În urma unui parteneriat între compania BASF şi SCDVV Bujoru, în luna februarie a.c., la Tecuci, a avut loc un simpozion pe teme de viticultură, la care au participat zeci de fermieri din podgoriile: Dealu Bujorului, Iveşti şi Nicoreşti, din judeţul Galaţi, precum şi din zona viticolă vrânceană, podgoriile Panciu şi Odobeşti şi din judeţele învecinate.
Alina Donici, cercetător în cadrul Laboratorului Genetică şi Ameliorare la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru (SCDVV), a susţinut un laborios material intitulat “Cercetarea, în sprijinul fermierilor”, în care a prezentat starea la zi a viticulturii din zonă, dar şi recomandările specialiştilor cu privire la lucrările de sezon în plantaţiile viticole.
Recomandări de specialitate
Alina Donici a atras atenţia că este important ca prin utilizarea tipului de tăiere să se asigure o suprafaţă foliară suficientă, un echilibru vegeto-productiv constant în timp. Astfel, recomandarea este ca la soiurile cu vigoare redusă, încărcătura de ochi să fie cuprinsă între 24 şi 30, iar la cele cu potenţial ridicat de producţie se poate merge până la 60 de ochi pe plantă. În plantaţiile viticole, prin operaţiunile de tăiere trebuie eliminată masa lemnoasă uscată, care constituie porţi de intrare pentru ciupercile de lemn. Soiurile cele mai sensibile sunt: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Piont Noir, Muscat Ottonel. De asemenea, la butucii cu probleme tumorile trebuie eliminate şi aplicat un tratament cu sulfat de cupru, în concentraţie 4%.
Altă recomandare este copcitul viţei-de-vie, lucrare uneori neglijată, dar care asigură rezistenţa butucilor la secetă. De asemenea, podgorenii trebuie să ştie că după ce va avea loc procesul de dezmugurire la viţa-de-vie va trebui făcut primul tratament fitosanitar pentru combaterea făinării.
Alina Donici a anunţat şi două noi creaţii ale cercetătorilor de la Staţiunea Bujoru: primul soi de viţă-de-vie cu destinaţie mixtă - vinificaţie sau consum în stare proaspătă - şi o nouă clonă de Muscat Ottonel. Ambele creaţii sunt în procedură de testare la ISTIS.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – februarie 2014.