că amânăm începutul culesului. S-ar putea culege, la acest moment, soiul Oporto, dar nu vorbim aici despre un soi din care iese vreun vin de o calitate deosebită. Şi Ceasla se poate culege, teoretic, dar noi preferăm să mai aşteptăm”, a spus Cristina Simion, potrivit Agerpres.
În judeţul Galaţi sunt 14.986 de hectare cultivate cu vie, dintre care 8.209 ha cu vie nobilă, de vin şi 6.777 ha cu vie de struguri de masă.