Pentru viticultori, iarna nu a fost un anotimp favorabil. Valurile de ger cu temperaturi extrem de joase au pus în pericol viţa-de-vie.
În Ferma 2 Odobeşti a companiei Vincon Vrancea, în suprafaţă de 85 de hectare, pierderile se ştiu foarte bine, pentru că inginerul Florin Gheorghiu, şeful subunităţii de producţie, a purces la evaluarea pagubelor.
Jumătate din fermă, afectată în proporţie de peste 80%
„Deja avem unele zone de-a lungul râurilor sau mai cu seamă pe vale, unde înregistrăm pierderi între 80 şi 100%. Cam jumătate din suprafaţa fermei este afectată de îngheţ în proporţie de peste 70-80%, la această oră. Probabil că nu vor mai fi zile cu multe grade sub minus, dar au fost trei valuri de ger. Cele mai joase temperaturi s-au înregistrat de Anul Nou şi de Bobotează. După datele luate de la Institutul de Specialitate şi de la Staţiunea de Cercetare de la Odobeşti, în noaptea de Revelion, au fost temperaturi de minus 23,5 grade C, înregistrate pe cârligele de viţă-de-vie. Gerul a sensibilizat plantele, a afectat celulele, lemnul mai puţin copt, mugurele mai proeminent şi soiurile mai puţin viguroase”, ne-a declarat Florin Gheorghiu.
Butucii se vor reface din cepul de siguranţă
Specialistul a continuat spunând că în fermă se pregăteşte tăiatul în negru la viţa-de-vie. „Am amânat puţin, pentru că nu se putea intra în plantaţie. Urmează să compensăm parţial pierderile prin stabilirea sistemului de tăiere; va fi o lucrare diferită de la soi la soi, de la zonă la zonă. Vom lăsa un număr suficient de ochi şi vor fi butuci care se vor reface din cepul de siguranţă”, a mai spus inginerul viticol.
Detalii despre lucrările de primăvară în vie citiţi în revista Ferma, ediţia 1-15 martie!