Adama
Vinasa Rompak

Prahova: mai puţini struguri, aceeaşi calitate

Publicat: 17 septembrie 2014 - 21:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia medie de struguri la hectar la nivelul judeţului Prahova se situează, anul acesta, sub jumătatea celei de anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a bolilor care s-au dezvoltat pe fondul umidităţii excesive, însă calitatea vinului nu va fi afectată, strugurii acumulând suficient zahăr, spun specialiştii.

Producţia medie de struguri la hectar la nivelul judeţului Prahova se situează, anul acesta, sub jumătatea celei de anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a bolilor care s-au dezvoltat pe fondul umidităţii excesive, însă calitatea vinului nu va fi afectată, strugurii acumulând suficient zahăr, spun specialiştii.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că producţia medie la hectar la strugurii de vin şi de masă este mai mică decât jumătatea celei care a fost obţinută anul trecut, însă până la finalul campaniei de recoltare valorile vor mai creşte.

Astfel, stadiul de recoltare la strugurii de vin, prezenţi pe o suprafaţă de 7.350 de hectare, este de 10%, producţia medie la hectar fiind de trei tone, faţă de 6,4 tone în 2013. În ceea ce priveşte strugurii de masă, care acoperă 193 de hectare, până în prezent s-au recoltat în proporţie de 87%, iar producţia medie la hectar este de 2,5 tone faţă de 6,8 tone anul trecut.

"Cauzele producţiei scăzute sunt reprezentate de un cumul de factori. Este vorba despre excesul de umiditate de la nivelul solului care a dus la dezvoltarea de boli şi dăunători. Nu s-a putut interveni cu tratament din cauza ploilor, iar mana şi făinarea au produs pagube care se reflectă în producţie", a explicat Marian Marcu.

Potrivit acestuia, cele mai mari pagube sunt la micii fermieri şi în gospodăriile populaţiei, unde producţia a fost afectată în procent de 80%. Pe de altă parte, marii fermieri au dispus de tehnologie şi au putut interveni mai operativ pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor, astfel că gradul de afectare a producţiilor lor este de 10-15%.

Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 1387 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Staţiunea Bujoru preconizează o producţie de struguri cu 25% mai mică decât cea de anul trecut

Staţiunea Bujoru preconizează o producţie de struguri cu 25% mai mică decât cea de anul trecut

Ploile au amânat culesul viei şi au afectat producţia de struguri. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru din Târgu Bujor estimează că producţia de struguri din acest an va fi cu 25% mai mică decât cea de anul trecut.

Rep. Moldova va putea exporta în UE de două ori mai multe mere, prune şi struguri de masă, fără taxe vamale

Rep. Moldova va putea exporta în UE de două ori mai multe mere, prune şi struguri de masă, fără taxe vamale

Republica Moldova va putea exporta în Uniunea Europeană de două ori mai multe mere, prune şi struguri de masă fără taxe vamale decât până acum, a decis Comisia Europeană, după ce Rusia a sistat importurile de fructe din Rep. Moldova.

2014 – an dificil pentru viticultură

2014 – an dificil pentru viticultură

Anul acesta ar putea fi unul slab pentru producătorii de vinuri, dacă vremea nu se îndreaptă şi următoarele luni nu vor fi călduroase şi secetoase, susţin aceştia.

Demonstraţii cu utilajele Agrisorg pentru viticultură şi pomicultură

Demonstraţii cu utilajele Agrisorg pentru viticultură şi pomicultură

Luna trecută, firma Agrisorg a organizat, în judeţul Galaţi, două simpozioane de prezentare a utilajelor specifice pentru lucrările din viticultură şi pomicultură, urmate de demonstraţii în două plantaţii gălăţene: la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru şi la livada Eurofruct din satul Viile, comuna Fârţăneşti.

SCDVV Bujoru şi BASF, parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

SCDVV Bujoru şi BASF, parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

În urma unui parteneriat între compania BASF şi SCDVV Bujoru, în luna februarie a.c., la Tecuci, a avut loc un simpozion pe teme de viticultură, la care au participat zeci de fermieri din podgoriile: Dealu Bujorului, Iveşti şi Nicoreşti, din judeţul Galaţi, precum şi din zona viticolă vrânceană, podgoriile Panciu şi Odobeşti şi din judeţele învecinate.

Cum facem conversia la viticultura ecologică?

Cum facem conversia la viticultura ecologică?

De câţiva ani buni, produsele agroalimentare ecologice s-au numărat printre sectoarele de piaţă cu cea mai rapidă creştere pe plan naţional şi internaţional. În aceste tendinţe se înscrie şi producţia viti-vinicolă ecologică.  

Viticultura românească: obiective pentru următorii şapte ani

Viticultura românească: obiective pentru următorii şapte ani

Un punct important al strategiei pentru intervalul 2014-2020 în ceea ce priveşte sectorul viti-vinicol vizează tocmai cercetarea, pentru care specialiştii din domeniu, membri ai SRH, au stabilit trei direcţii strategice ale activităţii de cercetare-dezvoltare.

Viticultura - sector prioritar şi în 2014-2020

Viticultura - sector prioritar şi în 2014-2020

Sectorul viti-vinicol a fost singurul domeniu care în exerciţiul bugetar 2007-2013 a reuşit să absoarbă fondurile europene în proporţie de 100%, dar el rămâne o prioritate şi pentru 2014-2020. 

Buzău: Producţie de struguri de trei ori mai mare decât anul trecut, la Pietroasele

Buzău: Producţie de struguri de trei ori mai mare decât anul trecut, la Pietroasele

Producţia de struguri obţinută în acest an de Staţiunea Vinicolă Pietroasele este de trei ori mai mare decât cea de anul trecut, având şi o calitate foarte bună a declarat, vineri, Ionel Damian, directorul staţiunii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii