Prima ediţie a Festivalului PROVINO - Vin, Artă, Gastronomie, care promovează arta, cultura vinului şi ştiinţa gastronomică, şi-a deschis porţile joi, 3 noiembrie, la Centrul Expoziţional Providenţa din Iaşi.
Evenimentul se desfăşoară în perioada 3-6 noiembrie şi reuneşte într-una dintre cele mai importante zone viticole din ţară 14 producători de vin din România, Republica Moldova şi Italia, numeroşi importatori şi distribuitori de vinuri, peste 30 de companii din industria conexă şi auxiliară, precum şi reprezentanţi ai segmentului HoReCa, oenologi, somelieri, degustători autorizaţi şi maeştri bucătari.
„Festivalul găzduit de centrul cultural istoric al Moldovei depăşeşte cadrul de expoziţie care aduce în faţa publicului peste 150 de sortimente de vin. PROVINO reprezintă un eveniment al Vinului, o Şcoală a Vinului înnobilată de artă şi propune publicului seri de socializare într-un cadru rafinat, muzică bună şi o expoziţie de artă, lansări şi degustări de vin, cursuri de introducere în lumea vinului şi show-uri gastronomice live. În festival va fi prezentată în premieră, cea mai mare sticlă de vin şi cea mai mare sticlă de şampanie din ţară, de 18, respectiv, 15 litri, iar somelierii din Bucureşti şi Cluj îşi propun să stabilească un record naţional de sabraj, cu 20-30 de sticle de şampanie”, a declarat Florin Mindirigiu, organizatorul evenimentului, citat de Agerpres.
La „Şcoala Vinului” poţi studia arta degustării
În cadrul degustărilor organizate în zona WINE & GASTRONOMY iubitorii de vin învaţă cum să asocieze corect vinul preferat descoperit la degustări, fiind ghidaţi în alegere de somelieri care oferă exemple concrete prin asocierea vinurilor cu diverse produse gastronomice.
În acelaşi timp, la Şcoala Vinului, pasionaţii vor avea prilejul de a învăţa de la profesionişti cum să aprecieze un vin bun, sunt iniţiaţi în arta degustării şi după finalizarea celor şase ore de instruire primesc diplome care atestă participarea lor la cursuri.