Adama
Vinasa Rompak

Zeci de milioane de euro din fonduri UE, investite în podgoria de pe Târnave

Publicat: 20 iunie 2011 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Peste 43 de milioane de euro au fost investite în ultimul deceniu în podgoria de pe Târnave de compania Jidvei.

Dintre acestea o parte însemnată reprezintă fonduri europene, iar până în 2013 sunt în derulare investiţii de peste 20 de milioane de euro.
Fondurile europene, disponibile atât înainte, cât şi după aderarea României la Uniunea Europeană, sunt cele care au schimbat complexul de vinificaţie de pe Târnave, dintr-un combinat ce abia se menţinea pe linia de plutire, respectiv în 1999 când a fost privatizat fostul IAS, într-o companie profitabilă. Societatea are în prezent 2.000 de salariaţi, compania Jidvei fiind unul principalul angajator din judeţul Alba.

Plantaţie viticolă_b

Replantare
Cu prilejul vizitei organizate pentru reprezentanţii presei, la acest sfârşit de săptămână, în cadrul pregătirilor pentru „Transilvania Fest”, festival anual itinerant, reprezentanţii companiei Jidvei au arătat că perioada 2000-2006 a însemnat investiţii de 13,4 milioane de euro, atât din fonduri europene, cât şi din surse proprii.

Banii au fost folosiţi pentru replantarea a 70 de hectare de viţă de vie, în condiţiile în care în 1999 a fost preluată o suprafaţă de 600 de hectare, majoritatea îmbătrânite, având între 30 şi 50 de ani, şi fără o bună productivitate.

În prezent, compania deţine peste 2.000 de hectare de viţă-de-vie, unde sunt plantate cu preponderenţă soiuri albe, atât autohtone, cât şi internaţionale.

Creşterea temperaturii medii anuale din ultimii ani, precum şi avansul tehnologic ce permite plantarea la altitudini de peste 400 de metri au făcut posibil ca în prezent să fie plantate şi soiuri roşii.
Din toate acestea se obţin peste 30 de produse - vinuri liniştite, vinuri spumante şi vinars.
 
Retehnologizare
De asemenea, au fost retehnologizate cramele de la Jidvei, Blaj şi Şona, au fost plantate cu viţă-de-vie 340 de hectare, a fost achiziţionată prima maşină de plantat cu GPS din România şi a demarat restaurarea castelului de la Cetatea de Baltă, care în ultimele decenii a folosit ca secţie de îmbuteliere a vinului spumant.

Aderarea la Uniunea Europeană a accelerat ritmul absorbţiei de fonduri, au precizat reprezentanţii companiei. Astfel, în perioada 2007-2010 au fost finalizate investiţii de peste 30 de milioane de euro, din care 15 milioane de euro surse proprii, constând în modernizarea a 286 de hectare de viţă-de-vie, replantarea a 1.150 de hectare de viţă-de-vie, modernizarea cramei de la Bălcaciu şi extinderea cramei Jidvei.

Pentru anii 2011-2013 sunt în derulare investiţii de peste 20 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro surse proprii, ce vizează replantarea a 412 de hectare de viţă-de-vie, achiziţia de utilaje agricole şi construirea unei crame la Tăuni, amenajarea unui sediu nou pentru birouri la Jidvei, dar şi modernizarea cramei de la Cernavodă.

Vinurile obţinute pe Târnave au fost distinse în ultimii ani cu multiple medalii naţionale şi internaţionale la cele mai prestigioase concursuri de profil.
O particularitate a companiei Jidvei este „Şcoala de viţă”, o adevărată pepinieră viticolă, ce are ca scop producerea de material săditor de calitate, cu valoare biologică ridicată şi adaptat condiţiilor de mediu ale podgoriei.


Vizualizat: 2504 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii