Pe 7 februarie a.c., viticultorii gălăţeni s-au întâlnit la Tecuci cu cercetătorii Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru şi cu echipa companiei BASF.
Acţiunea a fost gândită cum nu se poate mai bine, întrucât nu peste mult timp, vor începe lucrările de primăvară în plantaţiile viticole.
Cercetarea, în sprijinul fermierilor
În expunerea cu tema “Cercetarea, în sprijinul fermierilor”, Alina Donici, cercetător în cadrul Laboratorului Genetică şi Ameliorare din cadrul S.C.D.V.V. Bujoru, a explicat faptul că evoluţia factorilor climatici a avut un trend atipic pentru o iarnă normală pentru sud-estul Moldovei.
Pericolul mare este că un val de ger cu temperaturi extrem de scăzute ar putea afecta serios plantaţiile viticole. În prezent, în podgoriile gălăţene nu s-au înregistrat pierderi semnificative din punct de vedere al viabilităţii plantelor viticole.
În cadrul secţiunii „Avantajele produselor BASF - beneficii pentru fermieri”, specialiştii BASF Robert Băicoianu, Mihaela Roman şi Carmen Stoica au expus în faţa viticultorilor prezenţi tehnologia de protecţie la cultura viţei de vie pentru 2014, din care nu au lipsit pachetul promoţional BASF compus din fungicidele Acrobat, Cabrio Top şi Cantus, dar şi produsele pentru tratamentele fitosanitare: Delan, Polyram sau Copac (împotriva manei), Cumulus şi Stroby (făinare), Cabrio Top (mană, făinare şi putregaiul negru), Cantus (putregaiul cenuşiu) sau Fastac, împotriva moliei strugurilor.
„De asemenea, compania noastră va mai organiza în această lună încă trei simpozioane cu tot atâtea unităţi de cercetare din ţară: Murfatlar, Blaj şi Valul lui Traian (pe pomicultură). Considerăm că staţiunile merită o mână de ajutor, iar noi, la rându-ne, să primim din experienţa activităţii de cercetare”, a explicat Robert Băicoianu, crop manager BASF.
Redăm câteva din opinile participanţilor la eveniment.
Ing. Gavrilă Elena, Iveşti: „Eu am o plantaţie tânără de 22 ha, anul doi. La acest simpozion am găsit un furnizor de substanţe de combatere eficace pentru boli şi dăunători”.
Ing Costel Albu, Agrocov: „Avem o bună colaborare cu BASF de câţiva ani, tehnologia de protecţie la viţa-de-vie este una dintre cele mai apreciate de către noi, fermierii”.
Adrian Corozel, şef de fermă, 250 ha,: “Şi noi utilizăm de ani de zile Copac, fungicid pe bază de cupru şi Cumulus”.
Simpozionul organizat de BASF în parteneriat cu SCDVV Bujoru a fost un eveniment de ţinută, util şi atractiv pentru viticultori, fiind o reuşită şi prin problematica atinsă, dar şi prin participarea celor mai reprezentativi fermieri din zonă.