România a reuşit să obţină 238,5 milioane euro, respectiv 47,7 milioane euro/an, pentru programul viticol 2014-2018 - un plus de 5 milioane de euro anual faţă de programul anterior, dar şi “o definiţie mai puţin restrictivă” a fermierului activ şi mai multă flexibilitate pentru diversificarea culturilor, au anunţat reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Principalele puncte de interes pentru România în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit, desfăşurate în 24-25 iunie 2013, la Luxemburg, au fost legate de impunerea unei definiţii mai robuste pentru fermierul activ, aplicarea în mod opţional a plafonării, creşterea procentului pentru plăţile naţionale tranzitorii, o alocare mai importantă pentru sprijinul cuplat, flexibilizarea şi o mai bună adaptare a cerinţelor de înverzire la specificul naţional, o schemă pentru tinerii fermieri obligatorie în pilonul 1 şi mai ambiţioasă în recompensarea tinerilor.
Unul dintre cele mai importante obiective atinse de către România îl reprezintă corectarea erorii la alocarea pentru Programul viticol 2014-2018. Astfel, pentru perioada următoarei programări de 5 ani s-a obţinut o finanţare totală de 238,5 milioane euro, reprezentând 47,7 milioane euro/an.
“România a reuşit să obţină o definiţie a fermierului activ mai puţin restrictivă, care, deşi exclude beneficiarii care nu practică preponderent activităţi agricole, lasă statelor membre posibilitatea adaptării la specificul naţional. Referitor la plafonare, aplicarea va fi pe baze voluntare, cu obligativitatea aplicării unor reduceri pentru tranşele de peste 300.000 euro. La plăţile naţionale tranzitorii s-a obţinut o creştere de 39%, prin aplicarea noilor procente: începând de la 75% in 2015 si ajungând la 50% în 2020. Procentul pentru sprijinul cuplat a fost majorat de la 10% la 13%, la care se pot adăuga încă 2% pentru culturile proteice. Un rezultat considerabil îl reprezintă şi posibilitatea aplicării plăţii redistributive pentru primele hectare şi de către SM SAPS, ceea ce presupune ca se va putea acorda o plată suplimentară pentru primele 30 de hectare”, se arată în comunicatul MADR.
În intervalul 24-25 iunie 2013 a avut loc, la Luxemburg, reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit. Delegaţia României a fost condusă de ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, şi de secretarul de stat în MADR Achim Irimescu. Sursa: Agerpres