Producţia medie de struguri la hectar la nivelul judeţului Prahova se situează, anul acesta, sub jumătatea celei de anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a bolilor care s-au dezvoltat pe fondul umidităţii excesive, însă calitatea vinului nu va fi afectată, strugurii acumulând suficient zahăr, spun specialiştii.
Producţia medie de struguri la hectar la nivelul judeţului Prahova se situează, anul acesta, sub jumătatea celei de anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a bolilor care s-au dezvoltat pe fondul umidităţii excesive, însă calitatea vinului nu va fi afectată, strugurii acumulând suficient zahăr, spun specialiştii.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că producţia medie la hectar la strugurii de vin şi de masă este mai mică decât jumătatea celei care a fost obţinută anul trecut, însă până la finalul campaniei de recoltare valorile vor mai creşte.
Astfel, stadiul de recoltare la strugurii de vin, prezenţi pe o suprafaţă de 7.350 de hectare, este de 10%, producţia medie la hectar fiind de trei tone, faţă de 6,4 tone în 2013. În ceea ce priveşte strugurii de masă, care acoperă 193 de hectare, până în prezent s-au recoltat în proporţie de 87%, iar producţia medie la hectar este de 2,5 tone faţă de 6,8 tone anul trecut.
"Cauzele producţiei scăzute sunt reprezentate de un cumul de factori. Este vorba despre excesul de umiditate de la nivelul solului care a dus la dezvoltarea de boli şi dăunători. Nu s-a putut interveni cu tratament din cauza ploilor, iar mana şi făinarea au produs pagube care se reflectă în producţie", a explicat Marian Marcu.
Potrivit acestuia, cele mai mari pagube sunt la micii fermieri şi în gospodăriile populaţiei, unde producţia a fost afectată în procent de 80%. Pe de altă parte, marii fermieri au dispus de tehnologie şi au putut interveni mai operativ pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor, astfel că gradul de afectare a producţiilor lor este de 10-15%.
Sursa: AGERPRES